Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet: interjú a SugarCraft by Eszter Kanyári alapítójával

2020.október.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Napjainkban megfigyelhetünk egyfajta természethez való visszatérést, nagyon fontossá és divatossá vált, hogy növényekkel vegyük körül magunkat az otthonunkban és rendezvényeken egyaránt dekorációként. Az élő növények, különösen a vágott virágok érzékenyek, elhervadnak, limitált az élettartamuk. Kanyári Eszter, aki nemrég hozta létre a SugarCraft by Eszter Kanyári márkát, erre a sokszor elszomorító, praktikusnak cseppet sem nevezhető helyzetre kínál megoldást: cukormasszából készít virágokat és más természeti tárgyakat, amelyek pontosan olyanok mint az igaziak, azzal az előnnyel, hogy nem fonnyadnak el, száradnak meg. Eszterrel a technika felfedezéséről, az alkotófolyamatáról és projektjeiről beszélgettünk.

Mesélj kicsit a hátteredről, mit csináltál a SugarCraft by Eszter Kanyári létrehozása előtt?

Sok-sok évig egy multinál dolgoztam csomagolás és beszerzés területeken. Ugyan én igazán a jó oldalát tapasztaltam meg a multis létnek – jó főnökeim voltak, jó lehetőségeket kaptam és jó csapatokban dolgozhattam–, mégis úgy döntöttem, hogy a szülési szabadságom lejárta után nem megyek vissza oda dolgozni. Idén év elején határoztam el, hogy cukorvirágos hobbimból kézműves kisvállalkozást építek és brand építésbe kezdek. A terveimet sajnos a vírushelyzet kicsit átírta, de szerencsémre a karantén időszak alatt is sikerült remek szakembereket találnom, akik segítségével júniusban megjelenhettem az új név, arculat és honlap anyagaimmal.
Óriási köszönet érte Suszter Viktor grafikusnak, Matók Zsuzsi set designernek és Galgóczi-Németh Kristóf fotósnak, akikkel addig nem is ismertük egymást és nem is találkoztunk, mégis sikerült olyan arculatot összehozunk, amely tükrözi a munkáimat és stílusomat.

Hogy találtál rá a cukorvirág-készítésre? Hogy kezdtél el ezzel foglalkozni?

Mindig is szívesen foglalkoztam saját készítésű sütijeim és tortáim dekorálásával és már régebben is szerettem volna cukorvirág készítést tanulni. Végül 2018-ban találtam egy olyan workshopot, ahol elkészíthettem az első virágomat és annyira megtetszett az anyag maga, a speciális cukormassza formázási és alakítási lehetőségei, hogy rögtön utánanéztem a beszerzési lehetőségeknek és megrendeltem első eszközeimet, alapanyagaimat, könyveimet. Tanultam, kísérleteztem, közben pedig egyre nagyobb kedvet kaptam a virág készítéshez. Ugyan léteznek más ehető alapanyagok is, amelyekből virág készíthető (pl. ostyapapír), én biztosan maradok az édes illatú cukormasszánál.

Mi is ez pontosan? Mit érdemes tudni ezekről a tárgyakról?
Cukormasszából készítem élethű virágjaimat, valamint gyümölcsöket, terméseket is, amelyeket nem csak torták díszeként, hanem akár lakás-és rendezvény dekorációként is ajánlok. Törékeny, de igazán egyedi, édes illatú és tartós növények ezek. Kiváló kézműves alternatívái az élő virágoknak, amelyek gyorsan elhervadnak és kukában végzik, vagy a tömeggyártott, sokszor messziről szállított műanyag megoldásoknak. És ami még nagy előnyük, hogy bármilyen virágot, függetlenül annak virágzási szezonjától, bármilyen méretben és színben el lehet készíteni.

Mesélj az alkotófolyamatodról. Hogyan születik meg egy-egy cukorvirág?
Ha nem megrendelésre, előre egyeztetett igény alapján készítek virágokat, akkor mindig nagy a hangsúly a kísérletezésen. Ugyan egy kész tervvel a fejemben állok neki a virágkészítésnek, nem biztos hogy elsőre sikerül is megalkotnom. De hatalmas az öröm, ha mégis olyan virág vagy gyümölcs formálódik a kezemben, mint amilyet látni szeretnék. Szeretek olyan mezei virágokat, vadvirágokat és erdei növényeket készíteni, amelyek nem megszokottak cukormasszából elkészítve.Sokat elemzek, részleteket figyelek meg egy adott virágon és próbálom először összeállítani a szükséges elemek listáját, aztán az arányokat, színeket kitalálni. Ezután kezdem a formázást.
A cukorvirágok alapanyaga egy speciális cukormassza, amely tartalmaz egy CMC (tylose) nevű összetevőt. Ettől lesz a massza sima, rugalmas, ugyanakkor gyorsan keményedő, száradó, ami a formázást nagyban segíti. Lehet vásárolni kész masszákat több hazai és külföldi gyártótól, de különböző receptek alapján házilag is elkészíthetjük.
A formázáshoz és szirmok vagy levelek kialakításához többféle vastagságú virágdrót, különböző formájú kiszúrók, az élethű alakításhoz pedig szilikon vagy műanyag erezők szükségesek. Ezek a virágkészítés fő eszközei, ezekkel indulhat az izgalmas gyurmázás, formázás.
Nagyon fontos és kritikus lépés amikor egy elemet: szirmot, levelet vagy bármi mást akarunk elkészíteni, hogy az olyan formában, alakban száradjon és keményedjen meg, amely az összeállításkor pontosan illeszkedni fog a többi elemhez és végül a kívánt virág, növény formát tudjuk elérni. Ha rossz szögben, irányban keményedik meg egy elem, akkor később már nem tudunk rajta változtatni.
Az egyes elemeket virágszalag segítségével állítom össze, végül pedig színezem. Ez adja meg a végső, élethű hatást. Porfestéket használok főleg, ami szintén ehető ételfesték; finom sminkecset segítségével viszem fel a felületre.




Mi volt az eddigi legemlékezetesebb projekted, virágod?

Idén év elején készítettem egy virág kompozíciót a World Cancer Day (Február 14.) alkalmából szervezett támogató projektre, amely több szempontból is fontos és emlékezetes a számomra. Ez volt az első nemzetközi együttműködési projektem, amelyre egy adott téma alapján terveztem cukorvirág kompozíciót, egy szalag formában hajlított virágzó ágat. Ennek kapcsán jelentem meg először nemzetközi magazinokban, és mivel az október a mellrák elleni küzdelem hónapja, újra aktuális lett és előkerült a virágom. Valamint most kezdtem el tervezni az új kompozíciómat a jövő Februárban esedékes WCD projektre.

Dolgozol még valamin jelenleg? Mik a terveid a jövőre nézve?

Jelenleg a Budapest Design Weekre készülök, amelyen Október 10-én és 11-én tartok online workshopot a Nyitott Stúdiók programsorozat keretében. Emellett több olyan projektem fut párhuzamosan, előkészítési fázisban, amelyekről részleteket még nem oszthatok meg, de annyit elárulhatok, hogy például részt veszek majd nemzetközi kollaborációs projektekben, amelyekre már elkezdtem a tervezést. Van, amelyikre már a koncepció tervet is be kellett küldenem, pedig júniusi projekt lesz.
A jövőben szeretnék szezonális kollekciókkal és fotókkal illusztrált virág készítési leírásokkal, egyedi tutorialokkal jelentkezni rendszeresen és ezekben továbbra is megtartani a 'valami más' és modern stílusomat. Ezen kívül szeretném népszerűsíteni a cukorvirágokat, valamint felhasználásukat egyedi dekorációs tárgyként is.

Interjú: Dózsa Kamilla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Angelina Jolie új tetoválása megér egy gyors pillantást

Angelina Jolie új tetoválása megér egy gyors pillantást

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője