Magyarországon évente körülbelül ötven nő hal meg családon belüli erőszak következtében

2020.november.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Felismerésre és változtatásra hív a november 25-én induló, idén az online térbe költöző kampány, a 16 Akciónap. A nők biztonságos élethez való jogáért kiálló, nagy múltú eseménysorozat idén arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtóból ismert, nagy felháborodást kiváltó nőgyilkosságok egy jelenleg is zajló társadalmi folyamat végpontjai. A gyilkosságokhoz ugyanis olyan elfogadott, a párkapcsolati erőszak kezdeti fázisára jellemzőbb enyhébb erőszakformák vezetnek, mint a partner folyamatos kontrollálása, elszigetelése vagy a párkapcsolaton belüli szexuális kényszerítés. Azonban fontos, hogy ezek felismerésével és az ellenük való kiállással bárki tehet azért, hogy a nők biztonságosabb helyzetbe kerüljenek.

Magyarországon évente körülbelül ötven nő hal meg családon belüli erőszak következtében
Fotó: Eichner Hanna

Magyarországon évente körülbelül ötven nő hal meg családon belüli erőszak következtében, ezeknek a nőknek a többségét partnere vagy volt partnere öli meg. E jelenség nem magánügy, hanem társadalmi felelősség: a nők elleni erőszak a közvélekedéssel ellentétben ugyanis nem egy extrém és ritka esemény. A nagy médiavisszhangot kiváltó nőgyilkosságok egy olyan skála egyik szélső végpontját adják, amely magában foglalja a nőket érő mindennapi zaklatást (utcán, munkahelyen, iskolában, családon belül), a szexuális erőszakot és a gazdasági kizsákmányolást is. Mindezek közös gyökere a nők másodrendű polgárként kezelése a társadalmi berendezkedés és intézményrendszer egészében.

Fotó: Eichner Hanna

A 16 Akciónap keretében a NANE Egyesület idén 16 Facebook-eseményben mutatja be a nőkkel szembeni visszaélések látható és kevésbé látható formáit, hogy megkönnyítse azok felismerését, és az ellenük való fellépést. A kampány során, november 25. és december 10. között, a NANE Egyesület oldalán létrehozott Facebook-eseményekben publikálva számos élőben közvetített rendezvény, kerekasztal beszélgetés és az adott témával kapcsolatos tájékoztató szöveg, szemléletes kép és videó válik elérhetővé. A kampányhoz csatlakozó további szervezetek által rendezett programokat a 16akcionap.org oldalon tudják követni az érdeklődők.

A cél, hogy a Facebook-eseményekben egy olyan tudástár álljon össze, amelyhez bármikor fordulhatnak azok, akik szeretnének tisztán látni a nők elleni erőszakkal kapcsolatban. A szervezők mindenkit arra bátorítanak, hogy vegyenek részt az online programokon, tájékozódjanak, és tegyék a nők és gyerekek biztonságának képviseletét a mindennapok részévé, hogy a remélhetőleg egyre több és határozottabb egyéni kiálláson keresztül a döntéshozókhoz is eljusson: a jelenlegi helyzet tarthatatlan – így komoly és sürgős lépéseket kell tennünk a változtatás felé.

Fotó: Eichner Hanna

A NANE Egyesület 16 Akciónapra létrehozott képgalériájában a már ismert piros sziluetteket, a Néma Tanúkat ábrázolják hétköznapi helyzetekben. Miközben a Néma Tanú – amely az adott évben párkapcsolati és családon belüli erőszak következtében meghalt nőket jelképezi – egyedül áll, az őt körülvevő emberek elmosódnak. Ezzel próbálják érzékeltetni a szakértők, hogy ne menjünk el az erőszak mellett, ismerjük fel a bántalmazást, és közösen tegyünk meg mindent azért, hogy a nők biztonságosabb helyzetbe kerüljenek.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője