2022 legnagyobb filmes bukásai fájdalmasan nagy veszteséget könyvelhetnek el

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Míg néhány filmnél már előre borítékolható volt, hogy valószínűleg nem fogja megváltani a világot, addig van, aminél tényleg meglepő látni, hogy mennyire nem hozta lázba az embereket. Nézzük, hogy mely filmek okozták a legnagyobb csalódást 2022-ben - nekünk nézőknek, és a stúdióknak anyagilag.

Blacklight
Liam Neeson már nem biztos recept a kasszasikerhez
Fotó: Profimedia

Ahogy közeledik az év vége, úgy vonnak mérleget a nagy stúdiók, hogy melyek voltak azok a filmek, amelyek nagy bevételt hoztak, és melyek azok, amelyek finoman szólva sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Két évvel a világjárvány után és a streaming szolgáltatók térhódítása közepette nincsenek könnyű helyzetben a mozik, de hogy ennyire ne érdekeljék az embereket ezek a filmek, arra nem voltak felkészülve. Arról már írtunk, hogy melyek voltak a legsikeresebb és legtöbb bevételt hozó filmek, de most összeállt a lista a legnagyobb filmes bukásokról.

Amszterdam

Történelmi filmdráma egy kis misztikummal és humorral fűszerezve. David O. Russel a Joy és az Amerikai botrány filmek rendezője hét év után tért vissza, és egy igazi sztárgárdát sikerült összerántania Christian Bale, Anya Taylor-Joy, Taylor Swift, Robert de Niro, Margot Robbie, Rami Malek személyében. Emellett pedig tökéletes időpontra lőtte be a premiert is, hiszen a filmnek a nyitóhétvégén a Lyle a krokodil című animációs filmmel kellett csak versenyeznie. Azt gondolhatnánk, hogy így már borítékolható a siker, de sajnos nem így történt. Már a kritikusokat sem igazán győzte meg a film furcsa, nehezen követhető felépítése, és a valódi mondanivaló hiánya. Úgy tűnik, hogy a közönséget szintén nem nyűgözte le a dolog, és a 80 millió dollárból készült film mindössze 18 millió dollárt hozott az alkotóknak.

Az északi

A kritikusok szerették, a mozirajongók is megnézték, így szó szoros értelemben véve durva lenne bukásként utalni a filmre, mégsem hozta a várt számokat. Jó a szereposztás, jó a forgatókönyv, és a filmre sem lehet panasz, mégis a 90 millió dollárból készült mozi nem lett kasszasiker. Robert Eggers Shakespeare világát és a viking mitológiát összevonva hozta létre ezt a történelmi filmdrámát, ami ugyan lehetséges, hogy több listán is az év filmjei között szerepel majd, de szélesebb körben egyáltalán nem lett népszerű, így a 90 milliós elkészítési költség mindössze kétharmadát hozta vissza.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya

Nicholas Cage igazi nagyágyú, így mikor kiderült, hogy ő alakítja Tom Gormicant a szatirikus, gúnyos vígjátékban, mindenki úgy gondolta, hogy az biztos, hogy nagyot üt majd. A film egyfajta lázadás, benne megromlott apa-lánya kapcsolat, utalások Cage hullámvasút szerű valódi karrierjére, fegyverkereskedők, emberrablók, CIA-ügynökök, azaz minden, ami a kasszasikerhez kell - gondolná az ember. Azonban hiába az igyekezet, a nézőket mégsem érdekelte a film, így az a 30 millió dolláros költségeket sem tudta behozni. A készítők abban még reménykedhetnek, hogy a streaming szolgáltatóknál nagyobb lesz a siker és megtérül a befektetés, de azért elgondolkodtató, hogy mi vezethetett a bukáshoz. Talán a cím nem volt az igazi...?

2022-ben ezek voltak a legsikeresebb filmek

2022-ben ezek voltak a legsikeresebb filmek

Morbius

Ritka, hogy egy Marvel-film megbukjon, ahogyan az is, hogy egy Jared Leto főszereplésével készült mozi kerüljön ilyen helyzetbe. A vámpíros történet mégsem győzte meg a nézőközönséget, bár azért nem olyan csúfos a veszteség. A film a nyitóhétvégén 39 millió dollárt, globálisan pedig olyan 160 millió dollárt hozott, amivel a gyártási költségek megtérültek. Azonban fájó pont az alkotóknak, hogy a második héten 74 százalékos visszaesést tapasztaltak, ami az eddigi szuperhősös filmek közül a lehető legrosszabb arány.

Sötét múlt

Régebben Liam Neeson plusz egy közepes forgatókönyvvel rendelkező akciófilm garantált út volt a sikerhez, azonban úgy tűnik, hogy ezek az idők már elmúltak. Pedig itt is volt minden: visszavonulását fontolgató FBI-ügynök, gigantikus összeesküvés, akció, váratlan fordulatok, de mindez a közönséget nem hatotta meg. A nyitóhétvége ugyan meghozta a 3,5 millió dolláros nyereséget, de azt követően a film mintha megszűnt volna létezni.

Moonfall

Már a katasztrófafilmekben sem bízhat az ember? A Holnapután vagy a Függetlenség napja idejében még dörzsölhették tenyerüket az alkotók, azonban ez a lelkesedés mostanra csökkenni látszik; vagy legalábbis a Moonfall nem tudott felnőni a feladathoz. Pedig a készítők nagyon bíztak benne; ezt bizonyítja a 150 millió dolláros költségvetés is, mégis a film mindössze 59,1 millió dollárt termelt. Erre jönnek a marketing és egyéb költségek, így a készítőknek összességében véve körülbelül 300 millió dolláros veszteséggel kell számolniuk.

Filmekből sosem elég:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hoppá! Meghan Markle lecserélhette a Harry hercegtől kapott eljegyzési gyűrűjét

Hoppá! Meghan Markle lecserélhette a Harry hercegtől kapott eljegyzési gyűrűjét

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)