Málta: kipróbált tippek és helyek Szigeti Zsófitól

2019.július.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szigeti Zsófi, a Shaibo énekesnője Amszterdamba költözött, ahol zeneakadémián tanul. Blogjában bemutatja egy külföldi egyetemista mindennapjait, a kétlaki élet kihívásait, és rengeteg érdekes tapasztalatát, tippjét osztja meg veletek. Az előző bejegyzést itt olvashatjátok !

Szigeti Zsófi Máltán
Fotó: Kovács Miki

Múlt héten Máltára utaztunk kicsit kikapcsolódni, és tök sokan írtok/írtatok, hogy milyen helyekre érdemes ott ellátogatni, úgyhogy most megosztok veletek néhány hasznos tippet és kihagyhatatlan programot. 

Málta egy aprócska sziget, nincsenek nagy távolságok, azonban a közlekedés mégis viszonylag körülményes. A buszok hol megállnak hol nem (függően attól, hogy tele van e vagy sem, márpedig sokszor tele van), a taxi sofőrök pedig elég életveszélyesen vezetnek szerintem...

Bár a taxi mellett szólhat az, hogy a korábban Taxify, mostmár Bolt névre hallgató app, ott is ugyanúgy működik.

De a leg költséghatékonyabb és a leg rugalmasabb megoldás az ún. Goto Car. Ez egy autómegosztáásal foglalkozó cég, akiknek az applikációján keresztül (érvényes jogosítvány feltöltése ellenében) néhány órán belül elérhetővé válik rengeteg elektromos autó az egész szigeten, és még Gozo-n is. Ezeknek a kocsiknak mindenhol van fenntartott parkolóhelye, és az applikáció mindig el is navigál oda, tehát nincs parkolóhely-nyomozó para.

Mi ezt a megoldást választottuk és így könnyen megközelítettünk olyan helyeket is amik kicsit kiesőbbek voltak, vagy nem járt arra busz.

Első nap estére érkeztünk meg kicsit fáradtan, nem akartunk nekivágni semmi komoly programnak, úgyhogy Sliemában vacsoráztunk (10 percre attól a falutól, ahol a szállásunk volt) az Il-Fortizza nevű helyen. Ez az étterem közvetlen a tengerparton van, gyönyörű a naplemente és a kaja is isteni, nagyon ajánlom.

Málta

Második nap ellátogattunk Mdinába, ami gyakorlatilag egy kis óváros Málta közepén. Nagyon romantikus, tipikus kis utcás macska köves mediterrán kisváros. Ha idelátogattok érdemes beülni a The Fork and Cork nevű cukrászdába, ami az egész város felett húzódik és gyönyörű a kilátás.
Vallettában is megálltunk kicsit, de őszintén szólva nekem túl sok volt a turista és nem volt meg az az eredeti hangulat ami úgy magával ragadott volna.
A napot strandolással zártuk a Ghajn Tuffieha Bay-en. Homokos strand, gyönyörű naplemente és óriási hullámok, tökéletes volt.

Málta

Harmadik nap Marsaxlokk-ba mentünk. Ez egy picike halász falu Málta déli részén. Ide Vasárnapokon érdemes menni, ugyanis aznap van halpiac és ilyenkor nyüzsög az egész falu kevés a turista és elég lokál hangulata van az egésznek. Onnan vizitaxival elmentünk a St. Peter's Pool-hoz, ami igazából egy apró kis öböl gyönyörű sziklás parttal és kristály tiszta vízzel. Vasárnap ellenére nem voltak sokan, és nagyon jót pihiztem a reggeli piacozás után.

Az utolsó teljes napunkon hajózni mentünk, és meglátogattuk a Blue Lagoon nevű gyönyörű öblöt illetve átmentünk Gozo szigetre. A hajózásról csak annyit, hogy ezekben az öblökben nagyon máshogyan nem lehet eljutni, viszont számomra van egy picit kellemetlen hangulata az ilyen hajó utaknak. Sokan vagyunk (számomra ez már nehéz) és azon felül, hogy ott ülsz és utazol rengeteg emberrel, mindig rád akarnak még sózni valamit pluszban, a lényeg, hogy eléggé klasszik turistás a hangulat... Ez nekem egy kicsit visszás volt, viszont a helyek ahol jártunk abszolút ellensúlyozták ezt az érzést.
Kicsit sajnáltam, hogy Gozót utoljára hagytuk, ugyanis szerintem a legesleg gyönyörűbb pontja Máltának ez a picike sziget. Ha visszajönnék, tuti, hogy inkább itt keresnék szállást és nem Máltán. Nagyon hangulatos az egész, gyönyörű természeti helyekkel, mint a Blue Hole, vagy a Salt Pans, de mellette a kényelmi helyek is ott vannak a homokos partokkal, mint pl. a Ramla Bay. Kvadot béreltünk három órára, és bejártuk a sziget legfontosabb pontjait, egyszerűen gyönyörű volt és iszonyú feltöltő.

Málta tengerpart

Málta egyébként meglepően tiszta, nagyon kevés szemetet láttam a városokban, viszont a turisták által közkedvelt helyeken sajnos nagyon sok eldobált műanyag palackkal, zacskókkal stb. találkoztam. A Blue Lagoonban annyira sok volt, hogy össze is szedtük amit csak tudtunk, mert kb. bárhova ültünk volna tuti, hogy volt valami otthagyott szemét. Egyébként majdnem mindenhol van szelektív kuka, vagy legalább kuka, szóval még csak nem is kell az embernek 5 méternél többet megtennie, hogy kidobja a szemetét. Emellett a csapvíz nagyon finom, szóval ha veszünk egy ásványvizes palackot, akkor onnantól azt nyugodtan lehet töltögetni, és nem kell újabbat vásárolni ezzel is kicsit odafigyelve a környezetre.

Remélem tudtam néhány ötlettel szolgálni az utazásotokhoz, jó nyaralást!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 rosacea elleni krém, ami tényleg működik a szakértő szerint

7 rosacea elleni krém, ami tényleg működik a szakértő szerint

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője