Interjú: A Son Lux másodszor is elvarázsolta Budapestet elképesztő hangzásvilágával

2018.október.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Ryan Lott zeneszerző zseni és társai, Rafiq Bhatia és Ian Chang által alkotott zenekar hangzása egészen megfoghatatlan: filmzeneként kúszik a bőröd alá. A post-rock és az elektronikus pop széles skáláján nyúlik végig és az intim és "szélesvásznú" érzéseket is képes hangokra lefordítani. A Son Lux eredetileg Ryan Lott szólóprojektjét fedte és sokat elmond a zenekar filmszerű világáról, hogy Lott több film és reklám zenéjéért is felelt. Szerzeményei ismerősek lehetnek a Disappearance of Eleanor Rigby és a Paper Towns című filmekből, míg legismertebb slágerüket, az Easy-t Lorde is feldolgozta, de egy monumentális előadáson Woodkiddel is előadták. A Laterns c. album turnéja során érett a mostani felállás igazi zenekarrá és váltak alkotótársakká.

A zenekar év elején jelentette meg a Brighter Wounds című albumát, ami témájában szintén az egészen személyestől halad a monumentális pillanatokig. Lott a lemezírás közben egyaránt megtapasztalta a legnagyobb örömöt, a felelősség édes terhét és a legmélyebb fájdalmat is, hiszen ekkoriban vált apává és hunyt el egy közeli barátja rákban. A Brighter Wounds dalaiban így egyaránt megszólal a sötétség, a veszteség fájdalma, a jövőben pedig kéz a kézben jár a szorongás és a remény. A lemez egyik csúcspontja, az All Directions aminek költői kisfilmjét Ábrahám története ihlette.

A Son Lux márciusi teltházas koncertje után, októberben ismét visszatért Budapestre, ezúttal az Akváriumban léptek fel, így sikerült elcsípnünk a fantasztikus, különleges hangzásvilágú zenekar frontemberét, Ryan Lottot, aki válaszolt pár kérdésünkre.

Nagyon különleges a hangzásvilágotok, néha olyan, mint egy film, máskor, mint egy álom. Hogyan tudnád a legjobban leírni a hangulatát?
Nekem tetszik ez a leírás, köszönöm!

Mik inspirálnak a leginkább zeneírás közben?
Mindannyiunkat inspirál a zene, főleg a sokatmondó zene. De közben mindhárman stréberek vagyunk, úgyhogy legalább ennyire izgalmas kísérletezni egy bizonyos zeneszerzési módszerrel vagy kutakodni újabb kocka produkciós technikán.

A Brighter Wounds album egy nagyon érzelmes periódusában született az életednek, elég sok mindenen keresztülmentél, amikor írtad a lemezt. Hogyan tudtál megbirkózni egy hozzád közelálló személy halálával, ugyanakkor az apává válással?
Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy van egy olyan terep, amiben kiadhatom magamból az érzéseimet. Ez nem sok embernek adatik meg.

Melyik a kedvenc dalod a lemezről és miért? És melyik az, amit a legjobban szerettek előadni?
Hú, ez egy lehetetlen kérdés. Minden koncerten változik, de az All Directions mindig egy különleges pillanata az előadásnak, és nem csak mi, hanem a közönség is nagyon szereti.

Ez már a második alkalom egy éven belül, hogy felléptek Budapesten. Milyen volt az első benyomásotok a városról, Magyarországról, a magyar emberekről?

Nagyon örültünk, hogy visszajöhettünk Budapesre. A város elképesztően gyönyörű. Másodszorra sokkal többet sikerült felfedezni belőle, mint elsőre, de volt egy kis ijedtség, amikor a rossz oldalán ragadtunk az egyik hídnak. Erdogan látogatása miatt lezárták és nekünk vissza kellett érni a koncerthelyre. Időben sikerült odaérni, csak kicsit többet kellett gyalogolnunk, mint terveztük.

Amikor elképzeled, hogy kik hallgatják a zenédet, hogyan látod őket? Mit csinálnak, kik ők, hol vannak?
A zene a fülnek szól, de próbálom nem elképzelni az embereket, hogy hallgatják a zenénket. Még mindig nagyon fura érzés ezt elhinni.

Vannak olyan projektek, amiről már beszélhettek? Esetleg valami új, izgalmas együttműködés, film?
Hamarosan egy videójátékhoz fogok zenét írni, ez nagyon izgalmas. És igen, mindig vannak új együttmáködések, projektek tervben. Jelenleg egy halom szólóprojektet tervezek kiadni, amik eddig a fiókban ültek. Izgatott vagyok, hogy végre napvilágot látnak.

Mi volt a legjobb rajongói reakció, amit valaha kaptatok?
Sok nagyon személyes történetet hallunk, olyanokat, amelyeket túl személyes lenne most elmesélni, őszintén. De az egyik reakció, amit mindig hallunk, hogy a zenénk segített valakinek túljutni egy nehéz időszakán az életének. Ezt annyira súlyos és komoly érzés hallani.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Eszméletlenül nehéz folyamat volt megküzdeni a kitaszítottság érzésével” - Nézd meg a rendhagyó Romaként. podcast új adását

„Eszméletlenül nehéz folyamat volt megküzdeni a kitaszítottság érzésével” - Nézd meg a rendhagyó Romaként. podcast új adását

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)