Ér-e Oscar-díjat Angelina Jolie 6 órán át készülő sminkje?

2020.február.9.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hagyományosan az Oscar-gála napja előtt tartja az Amerikai Filmakadémia az Oscar-hét legérdekesebb hivatalos eseményét a Legjobb smink és haj (Makeup and Hairstylist) nomináltjait bemutató szimpóziumot. Az akadémia saját színházában, a Samuel Goldwyn Theatre-ben megrendezett vetítés és beszélgetés mellett az esemény érdekessége, hogy az alkotó csapatok kisebb prezentációval teszik színessé a zártkörű fogadást és a meghívottak saját szemükkel, testközelből vehetik szemügyre a sminkhez és frizurákhoz használt kellékeket. Ott jártunk a különleges fogadáson.

Ér-e Oscar-díjat Angelina Jolie 6 órán át készülő sminkje?
Fotó: Profimedia

Ha valamilyen szóval kellene jellemeznem a Legjobb smink és haj – egyébként rendkívül elegáns – Oscar-fogadását, az biztosan a 'bizarr' szó lenne. Képzeljük csak el, ahogy Nicole Kidman, Charlize Theron és John Lithgow behunyt szemű, testszínű viasz mellszobrai meredeznek ijesztően az egyik asztalon, a másikon pedig az 1917 film teljes bajuszkészlete sorakozik büszkén miközben jóízűen rágcsálunk éppen egy marha-saslikot. A falat majdnem megakad, amikor a másik sarokból maga Joker fenyeget, vagyis olyan, mintha kiszaladt volna valamiért és ledobálva ott hagyta volna a sminkkészletét... A másik két asztal előtt inkább leemelek egy pohár bort az italokat kínálgató pincér tálcájáról.

A Joker még a sminkjével is zavarba hoz:

Fotó: AMPAS

A Démona sminkbemutatója az eseményen:

Fotó: AMPAS

Angelina Jolie Demóna: A sötétség úrnője című filmben viselt szarvai mellett szóba elegyedek az Oscar-nominált Arjen Tuiten special effects sminkmesterrel. A holland születésű, 39 éves make-up artist beavat a szakmai titkokba. Azt meséli, hogy nagyjából 5-6 óra alatt készült el Angelina Jolie teljes sminkje a forgatásokon. "Nagyon türelmes és együttműködő volt Angelina. Soha egyetlen zokszó nem hagyta el a száját" – mondja a sztárszínésznőről. És ezt minden áldott nap végig kellett ülnie... - teszem hozzá. "Ahogy mondod. És nincs olyan, hogy neki vagy nekem rossz napom van, mert a kamera mindent lát. Pontosan ugyanúgy kell kinéznie a sminknek minden nap, mint ahogy az előző nap kinézett." Mennyire teszi tönkre a színésznők bőrét egy ilyen szerep, amiben speciális maszkokat viselnek és órákon keresztül nem tud lélegezni alatta a bőrük rendesen...? – kérdezem. "Rátapintottál egy fontos kérdésre. Próbálunk nagyon vigyázni a színésznők bőrére, speciális anyagokat használunk. Van például egy nagyon különleges ragasztó, amivel dolgozunk, amit viszonylag könnyű eltávolítani és nem hagy bőrkárosodást maga után. De őszintén szólva, a legnagyobb odafigyelés mellett is elmondható, hogy nagyon próbára teszi a színésznők bőrét egy-egy ilyen szerep." Végül megkérdezem Arjent, hogy szerinte ki a legesélyesebb az idei Oscarra szerinte. Határozott választ ad: "A Botrány csapata fog nyerni. De nem baj, ismerem őket, remek munkát végeztek." – úgyhogy a tömegben Kazu Hiro, Anne Morgan és Vivian Baker keresésére indulok...

Exkluzív: Az Oscar gálák mesterszakácsa mutatta be nekünk az idei vegán-menüt

Exkluzív: Az Oscar gálák mesterszakácsa mutatta be nekünk az idei vegán-menüt

Útközben összefutok Lois Burwell akadémiai kormányzóval, aki már ismerősként üdvözöl. A Governors Ball dizánjáért felel, ő mutatta meg nekem a múltkori sajtóbejáráson az idei hivatalos Oscar-party lila-arany enteriőrjét. Most eredeti minőségében, Oscar-díjas makeup artsistként van jelen – ő fogja moderálni a színpadi beszélgetéseket a jelöltekkel. Hatalmas elismerés, hogy Lois megdicséri a felsőmet!

A Botrány című film sminkalapjai:

Fotó: AMPAS

A Botrány csapatát a vörös(fekete)szőnyegen sikerül utolérnem, ahol éppen a hivatalos fotókat készítik róluk. Amíg várok rájuk, megállapítom, hogy elképesztően elegáns az idei fekete-arany háttér, ami előtt a hatalmas Oscar-szobor áll. Mikor végeznek, a szigorú sajtós csak két kérdést engedélyez, de a csapat olyan lelkes, hogy sokáig beszélgetünk és még egy közös fotóban is benne vannak. Súlyos témát dolgoz fel a film, elsőként arra voltam kiváncsi, hogy a három főszereplő színésznő mennyire nyílt meg a sminkesek gyóntató padján. Vivan Baker – bár részleteket nem árulhat el – elmondja, hogy Ez egy olyan téma, ami folyamatosan jelen van az életünkben egy ideje. Igen, a színésznőknek is meg volt ezzel a kapcsolatban a saját véleményük. Sokat beszélgettünk róla. Annyit azért elárulhatok, hogy John Lithgow volt az, aki a legnehezebben viselte ezt a szerepet. Lelkileg megviselte, hogy egy olyan karaktert kell alakítania, amiről lesújtó véleménye van. De másrészt örült, hogy egy nemes célt támogat a szerepével és maximális profizmussál állt hozzá. Hogy mennyire volt kihívás megalkotni a FOX News szépségeit, arra Kazu Hiro válaszolt: Összesen hat hét állt a rendelkezésünkre, ami nem sok. Charlize Theronnak például az orrát kellett átalakítanunk, hogy Meghan legyen belőle. Sokat törtem rajta a fejem, hogyan lehetne szélesebbé tenni az orrát, míg végül lett egy ötletem és egy speciális, az orrába helyezhető orrdugót készítettünk. Így lett belőle Meghan.

Szerzőnk, Virág a Botrány Oscarra-jelölt sminkes csapatával:

Gyönyörű színésznőkről van szó és még az érdekelt, hogy mi a nagyobb kihívás a sminkmestereknek: egy beauty sminket elkészíteni az egyébként is szép színésznők számára vagy karakterre sminkelni őket. "Elég speciális volt ebben a filmben a beauty-smink szerepe" – mondja Vivan Baker - "mert karakterbe kellett hozni színésznőket, viszont a karakterek, a FOX-nál dolgozó riporter és műsorvezető nőknek a hírcsatorna elvárásainak megfelelően kellett beauty-sminket viselniük. Tehát mi a karakterre sminkeltük őket és a karakter kapott egy beauty-sminket." "De nekünk elsősorban az a fő feladatunk, hogy a karakter bőrébe bújtassuk őket."-teszi hozzá Anne Morgan, és ezzel mindannyian egyetértenek.
A nagy nap elkezdődött, a döntés kőkemény. Én pedig csak remélni merem, hogy a leednő Oscar-díjas csapattal sikerült csoportképet készítenem.

Az 1917 smink bemutatója a fogadáson:

Fotó: AMPAS

A 2020-as Oscar öt Legjobb sminkre és hajra jelölt filmje:

Bombshell – Kazu Hiro, Anne Morgan, Vivan Baker
Joket – Nicki Ledermann, Kay Georgiou
Judy – Jeremy Woodhead
Maleficent: Mistress of Evil – Paul Gooch, Arjen Tuiten, David White
1917 – Naomi Donne, Tristan VersLuis, Rebecca Cole



Vida Virág

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ennyi volt: Harry herceg életre szóló döntést hozott

Ennyi volt: Harry herceg életre szóló döntést hozott

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője