7 ok, amiért Karády Katalint igazi ikonnak tartjuk

2017.január.4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Karády Katalin neve hallatán legtöbben rögtön dúdolni kezdjük a Hamvadó cigarettavég dallamát, és felötlik bennünk a ´40-es évek szexszimbólumának jól ismert arcképe. Az idén megjelent, a színésznő életével foglalkozó "Ne kérdezd, ki voltam" című könyv a Karády után maradt rejtélyek nyomába eredt, és feltárt néhány érdekességet a hírességről. Íme 7 dolog, amit megtudtunk a díváról, és amiért örök ikonnak tartjuk.

Karády Katalin maga volt a megtestesült misztikum. Hiába próbálta halála után a titkokat feltárni számos kutató, a mai napig rengeteg homályos folt van a kultikus színésznő életében. Ez a titokzatosság több dologgal is magyarázható; egyrészt, Karádynak bujkálnia kellett a második világháború idején, másrészt személyiségbeli jellemzője is volt, hogy nem szívesen adta ki magát az embereknek. Az őt körülvevő számtalan kérdőjel fontos összetevője vonzó jellemének.

Karády fellépésével izzani kezdett a színpad, ez gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen. Játék közben nem csupán az adott karaktert adta vissza, de mozdulataiba teljes lényét belerakta. A kritikusok szerint ez ösztönös, és talán maga a színésznő sem tudta, miért úgy csinálja, ahogy. Egyszerűen "muszáj volt jól csinálnia." Karády színésznői varázsához nagyban hozzájárult a színészet iránt érzett szenvedélye, és a személyiségéből fakadó, mély, belső érzéke hozzá.

Kosztümnadrág, kifestett szemek, egy kis fanyar kölni – de más semmi! A színésznő velőig ható nőiességéhez határozott, kemény kiállású férfivonások társultak; mind viselkedésében, mind megjelenését tekintve gyakran vette fel az erősebbik nem jellemzőit. Karády divatot teremtett hajviseletével és sminkjével is; a vékony szemhéjtus és a műszempilla kiemelte nőies vonásait, azonban emellett a "kevesebb néha több" elvet követve nem használt más arcfestéket.

Ne kérdezd , ki voltam - Szépmíves Kiadó, 3990 Ft

Szépmíves Kiadó Karády könyve

A számára legkedvesebb személlyel, nagymamájával folytatott levelezéseiben többször is megjegyzi, hogy sokat szokott sírni, és ez a szokása segít a problémák feldolgozásában és elengedésében. A sírás megtisztít, kimossa az emberből a fájdalmat, és segít továbblépni.

Holott ma fénykorát éli az egészség- és sport központú életmód hirdetése, Karády ebben is újítónak számított a negyvenes években. A színésznő rendszeresen golfozni, lovagolni és teniszezni járt, és ezek mellett a vízi sportokat is kedvelte; úszott és evezett a Margitszigeten, és kajakozni járt a Palatinus strand melletti nyílt vízre. Ez a fajta testtudatosság még ma is ritkaságszámba megy!

Karády a hírnév és a csillogás ellenére is ember maradt. A világháborúban – minden felszólítást megtagadva, saját életét kockáztatva - támogatta zsidó barátait, sőt, saját otthonában való bújtatással számos sorstársa, mintegy húsz gyermek életét megmentette. A sérült katonákat is rendszeresen látogatta, ilyenkor énekelt nekik, próbált egy kis jókedvet csempészni a borús évekbe. A színésznő szoros kapcsolatot ápolt rajongóival is, gyakran vállalt vidéki, közösségi fellépéseket, ahol közönsége személyesen találkozhatott vele.

A nagymamájával váltott levelekből az is kiderül, hogy a hit nagyon fontos volt Karády számára, és elengedhetetlennek tartotta Istenhez intézett szavait. Azt már tudjuk, hogy Karády élete nem volt egy leányálom. A hit, Isten segítsége kiutat jelenthetett számára a nehézségekből, és nagyanyját is a vallás gyakorlására bíztatta a nehéz időkben. Remélem, imádkozol Te is, Nagyanyó, az Istenhez, erről nem szabad leszokni!

Takács Dalma

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője