Miért nem tudott Indiában közel 1 millió nő abortuszra menni a vesztegzár idején?

2021.január.21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
13577dad-ee8d-4dd5-8700-8f738f91c3a1
13577dad-ee8d-4dd5-8700-8f738f91c3a1

A koronavírus első három hónapjában - ami március 25-től június 24-ig tartott – közel 3,9 millió abortuszból 47% Indiában történt meg. Közel 1,85 millió nő nem tudta megszakítani a nemkívánt terhességét- mondja az Ipas Development Foundation (IDF) non-profit szervezet, melynek célja a nemkívánt terhesség megelőzése és kezelése.

1,85 millió nőnek a 80%-a, vagyis majdnem 1,5 millió nő veszélyeztetett abortuszának oka, hogy a gyógyszertárakban nem állnak rendelkezésre szakszerű orvosi felszerelések és gyógyszerek.

A becslés nyolc állam 509 közszektorbeli létesítmény telefonos felmérésein, 52 magánszektorbeli szolgáltató, az Indiai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaságok Szövetségének tagjainak szakvéleményén alapszik, valamint orvosi abortusz gyógyszerekkel kapcsolatos értékesítési adatok és gyógyszeripar szakértői által becsült tendenciák alapján készült.

A hozzáférés hiánya a fogamzásgátlóhoz okozza a legtöbb nemkívánt terhességet.

Mivel az anyák elhalálozásának száma igen magas, és nincs megfelelő egészségügyi ellátás, nők milliói kénytelenek folytatni a nemkívánt terhességet az országban. Vagy ez, vagy bevállalják a kicsit sem biztonságos, késői abortuszt. Épp ezért alapvető fontosságú, hogy a szexuális és reproduktív egészség őrzése beépüljön az ország katasztrófakezelési tervébe- mondta Vinoj Manning, az Indiai IDF vezérigazgatója az IndiaSpend interjújában.

Hogyan korlátozza a karantén a fogamzásgátlók választását?

Sok szempontból a nők fogamzásgátlókhoz való hozzáférését befolyásoló tényezők hasonlóak az abortuszhoz.

Ezen felül néhány konkrétabb ok:

- A sterilizációkat felfüggesztették, valamint készlethiány lépett fel. Ez azt jelentette, hogy a nők nem tudták használatba venni az általuk preferált fogamzásgátlási módszert, pláne, ha tartós fogamzásgátlásra volt szükségük.

- A nők tartózkodtak az egészségügyi intézmények látogatásától a vírus miatti félelemtől.

Milyen választásuk van azoknak a nőknek, akik nem férnek hozzá semmilyen fogamzásgátlóhoz, és teherbe esnek a karantén ideje alatt?

Lehetséges opciók

- Terhesség folytatása, annak ellenére, hogy nem volt tervezett.

- Abortusz megkísérlése a lezárás során biztonságos, vagy nem biztonságos módszerekkel

- Várni, míg a lezárási korlátozások enyhülnek, majd a második trimeszterben elvégezni az abortuszt egy egyészségügyi intézetben (mivel valószínű, hogy a karantén miatt túllépte az orvosi abortusz 12 hetes korlátját)

Gyermekjogok és abortusz: minden, amit tudnod kell a kettő kapcsolatáról

Gyermekjogok és abortusz: minden, amit tudnod kell a kettő kapcsolatáról

Mi a nők számára a fogamzásgátlók megtagadásának hosszú- és rövidtávú következménye?

Azok a nők, akik nem férnek hozzá a fogamzásgátlókhoz, valószínűleg olyan döntéseket hoznak, amiket ők maguk előnyben részesítenek – legyen szó a nem szándékos terhesség folytatásáról, vagy a második szemeszterben lévő nem biztonságos abortuszról. Mindezek feltételezhetően súlyos következményekkel járnak az általános egészségükre és jólétükre, ideértve a fizikai egészséget, és mivel a terhesség nem volt szándékos a mentális egészséget is próbára teheti. A nem biztonságos abortusz olyan morbiditásokhoz vezethet, amelyeknek hosszútávú következményei vannak az egészségre, sőt legrosszabb esetben a nők halálozásához is vezethet. Ennek pénzügyi hátulütője is lehet, és mivel sokan elvesztették a munkájukat a vírusnak köszönhetően, az egész család jólétét befolyásolhatja.

A nem biztonságos abortusz az anyák halálozásának harmadik leggyakoribb oka. Ez emelkedett a lezárás óta?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az abortusz:

- Biztonságos, ha a WHO által javasolt módszerekkel hajtják végre, és ha az abortuszt végző személy ki van képezve az orvosi abortuszra.

- Nem biztonságos, ha a műtétet hozzá nem értő személy végzi, illetve olyan környezetben végzik, ami nem felel meg a minimális orvosi előírásoknak. Ez magába foglalja a képzetlen személyek (backstreet szolgáltatók, kuruzslók, szülésznők) által végrehajtott abortuszokat, tradicionális főzeteket, maró hatású anyagokat és veszélyes módszereket

- Kevésbé biztonságos, ha az orvosi abortuszgyógyszereket nem gyógyszertárból, hanem más helyről szerzik be. Becslések szerint Indiában az abortuszok 73%-a így történik. Fontos megjegyezni, hogy bár ezeknek az abortuszoknak a többsége működik, a WHO kevésbé biztonságosnak minősíti.

Nincs arra bizonyíték, hogy a nem biztonságos abortuszok száma nőtt volna a lezárás során, bár egyes médiajelentések anekdotikus híreket közöltek. A nem biztonságos abortuszon tesett nőknek olyan következményekkel kell szembenéznie, mint a hiányos abortusz (a terhességi szövetek a méhből való kiürítésének elmulasztása), vérzés (erős menstruációs vérzés), fertőzés, méh perforáció (ezt az okozza, ha a méhet egy éles tárgy áttöri), belső szervek károsodása, ha veszélyes tárgyakat, például botot, kötőtűket vagy törött üveget illeszt a hüvelybe abortusz gyanánt.

Ezek a morbiditást, esetleg halált is okozhatnak. Pszichológiai hatások egész sora is várhat az illetőre a haragtól kezdve, a szorongáson át egészen mély depresszióig.

Nehezebben férnek hozzá a vidéki nők a fogamzásgátlókhoz?

Igen, a vidéken élő nők számára sokkal nehezebb a helyzet, mivel:

- Társadalmi tényezők: megbélyegzés, tradicionális hiedelmek és normák, amelyek elutasítják a fogamzásgátlók használatát.

- Logisztikai kihívások: korlátozott szállítási lehetőségek

- Egészségügyi rendszerrel kapcsolatos kérdések: nincs elég egészségügyi dolgozó vidéken.

Mit kellett volna a kormánynak tennie, hogy a nők a karantén alatt is hozzáférhessenek a fogamzásgátlókhoz, vagy az abortuszhoz? Mit lehet tenni abban az esetben, ha újra ez történne?

Meg kell értenünk, hogy a fogamzásgátlók hiánya, és a nem megfelelő SRH szolgáltatás hiányát okozó orvosi dilemmák rendkívül jelentősek. Épp ezért elengedhetetlen, hogy az SRH-t beépítsék az ország katasztrófakezelési tervébe. Ez magába foglalná az említett szolgáltatások tartós rendelkezésre állását válsághelyzetben, valamint a segélyintézkedések szerves részét képezné.

´Ők nem is álmodnak róla, hogy joguk van hozzá´- Melinda Gates A nő helye című könyvét el kell olvasnod

´Ők nem is álmodnak róla, hogy joguk van hozzá´- Melinda Gates A nő helye című könyvét el kell olvasnod

Néhány javaslat:

- Fontolóra kell venni mobilklinikákat és a távorvoslást

- Az ellátási lánc korszerűsítése, valamint az abortuszra szánt gyógyszerek folyamatos biztosítása

- Áttételi kapcsolatok, különösen a közösségi szintű kapcsolatok megerősítése

- A frissített közegészségügyi információknak el kell érniük a közösséget

Az interjút Sadhika Tiwari, az IndiaSpend fő tudósítója készítette.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője