Csíz és víz- Csodás fotók a felszín alatt

2015.január.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Róka Róbert víz alatt készített fotóival kápráztatja el a közönségét. Ez az ő közege és egyre több ismert embert csábít le a mélybe és készít róluk lélegzetelállító felvételeket a víz alatt. Mindenki vegyen egy mély levegőt!

Miért éppen a víz alatt fotózol? Honnan jött az ötlet?

Imádom a természetet. Végzettségemnél fogva környezetmérnök vagyok. Szeretek erdőben járni, de a víz, a tenger sokkal több élményt nyújt, sokkal nagyobb biodiverzitással bír, ezért kezdtem el tulajdonképpen búvárkodni. Fotózni már korábban is fotóztam. Szóval az egyik adta a másikat. Mire elvégeztem az alapszintű búvárvizsgát, már meg is volt az első víz alatti fotós felszerelésem. Aztán amikor megszületett első lányunk egyértelmű volt, hogy neki is meg kell tanulnia úszni. Beiratkoztunk hát vele a Stoller Babaúszó Akadémia pécsi foglalkozására. Így amikor Julcsi már elég otthonosan mozgott a vízben és a víz alatt, akkor elvittem a felszerelésemet, hogy készítsek róla képeket. Ditta az oktatónk kért meg rá először, hogy készítsek a többi szülő gyermekéről is képeket. Így kezdtem el először a víz alatti babaúszás fotózással foglalkozni. Mivel a felszerelés, a motiváció adott volt új kihívásként különböző víz alatti sportok fotózásával folytattam. Például volt szerencsém már több ízben szinkronúszókat fotózni. Sokan ha ezt a sportot látják, nem is tudják elképzelni, hogy a szinkronúszáshoz mennyi munkára és fegyelemre van szükség. Természetesen a szinkronúszókat is víz alatt fotóztam. A szinkronúszók nem csak az úszásban jeleskednek, hanem balett edzéseik is vannak, ezért nagyon elegáns mozdulatokat tudnak víz alatt is produkálni. Talán ez az elegancia ragadott meg és ennek köszönhető, hogy elkezdtem a víz alatti modellfotózással és a jegyespár fotózással is foglalkozni.

Mik a víz alatti fotózás nehézségei? Mekkora a stáb bukik a felszín alá?

A víz alatti fotózás valóban nem egyszerű, de nem maga a fotózás teszi bonyolulttá, hanem az amíg az ember eljut végre a fotózásig. Egy-egy fotózást koncepciótól függően több heti, nem egyszer pár hónapos előkészület előz meg. A szűk keresztmetszet általában az alkalmas medence biztosítása szokott lenni. Különböző fotózásokhoz különböző mélységű medencére van szükség. Általában a városi uszodák, sportuszodák a normál nyitvatartási időben telt házzal üzemelnek, minden pálya foglalt és sportegyesületek edzései zajlanak bennük. Azok a medencék, amikben sok ember fordul meg általában nem annyira alkalmasak, mert a víz tisztasága nagyban befolyásolni tudja egy fotózás eredményességét. Sajnos voltam már olyan medencében, ahol a víz alatt olyan érzete támadt az embernek, mintha ködben úszna. Ha megvan az alkalmas medence, akkor szintén az elképzeléstől függően 5-6 fős stábbal dolgozunk. A munkámat a vízben két segítőbúvár támogatja. Az ő feladatuk a víz alatti háttér elhelyezése, a modelljeink biztosítása, levegővel történő ellátása, illetve a víz alatti vakuk pozicionálásában is segítenek. Amíg mi a víz alatti "műtermet" berendezzük, addig a víz felett is megy a sürgés-forgás. A modelljeinket beöltöznek azokba a ruhákba, amiket a fotózás alatt fognak viselni, illetve a sminkesünk is munkához lát. Víz felett igény szerint a csapatunkat ki szoktuk egészíteni egy plusz fotóssal, aki gyakorlatilag werkfotókat készít a fotózásokról, illetve néha készítünk werkfilmet is.

Kiket fotózol és mi a koncepciód?

Ha a modellfotózásnál maradunk, akkor a megrendelőink közé olyan modelleket sorolhatunk, akik valami extra dologra vágynak. Az utóbbi években egyre többen érdeklődnek a víz alatti modellképek iránt túlnyomórészt portfólió bővítés céljából. De nem csak hivatásos modellek keresnek meg. Volt már szerencsém triatlonos élsportolóhoz is, aki a szponzorának szeretett volna egy víz alatti fotósorozattal köszönetet mondani a támogatásért. Volt már felkérésem víz alatti aktfotózásra is. De vannak olyan "átlagemberek" , akik valamilyen módon kicsit közelebbi kapcsolatot ápolnak a vízzel, mint közeggel és konkrét elképzeléssel, saját koncepcióval keresnek meg. Épp most készítünk elő egy egyiptomi fotózást, ahol a leendő modellem azzal az ötlettel keresett meg, hogy olyan víz alatti képeket szeretne, amelyeken vörös-tengeri hajóroncsok előtt pózol különböző ruhákban. Már nagyon várom ezt a fotózást.
De erre az évre van pár meglepetés is a tarsolyunkban. Talán azokat a képeket a kedves olvasók is viszontláthatják a Glamour, vagy más magyar magazin hasábjain.

Vannak olyan nemzetközileg elismert fotósok, akik szintén csak a víz alatt dolgoznak?

Szerintem, aki víz alatt fotózik, az víz felett is megtalálja a természet szépségeit ahhoz, hogy igényes képeket készítsen a szárazföldön. De számos nagy név van, akik általában víz alatti képeiknek köszönhetően lettek híresek. Ilyen például David Doubilet, vagy Howard Schatz. De nagyon tetszenek a lengyel Rafael Makiela vagy a dán Henrik Sorensen sorozatai is. Személy szerint azonban sokat köszönhetek Násfay Béla bácsinak és Selmeczi Daninak, akik sokat segítettek.

Nem Budapesten élsz, nehezíti ez a fotózást, a karriered előrehaladását?

Amikor elhatároztam, hogy víz alatti modellfotózással szeretnék foglalkozni, akkor két fontos alkotóelem hiányzott a sikerhez. Az alkalmas medence és az alkalmas modellek. Gyakorlatilag halálra volt ítélve az egész, hiszen ezek nélkül csak az elhatározás maradt, az meg egyedül nem elég.
Szerencsére mielőtt feladtam volna, megtalált az első modellem az interneten. Már nem is tudom, hogyan történt, de óriási motivációt és lelkesedést ébresztett bennem, amikor egy késő augusztusi napon rám írt, hogy szerzett egy medencét. Ez egy kültéri medence volt egy magánháznál. A mai napig hálás vagyok érte Lillának a modellemnek és a háziaknak is. A medencének azonban voltak hiányosságai. Nem volt mély, nem volt széles, a víz nem volt kristálytiszta, és a szeptemberi fotózás idején 15 C°-os volt. Szóval nem izzadtunk. Lilla nagyon céltudatos és fegyelmezett volt. Én az 5mm-es félszáraz búvárruhámban nem fáztam, de ő két merülésenként csonttá fagyott. Szerencsénkre volt a háziaknak szaunájuk így időnként közbeiktattunk egy negyedóra szauna-szünetet, ami alatt Lilla felolvadt.
Az extrém körülmények ellenére elég jó képek születtek. Ezekkel a képekkel már el tudtam indulni kopogtatni ajtókon, hogy alkalmas medencék et keressek, illetve a képek hatására már nem volt hiány további modellekben sem. Szerencsére az internet világában nem olyan nehéz az ismertté válás, még akkor sem, ha az ember nem a fővárosban él, bár azt is el tudom képzelni, hogy Budapesten sok minden gyorsabban ment volna. De nagy földrajzi távolságok Magyarországon nem igazán vannak. Mi is mobilisak vagyunk, ha nem a Dél-Dunántúlról jön egy-egy megrendelés. Nyilván kicsit körülményesebb és több előkészületet igényel, de megoldjuk.

A vízben fotózott ruhákat tulajdonképpen tönkreteszitek? Mennyire szeretnek veled dolgozni a stylistok? :)

Ez egy érdekes kérdés. Egyszer egy víz alatti jegyespár fotózásnál a menyasszony érdeklődött efelől. Manapság van egy olyan irányzat, amikor a pár "trash the dress" jellegű fotózást rendel meg. Ilyenkor az ifjú pár gyakorlatilag valóban tönkre teszi a ruhát. Láttam már olyant, hogy a hófehér menyasszonyi ruhában mint két kis malac úgy dagonyázott a pár a sárban. Ezt természetesen saját ruhával meg lehet tenni, ha az embernek dagonyázhatnékja támad.
Mi általában medencében fotózunk, ahol a víz minőségére, tisztaságára figyelnek, tehát alapból koszos nem lesz a ruha. Természetesen vannak olyan anyagok, amik kényesebbek, sérülékenyebbek, vagy pl. a klóros víz miatt fakulnak, de effektíve a ruhák nem mennek tönkre. De hogy eloszlassuk a megrendelőink kételyeit, a víz alatti jegyespárfotózáshoz beszereztünk menyasszonyi ruhákat több méretben is. Tehát, ha valaki nem akarja kockára tenni saját, vagy bérelt ruháját, akkor mi tudunk neki adni a méretében.
A stylistok nem szoktak egyébként visszariadni, ha meghallják, hogy milyen projektről lenne szó. Szerencsére a víz alatti modellfotózás sok kreatív embernek tetszik és látnak benne fantáziát, így mindig találunk olyan tehetséges fiatal divattervezőket, stylistokat, akik imádják az efféle szokatlan, őrült dolgokat.

Egy ehhez nem szokott modell, menyasszony mondjuk, hogy tud annyi ideig a víz alatt maradni, hogy te exponálni tudj? Egy jó kép mennyi idő alatt születik meg átlagosan?

Az úszástudás természetesen alapkövetelmény, mind a jegyespárnál, mind a modelljeinknél. Ha a vízbiztonság és az elszántság megvan az alanyok részéről, akkor a többit már mi megoldjuk.
Általában az szokott a kezdeti probléma lenni, hogy mindenki a lemerülés előtt venne egy nagy levegőt, hiszen a józan ész azt diktálja. Ez azonban pont ahhoz vezet, hogy nem tudnak lemerülni és hemperegnek a vízfelszínen, mint egy hátára fordított teknősbéka. A két segítőbúvárunk a fotózás előtt ezeket a hibákat korrigálja. Ha szükséges, akkor egy kis plusz súllyal meg tudjuk oldani, hogy ne maradjanak a vízfelszínen. Ez kicsit furcsán hangzik, de gyakorlatilag vagy a derekukra vagy a bokájukra kapnak annyi ólmot, hogy lemerüljenek. Innentől a biztonságuk a búvárainktól függ. A nagy ruhákban amúgy is nehezebben mozognak a víz alatt, de ólommal a testükön szinte tényleg csak a búvárainkkal tudnak felmerülni levegőt venni. Ez viszont idő. A felmerülés helyett azt szoktuk csinálni, hogy a búvárjaink a víz alatt adnak a saját palackjukból reduktoron keresztül levegőt. Ehhez a merülés előtt segítőbúvárok megtanítják nekik az alapvető kézjeleket, amelyekkel a víz alatt szignalizálni tudják, hogy levegőt kérnek, vagy pl. fel szeretnének úszni a felszínre. A búváraink oszlopos tagok a csapatban, tehát nagy tapasztalattal rendelkeznek és a modellek minden apró rezzenésére figyelnek. Tényleg nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra.
Hogy mennyi idő alatt születik meg egy jó kép? Egy jó képnek sok összetevője van. Ezek az összetevők koncepciónként, fotózásonként is váltakoznak. Medencében fotózni nem olyan, mint amikor az ember a műteremben beállítja a modellt mozdulatlanul egy székre és lefotózza, itt minden lassabban megy, mint szárazföldön. A fotózások előtt mindig tartunk egy nagy megbeszélést, ahol minden résztvevővel átbeszéljük, hogy milyen feladatai lesznek. A modellek esetében például megbeszéljük, hogy melyik sorozatnál, ruhánál, sminknél milyen pózt szeretnék megörökíteni. Van, hogy a briefing után már az első merülésnél teljes az összhang. Van, hogy fel kell merülnünk, hogy ha szükséges, akkor instrukciókkal lássam el a modellt, vagy a búvárokat. Szóval erre a kérdésre nehéz választ adni. Aki dolgozott már velem, az tudja, hogy eléggé hajcsár típus vagyok, és addig nincs pihenés, amíg az elképzelés nincs a memóriakártyán.

Mik a terveid a közeljövőben? Lehet csak víz alatti fotósként boldogulni?


Először a második kérdésedre válaszolnék. Sajnos csak víz alatti fotózásból Magyarországon megélni ma nem lehet. Viszont dolgozom rajta. És ezzel elérkeztünk az első kérdésedhez. Látok a víz alatti fotózásban fantáziát megélhetés terén. Minden csak a piac és a kereslet szélesítésén múlik. Azt tapasztalom, hogy a magyar médiapiac is kezd nyitni a víz alatti fotókra és talán a reklámügynökségek is felismerik a víz alatti fotózásban rejlő lehetőségeket. A magyarországi nyuszis újság is épp a decemberi számában hozott le víz alatti fotókat Bódy Sylviről, ami kuriózumnak számított. A recept irtó egyszerű, végy egy gyönyörű nőt, vidd el egy paradicsomi környezetbe és készíts róla szuper képeket.
Ahogy említettem az idén lesz több nagy projektünk is. Sajnos az olvasóknak egyenlőre nem mondhatom el, hogy kik lesznek a modelljeim, de azzal nem árulok el talán túl sokat, hogy úgy úsznak mint hal a vízben.

Szeretsz búvárkodni egyébként?

Imádok búvárkodni. Gyerekként is a televízió elé szegeztek Jaques-Yves Cousteau filmjei. Ha az ember csak a TV-ben látja azokat a csodálatos élőlényeket, amelyek a tengerben élnek, akkor is leesik az álla, de ha mindezt testközelben éli meg, az egy olyan felejthetetlen élmény, amit minden embernek ki kellene próbálnia. Talán jobban megbecsülnék az emberek a természetet.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője