Az új Sabrina sorozat nemcsak sugározza magából a női erőt, hanem a saját hitedet is megkérdőjelezed

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Elég, ha csak 2 percet nézel meg a Netflix Chilling Adventures of Sabrina sorozatából és rögtön rájössz, hogy ennek semmi köze nincs a 90-es évek szeretett sitcomjához, de a 1996-os tévéfilmhez, a Sabrina, a tiniboszorkányhoz sem, csupán annyi, hogy mindegyiket az Archie képregények inspirálták. A Melissa Joan Hart főszereplésével készült tévésorozat egy vicces, cuki vígjáték volt beszélő macskával és amolyan Disney-s, aranyos történettel, a Netflix újragondolása, amit a Riverdale készítője, Roberto Aguirre-Sacasa hozott tető alá azonban ennél sokkal sötétebb, komolyabb hangvételű és olyan témákat tárgyal a tiniszerelem és barátság mellett, mint a halál, a vallás, a hit, a szexualitás és a női elnyomás.

Chilling Adventures of Sabrina
Fotó: netflix

Megőrülsz! Ezek az 1999-es filmek idén már 20 évesek!

Megőrülsz! Ezek az 1999-es filmek idén már 20 évesek!

Nem akarunk zsákba macskát árulni, a CAOS első szezonja kifejezetten félelmetes olykor, sőt szinte végig. Sabrina, akinek a 16. születésnapján alá kéne írnia a Sötét Nagyúr könyvét, és ezzel az életét a kezébe adni, ellenszegül a hagyományoknak, és ezt nem teszi meg. Félig halandó, félig boszorkány létére van választási lehetősége: az Éj Temploma egykori vezetőjének lányaként követi apja és nagynénjei vallását, és csatlakozik Sátán imádóihoz és a Sötétség Útjára lép, vagy halandóként tovább jár a greendale-i gimnáziumba és megtartja barátait, és együtt marad szerelmével, a szintén halandó Harvey-val. Az már a sorozat legelején kiderül, hogy Sabrina nem olyan lány, akinek csak úgy meg lehet mondani, hogy mit csináljon, de még csak választások elé sem lehet könnyedén állítani. A fiatal boszorkány, akit a zseniális Kiernan Shipka alakít roppant okos és talpraesett, nem fél megkérdőjelezni családja hitét és képes ennek alappilléreit kétségbe vonni és ha kell, akkor tiltakozni ellene. Úgy tűnik, hogy ebben nemcsak a két nagynénje, Hilda és Zelda, valamint unokatestvére, a pánszexuális, háziőrizetben lévő igencsak bölcs varázsló, Ambrose támogatják, hanem a Sátán legnagyobb szolgája, maga Lilith, aki Sabrina megtévesztése miatt a kedvenc tanárnőjének álcázza magát, hogy így segítse Sabrinát előre a megjósolt úton. Az már más kérdés, hogy Mrs. Wardell, azaz Lilith szándékai valójában mások, mint azt Sabrina felé tálalja.

Chilling Adventures of Sabrina
Fotó: netflix

Itt megtekintheted az első rész előzetesét:

Egy igencsak komplex tinidráma kibontakozásának lehetünk a nézői a Netflixnek köszönhetően, ami jóval továbbmutat a szerelmi háromszögeken, azon, hogy ki hol ül az iskolai menzán, vagy hogy egy 16 éves lány hogyan válik fiatal nővé, mint sok más tinisorozat, film teszi. A történet középpontjában erős nők állnak, olyanok, akik nem félnek szembeszállni a patriarchális hatalommal és ha kell, akkor akár barátaikkal, családjukkal is egy jobb világ érdekében. Mindez ugyan kissé háttérbe szorul az első évadban, ami az olykor kifejezetten horrorisztikus jelenetei ellenére valójában egy fiatal lány felcseperedéséről szól, a szerelméről, a barátságairól és az önismeretről, illetve a döntéshozatalról.

Chilling Adventures of Sabrina
Fotó: netflix

A második szezon már sokkal mélyebbre megy, igaz jóval kevesebb a félelmetes jelenet, így a női erő, Sabrina fejlődése és az Éj Templomát vezető, elavult szabályokat előnyben részesítő Blackwood Atya legyőzése kerül a központba. Azt is fontos megemlíteni, hogy kétségtelenül vannak ellentétek a különböző, egyenként nagyon erős jellemű női karakterek között, mint amilyen Sabrinához hasonlóan például Prudence is, aki Blackwood Atya törvénytelen lánya, de a két fiatal boszorkány versengésének ellenére sem bántaná egymást komolyabban, és amikor egymás előre segítésére kerül sor, akkor szó nélkül támogatja egyik a másikat, ahogy csak tudja.

Chilling Adventures of Sabrina
Fotó: Shutterstock

A történet elmélyülése Sabrina erejének erősödésében is megnyilvánul, és ő maga is olyan dolgokra szánja el magát, amelyek már-már démoniak. És ez, mint a második szezon végén kiderül, egyáltalán nem véletlen. Az már más kérdés, hogy amikor a helyzet már odáig fajul, hogy magának a Sátánnak kell eljönnie (ezt ugyan korábban is megteszi elég sűrűn, de akkor pokoli, kecske formáját ölti), és felfedi eredeti testét, amiben még kiűzték a Mennyországból, akkor ez mindannyiunknak kicsit megingatja a hitrendszerét. De így legalább azonnal megértjük, Lilith miért adta oda a lelkét neki örökre.

Chilling Adventures of Sabrina
Fotó: Shutterstock

Nézd meg a második rész ízelítőjét itt:

Ez a Netflix-sorozat a legjobb választás neked a csillagjegyed alapján

Ez a Netflix-sorozat a legjobb választás neked a csillagjegyed alapján

Mielőtt még bárki megrettenne, hogy sátánista sorozatok nézésére buzdítunk, előrebocsájtjuk, hogy bár a valóságban is ebben a hitben élők nézeteire alapoztak sok mindent a sorozatban, főleg ami a vallást illeti, ezek a kinyilatkoztatások elnagyoltak, olykor már-már groteszkek, és nemcsak a sátánizmust, hanem az összes többi vallás alappilléreit is megkérdőjelezik, szinte demagógnak, nevetségesnek állítja be. Ne felejtsük el, hogy annak idején a Harry Potter regényeket is tiltólistára tették egyes vallások vezetői...

Chilling Adventures of Sabrina
Fotó: Shutterstock

Az biztos, hogy egy pillanatig sem fogod unni a Chilling Adventures of Sabrinát, amit magyar felirattal is nézni tudsz a Netflix oldalán, de készülj fel a rettegésre is, ugyanakkor arra, hogy nőként csak még jobban megerősít és felemel ezeknek a komplex női karaktereknek az alakulása a történettel. Fiataloknak és idősebbeknek ugyanúgy ajánljuk, azoknak pedig, akik kifejezetten szeretik az ilyen emberfeletti erőkről szóló kalandsztorikat, tökéletes választás lesz. És a legjobb hír, hogy a Netflix még két szezont ígér belőle.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője