18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Felkavaró, de annál fontosabb TikTok trend terjed - Elmagyarázzuk a jelentését

Egyedülálló TikTok trend kapott szárnyra az elmúlt hetekben, amelyet csak mascara trendként emlegetnek a felhasználók. De miről is szól pontosan? Hát nem a szempillaspirálokról.

Elmagyarázzuk a mascara trend jelentését
Elmagyarázzuk a mascara trend jelentését
Fotó: VladimirFloyd/Getty Images

Bár a mascara angolul szempillaspirált jelent, a mascara trendnek nincs köze sem a szempillaspirálokhoz, sem a sminkeléshez. A szempillaspirál ebben az esetben eufemizmus, azaz szépítő kifejezés, amely valódi mondandójukat finoman elrejtve enyhíti a videókészítők történeteinek súlyát, amelyek leginkább kapcsolatokról, szakításokról és szexuális élményekről szólnak.

Mit jelent pontosan?

A mascara trend egyfajta kódnyelvként jött létre, hogy a felhasználók elrejtőzzenek a TikTok tartalmak moderálására vonatkozó szigorú szabályok elől. Van, hogy a szempillaspirál a videókészítők abuzív partnerére vagy szexuális zaklatójára utal, de születtek olyan videók is, amelyekben az aktuális vagy expartnerükről, esetleg szexjátékukról vagy a párjuk péniszéről beszélnek az alkotók. „Az egyetlen szempillaspirál, amit valaha legjobban szerettem, végül csúnyán tönkretette a szempilláimat, szóval most már félek új szempillaspirálokat kipróbálni, mert nem bírnám, ha újra tönkretennék a szempilláimat.” – vallotta be az egyikük.

Az unokatestvérem kényszerített, hogy 12 évesen szempillaspirált viseljek. Akkor még azt sem tudtam, mi az a sminkelés. Most 23 évesen végre szabad vagyok. Várom, hogy megtaláljam a megfelelő szempillaspirált, addig is tanulom szeretni a természetes szempilláimat. Most már nálam a kontroll. Idővel jobb lesz, ígérem.” – osztotta meg sokkoló történetét egy másik felhasználó.

5 éve megrengette a világot - De hozott valamilyen változást a #metoo?

A mai gyorsan változó világban egyre nehezebb nyomon követni az ehhez hasonló trendeket és megfejteni a jelentésüket. A szempillaspirál analógiája lehetőséget ad a TikTokozóknak, hogy nyíltan beszéljenek olyan tabusított témákról, amelyekről eddig talán sosem mertek volna. A szexuális bántalmazásról való szabad kommunikáció rendkívül fontos a túlélőkre és a társadalom egészére nézve egyaránt, és talán egy nap nem lesz szükség kódnevekre ahhoz, hogy fontos problémákra hívjuk fel a figyelmet.

A TikTok közösségi irányelvei azonban tiltanak minden nyíltan szexuális jellegű tartalmat és nyelvezetet az alkalmazásban, ezért találnak a felhasználók más módszereket arra, hogy anélkül beszélhessenek egy adott témáról, hogy a TikTok letiltaná a videójukat.

Ezeket olvastad már?

Ez is érdekelhet

Apa lesz Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője

Apa lesz Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói