Könyvek, amelyek bebizonyítják, hogy a nők bármire képesek

Cikkünkben olyan könyveket válogattunk össze számodra, amelyek egytől-egyig inspirálni fognak. Válaszd ki a kedvencedet, főzz egy nyugtató teát és kapcsolj ki egy kicsit!

Helyezkedj el kényelmesen egy fantasztikus könyv társaságában | Frank Herholdt
Helyezkedj el kényelmesen egy fantasztikus könyv társaságában | Frank Herholdt
Fotó: Gettyimages.com

Sokszor még ma is bosszantó sztereotípiákba ütközünk a nőkkel kapcsolatban, arról, hogy miben tehetségesek, miben nem azok, mi volna a dolguk, mi az, ami nem. Akkor tudunk felülkerekedni az előítéleken, ha minél több történetet osztunk meg egymással arról, hogy valójában a nők bármire képesek, ha túllépnek a megszokásokon és az elvárásokon. Íme néhány nőket ünneplő könyv!

Bódis Kriszta: Kisasszonyképző

Bódis Krisztina hosszú idő után jelentkezett új regénnyel. A sokoldalú szerző dokumentumfilmes, író és aktivista, ráadásul nem is egy könyvet, hanem egy egész regényfolyamot írt, amelynek főhőse a XX. század egyik legkülönlegesebb magyar nője, Tüdős Klára. A divattervező, néprajzkutató és az első hazai filmrendezőnő élete végigkíséri a huszadik század történelmét, és egyben pontosan jelzi, hogy melyik szakaszban, milyen kihívások álltak a nők előtt. Izgalmas és fordulatos életpályája ihlette Bódis Kriszta háromkötetesre tervezett regényfolyamát.

Bódis Kriszta: KISASSZONYKÉPZŐ – ISTENHEGY I. EURÓPA 4999 Ft

Tüdős Klára lett volna az első feminista? Miért fontos, hogy a mai Magyarországon újra megismerjük a történetét?

Tüdős életében rengeteg olyan dolgot megvalósított, ami nőként botránynak számított: jelentkezett az Iparművészeti Egyetemre; fölfedezte magának az improvizatív táncot, ami csak akkor született, de ő már szabadiskolát akart nyitni; férjhez adták, de el is vált. Tüdős korában a nők másodrendű állampolgárok voltak, megkérdőjelezték a tehetségüket, egy nő nem lehetett más, csak „dilettáns”. Ezekkel a bélyegekkel megélni, hogy igenis egyenjogú vagyok és képes vagyok megvalósítani az álmaimat, nagyon nehéz lehetett. Igazából nem mondanám rá, hogy feminista – inkább úgy gondolok rá, mint egy nőre, aki valóban megtestesíti a feminizmust, anélkül, hogy bármilyen mozgalomnak a részese lett volna. Amikor feminizmusról beszélünk, tág értelemben a női emancipációért való kiállást értjük ezalatt; úgy gondolom, nőként az egész életünk erről szól.

Mérő Vera könyve értelmet ad az értelmetlennek, Renner Erika harca mára jelkép

Divatikonok a könyvespolcodon

EMMA BAXTER-WRIGHT: Chanel – Divatikonok II. HELIKON 4999 Ft
KAREN HOMER: Gucci – Divatikonok I. HELIKON 4999 Ft

A legnagyobb örömünkre a Helikon Kiadó útjára indítja magyarul is a Little Guides to Style könyvsorozatot, amely a világ legismertebb divatházainak a történetét, a divat legnagyobb alakjainak az életútját mutatja be gazdagon illusztrált és a témához illően mutatós kötetekben. A sorozat angol nyelven már a második „évadnál” tart. A kiadó abban bízik, hogy a magyar olvasókat is érdekelni fogják a legnagyobb divatikonokról szóló könyvecskék, és ezek a hiánypótló darabok hamarosan szépen sorban a könyvespolcunkat díszítik majd. Az első két kötet két klasszikust márkát, a Gucci és a Chanel divatházak nagyon különböző, de egyaránt nagyon érdekes történetét mutatja be.

Nell Frizell: A pánik évei

NELL FRIZELL: A pánik évei PARK 4999 Ft

A kamaszkor, netán a változókor a pánik évei a nők számára? Dehogy is, mondja a népszerű újságíró, aki olyan magazinoknak ír, mint a Vogue, a The Guardian és az I-D. Az igazi pánik évei a harmincadik év körül jönnek el, amikor hirtelen dönteni kellene a gyerekvállalásról, a párkapcsolatról, a karrierről és egy sor dologról. A személyes élményeit feldolgozó könyv azonnal utat talált a nőkhöz, hiszen a pánik éveit valamikor mindenki megéli.

Paula Hawkins: Vakfolt

PAULA HAWKINS: Vakfolt 21. SZÁZAD 2999 Ft

A lány a vonaton elsöprő sikere óta a szerző az egyik legfelkapottabb thrilleríró. Új regénye három barát története: az egyiket meggyilkolják, a másikat megvádolják a gyilkosság elkövetésével, a harmadik pedig megpróbálja megérteni, hogy mi történhetett, és kénytelen szembenézni a múlt emlékeivel. Paula Hawkins könyvén most sem fogsz unatkozni!

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es szeptemberi lapszámában jelent meg.

Olvass még többet inspiráló nőkről!

Ez is érdekelhet

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói