Innen tudod, hogy valaki letiltott Facebook alkalmazásban

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha már felmerül benned, hogy valaki nem szeretne többet szóba állni veled, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy valahogyan ezt a problémát talán érdemes lenne megbeszélni. De az is lehet, hogy szeretnél valakit kiiktatni az életedből, csak nem tudod, hogyan tudod elérni, hogy többé ne vegye fel veled a kapcsolatot. Bármelyik oldalon is állsz, cikkünkben összeszedjük, mit kell tudni a tiltásról, történjen az a közösségi oldalak valamelyikén, csevegőalkalmazásban vagy a telefonon.

Facebook tiltás
A Facebook nem jelzi ha valaki letiltott, de nem nehéz rájönni
Fotó: iStock / Getty Images Plus

Jó ha tudod, hogy bár drasztikusnak hangzik, a tiltás nem végleges. Lehet, hogy hirtelen felindulásból történik, lehet, hogy ez az utolsó lehetőség, ami azonban nagyon fontos, hogy bármelyik oldalon is állsz, tartsd tiszteletben a másik érzéseit. Ha téged tiltanak le, fogadd el, hogy a másik távolságot szeretne tartani tőled, ha pedig te tiltasz le valakit, számolj azzal, hogy ha meggondolod magad, akkor mindenképpen rendesen át kell beszélnetek azt a konfliktust, ami addig vezetett, hogy letiltottad a másikat.

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni

A legfontosabb a türelem, ugyanis sok esetben a magyarázat sokkal kézenfekvőbb, mint hogy a másik letiltott volna. Lehetséges, hogy egyszerűen mással beszél éppen, gond van a térerővel, lemerült a telefonja, nincs internet ott, ahol van. Számtalan oka lehet annak, hogy valakit nem érsz utol. Sokakat viszont az érdekel, mi történik abban az esetben, ha ő tilt le valakit. Nos, a másik nem kap értesítést arról, hogy letiltották. Sőt az oldalak és a szolgáltatók mindezt igyekeznek a lehető legdiszkrétebben intézni, azonban rá lehet jönni ha letiltottak, vagyis jó, ha tudod, hogy előbb-utóbb a másik is tudni fogja, hogy már nem szeretnél vele kommunikálni.

Hívások, sms-ek

Vannak, akik telemarketingeseket tiltanak le, mások bizonyos embereket. Kevesen tudják, de létezik az Android és az iOS készülékeknek is olyan beállítása, amellyel a potenciális csalókat vagy spam-hívásokat ki lehet szűrni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ami átmegy ezen a szűrőn, abban meg lehet bízni, és hogy miért is fontos, hogy mindig higgadtan és tudatosan reagálj, ha ilyen hívást kapsz, arról korábban írtunk bővebben.

De lehetőséged van arra is, hogy telefonszámokat, kontaktokat tilts le a készülékeden. Itt több lehetőséged is van: egyrészt letilthatsz bizonyos kontaktokat és a telefonszámait, másrészt azt is be tudod állítani, hogy privát vagy nem azonosított számokról érkezzenek hívások. Ez nem azt jelenti, hogy csak olyan számok hívásait fogadhatod, amelyek szerepelnek a kontaktlistádban, hanem az, hogy a privát vagy gyanús számról érkező hívások nem zavarnak.

Miért káros a spam hívás? Mert akár a bankkártya adataidat is megszerezheti így egy csaló

Miért káros a spam hívás? Mert akár a bankkártya adataidat is megszerezheti így egy csaló

Mi történik ilyenkor? A hívó fél vagy foglalt jelzést hall egy csöngés után, vagy azonnal hangpostára kapcsol. Fontos azonban tudni, hogy ez nem egyértelműen a tiltás jele, ugyanis, ha lemerült a telefon, ha nincs térerő vagy ha “Ne zavarj!” üzemmódot kapcsol be valaki, vagy ha olyan alkalmazást használ, ami blokkolja a bejövő hívásokat, mint például a hangrögzítő, akkor ugyanezt tapasztalhatja a hívó.

Hogyan lehet meggyőződni, hogy tiltásról van szó? Első körben érdemes megismételni a hívást később, akár 1-2 nap múlva. Bár Európában egységes a mobil roaming, de más országokban a hívottnak sokba kerülhet, ha felhívják, ezért vannak, akik letiltják minden bejövő hívásukat, mikor az EU-zónán kívülre utaznak. A legegyszerűbb módja meggyőződni arról, hogy le vagy tiltva, ha egy másik, a hívott fél által nem ismert számról hívod fel. Ha az kicseng, akkor visszatértünk a kiindulási pontra, azaz vedd tudomásul a helyzetet, és tartsd tiszteletben a másik fél döntését. Az SMS-nél a legszembetűnőbb például egy iOS készüléknél, ha a telefonodon a beszélgetésnél nem jelzi, hogy kézbesítve, vagy elolvasva.

Közösségi oldalak

Vannak, akik nem tiltanak le mindenhonnan. Mivel számtalan olyan csatorna van, ahol kommunikálni lehet, ezért sok esetben elfelejtheti az illető, hogy még ott is le kellene tiltani a másikat. Itt szó van az e-mail fiókokról, Messenger, Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, WhatsApp, Viber, Telegram és hasonló lehetőségekről. Azonban nem győzzük hangsúlyozni, ha valaki egy helyen letiltott, az valószínűleg a többi helyen is távolságot szeretne tőled tartani, de ha mégis szeretnéd ezt megbeszélni vele, akkor nagyon udvariasan vedd fel vele a kapcsolatot, és fogadd el, ha nem válaszol. Ha valakit le szeretnél tiltani, akkor pedig gondold végig, milyen közösségi oldalakon találhat rád, hol tartottátok a kapcsolatot és milyen helyekre regisztrált. Azt is tudnod kell, hogy amennyiben több profilt is használsz, vagy újat hozol létre, mindegyiknél le kell tiltanod az adott személyt. Lehetőséged van viszont arra is például az Instagramon, hogy úgy tilts le valakit, legyen szó egy személyről vagy egy olyan felhasználói profilról, ami kéretlen tartalmakat küldözget, hogy a felhasználó által létrehozott összes profilt tiltod.

Mi történik ilyenkor? A letiltott fél nem tud neked üzenetet küldeni. Fontos tudni, hogy a tiltás a Messengerben nem jelenti azt, hogy a Facebook-profilját is tiltottad. Azt továbbra is látni fogod, ahogyan a beállításoktól függően ő is látja majd az állapotfrissítéseidet vagy hozzászólásaidat. Ha csevegőprogramban tiltasz le valakit, akkor sem kap a másik fél értesítést, egészen egyszerűen nem tud neked üzenetet küldeni, és hívást sem tud kezdeményezni.

Hogyan lehet meggyőződni, hogy tiltásról van szó? A legtöbb esetben bár a kontaktok között megtalálod az illetőt, de nem tudsz neki üzenetet küldeni. Egyszerűen azt írja ki a Messenger, hogy nem tudsz az illető számára üzenetet küldeni. Ha az illető fotóját és nevét látod, akkor letiltott, ha csak egy szürke fantomképet, akkor törölte magát a Facebookról. WhatsApp-on a kontaktszemélyről nem látod, hogy éppen elérhető-e, vagy hogy mikor volt utoljára elérhető. Ha üzenetet írsz neki, csak egy kék pipa jelenik meg, azaz az üzenetet elküldted, de a kézbesítést jelző kék pipa nem jelenik meg, és hívni sem tudod. Lehetséges ugyanakkor, hogy az alkalmazást törölte le az illető a telefonjáról. Ugyanez igaz a Viberre is.

A közösségi oldalak diszkréten kezelik a tiltásokat, de rá lehet jönni
Fotó: Tony Liao / Unsplash

Nem csak a tiltás, a jelentés is fontos

Ha úgy érzed, valakit tiltani szeretnél, megteheted, azonban ha úgy érzed, hogy valaki zaklat, zsarol, csaló vagy bűncselekmény gyanúja áll fenn, akkor nem elég a tiltás. A profilokat lehetőséged van jelenteni, ezzel érdemes élned is, hiszen lehet, hogy csaló ajánlaton te átlátsz, más viszont lehet, hogy bedől neki, ha nem lép időben a közösségi oldal, és nem zárja ki a felhasználót. Ha pedig az ügy ennél is súlyosabb, akkor jó, ha tudod, hogy az interneten történő bűncselekményeknek ugyanolyan a súlyuk, mint a hús-vér világban, a virtuális térben sem félemlíthet, zsarolhat, bántalmazhat senki. Nyugodtan kérj segítséget a hatóságoktól, a Kék Vonal segélyvonalat és tanácsadó felületeket működtet gyerekek számára, szexualitással összefüggő zaklatás esetén pedig a yelon.hu tud segíteni.

Legyél jelen tudatosan a Facebookon:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Jennifer Lopez a világ legmélyebb dekoltázsával is elegáns

Jennifer Lopez a világ legmélyebb dekoltázsával is elegáns

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)