Cormoran Strike - A 21. század új sztárnyomozója egyenesen J.K. Rowling tollából

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Cormoran Strike-széria J.K. Rowling Robert Galbraith álnév alatt írt krimisorozata, ami a címadó veterán és nyomozó, valamint asszisztense, Robin Ellacott bűnügyi nyomozásait tárja fel igencsak lebilincselő formában.

A sorozat első könyve, a Kakukkszó megjelenésekor Rowling eltökélt szándéka volt, hogy kitör saját sikersorozata, a Harry Potter-könyvek árnyékából és megtapasztalja újból az írás örömét a rá nehezedő hatalmas nyomás és rajongás nélkül. Sajnos az egyik ügyvédje azonban elkotyogta a titkát a nyilvánosságnak, de ettől függetlenül Rowling a további köteteket is Robert Galbraith név alatt adja ki. A sorozatban eddig 5 kötet jelent meg angolul, a legújabb épp nemrég, négy pedig magyarul, azonban a legújabb könyvnek a magyar kiadására sem kell már sokat várniuk magyar rajongóknak.

9 zseniálisan vicces krimiparódia

9 zseniálisan vicces krimiparódia

Rowling egy interjúban bejelentette, hogy a szériát 10 kötetesre tervezi, így még jó sokáig izgulhatunk hogyan alakul Strike és Robin kapcsolata, ami a kollegiálisnál azért egy fokkal bonyolultabbá válik, ahogy haladunk a történetben. No, de ne szaladjunk ennyire előre. Az első részben, a Kakukkszóban megismerkedünk az Afganisztánban szolgált katonával, aki még a háborúban elveszítette a fél lábát, és épp nemrég a menyasszonya is elhagyta. Strike amúgy is hajlamos a magába fordulásba, amire a magánnyomozói irodájának sikertelensége csak rátesz egy lapáttal. Ekkor toppan be az életébe és az irodájába a vöröses szőke hajú Robin Ellacott, aki elég hamar bizonyítja, hogy sokkal többre való, mint egy egyszerű asszisztensi munka, és nemsokára már komolyabb nyomozói feladatokat is kap főnökétől. Az első kötetben egy szupermodell titokzatos öngyilkossága körül nyomoznak, a másodikban, a Selyemhernyóban pedig egy mérsékelten sikeres író eltűnésének, majd brutális meggyilkolásának körülményeit próbálják felderíteni, míg a harmadik részben, a Gonosz pályában egy kísérteties zaklató próbál Strike életére és mentális egészségére törni, amit többek között egy levágott láb kézbesítésével indít.

A klasszikus krimikre jellemző nyomozás izgalmas fordulatai mellett természetesen a két főhős kapcsolata is egyre bonyolódik. Robin párkapcsolata szinte nem éli túl új karrierválasztását, miközben ő maga is küzd vegyes érzelmeivel vőlegénye iránt, akivel a Gonosz pálya végére mégiscsak összeházasodik, bár egészen kelletlenül. És innen indít a Halálos fehér, amiben Strike és társa egy mentális problémákkal küzdő kliens zavaros látomásainak valódisága után nyomoznak.

5 társasjáték vérbeli nyomozóknak

5 társasjáték vérbeli nyomozóknak

Krimirajongóknak nyilván, Rowling-rajongóknak pedig még inkább ajánljuk a lebilincselő könyvsorozatot, amiből a BBC tévésorozatot is forgatott Tom Burke és Holliday Gaigner főszereplésével, akik rendkívül árnyaltan viszik a képernyőre a könyvekben megismert karaktereket. Rowling, ahogy a Harry Potter-univerzum megalkotásakor is, úgy most is egy lehengerlő világot épít fel a két főhős köré, a sorozat pedig, amit az HBO és a Cinemax forgalmaz itthon, fantasztikusan adja vissza a könyvek sötét, sejtelmesen lappangó hangulatát. Természetesen, ahogy jönnek ki az új kötetek, úgy készülnek belőle az újabb részek is, amelyek akkor is izgalmasak maradnak, ha már olvastuk a könyveket és épp tudjuk az események végkifejletét.

A Cormoran Strike-regények mindegyik könyvesbolt polcán és online is megtalálhatók a Gabo könyvkiadó gondozásában.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Bruce Willis felesége és lánya szívfacsaró módon tiszteleg a színész előtt

Bruce Willis felesége és lánya szívfacsaró módon tiszteleg a színész előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője