Miért olyan sikeresek a sorozatok? Miért veszélyes a sorozatfüggőség?

2021.január.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Dolgoztál egész nap. Nincs erőd semmire. Ki akarsz kapcsolódni. Nevetni, megdöbbenni, szórakozni akarsz. Tudod, hogy lenne ezernyi más dolgod is. Mégis ledőlsz a kanapéra és nézni kezded a sorozatod új részét. Vajon miért olyan népszerűek a sorozatok? Hogyan hatnak ránk? Miért nézzük őket? Milyen trükkökkel érik el, hogy képesek odaláncolni minket a képernyő elé?

Miért olyan sikeresek a sorozatok? Miért veszélyes a sorozatfüggőség?
Fotó: Northfoto

Örök klasszikusok

Talán nincs olyan, aki ne ismerné a Barátok köztöt, a Jóban Rosszbant, a Szomszédokat vagy éppen a külföldiek közül a Vészhelyzetet, Dallast. Vagy éppen az újabb generációsok közül a Stranger Things-t, a Trónok harcát. Órákig lehetne sorolni az örökzöldeket.

Hamar kezdjük

Rengeteg alkotás sorozatok formájában jelenik meg: gondoljunk a könyvekre például. Most azonban a mozgóképes sorozatokról lesz szó. A tévé iparágában hamar felismerték, hogy a sorozatok egy fix nézőtábort jelenthetnek. Ugyan több időbe, pénzbe és energiába kerül, de a haszon is busásabb. A mesék is egyfajta sorozatok, így hamar az életünk részévé válhatnak a szériák. Minden korosztály számára rengeteg sorozat készül.

A főszereplő jellemfejlődése teljesen magával ragadta a nézőket a Breaking Bad című szériában
Fotó: Northfoto

Fenntartott sóvárgás

A sorozatok direkt telis tele vannak pakolva problémákkal, konfliktusokkal, szélsőséges érzelmekkel, szerelemmel, cselszövésekkel. A legtöbb esetben emberi kapcsolatokról is szól. Ezek pedig szándékosan olyan hétköznapi témákba vannak ágyazva, hogy a nézők minél jobban bele tudják képzelni magukat a szereplők helyzetébe. Úgy vannak kialakítva a karakterek és megírva a történet, hogy nagymértékben tudjunk azonosulni, vagy éppen elutasítani egyes karaktereket. Szurkoljunk annak, aki a kedvencünk és drukkoljunk azért, hogy aki ellenszenves - tipikusan egy negatív karakter-, az pedig elnyerje a méltó büntetését. A sorozatok célja, hogy kiszakítson a sokszor monoton, unalmas életünkből. Egy sikeres sorozat eléri azt is, hogy a barátainkkal, családtagjainkkal, munka társainkkal és ismerőseinkkel is megbeszéljük, megvitassuk, hogy mi is történt az aktuális részben. A sorozatok csábító választásnak tűnnek, hiszen játékidejük messze elmarad az egész estés filmektől. Sok sorozat húsz, vagy éppen negyvenöt perces, ami azt az illúziót keltheti bennünk, hogy az milyen kevés idő. Csak aztán azt vesszük észre, hogy megnézünk egymás után két-három részt is. A nagy sorozatgyártók, mint például a Netflix vagy az HBO pedig sokszor egy-egy évad összes részét egyszerre teszi elérhetővé, ami csak még jobban arra ösztönöz, hogy egy nap alatt nézzük végig az egész évadot. A sorozatok trükkösen úgy vannak felépítve, hogy apránként, pici morzsánként adagolják és csepegtetik az érdekes információkat. A részek végén pedig a legtöbb esetben nyitva hagynak egy kaput, egy kérdést a készítők. Gyakran egy erős drámai helyzettel, megoldhatatlannak tűnő, érdekes szituációval zárulnak a részek. Ezek miatt pedig úgy érezzük, hogy meg kell tudnunk, hogy mi fog történni, így már sóvárgunk is a következő rész után. Ez pedig minden rész után megismétlődhet, egészen addig, amíg meg nem nézzük az összes részt.

Az Így jártam anyátokkal című széria is igen sikeres volt a szituációs komédiák műfajában
Fotó: Northfoto

Csábító belső jutalom

A sorozatnézés egy kellemes tevékenység, nem? Még szép! A gond ezzel az, hogy az agyunk minden számára kellemes időtöltés közben dopamint termel. Ezzel jutalmazza és készteti arra a testünket, hogy ugyan már miért hagynánk abba azt, ami jó érzés? Akárcsak a függők, újabb és újabb adagokra vágyunk. Könnyen és gyorsan függőség alakulhat ki.

Érezted már úgy egy sorozat záró része után azt, hogy de jó lenne, ha több része lenne? Volt már benned hiányérzet, szomorúság? Engedtél már el nehezen karaktereket? Nem véletlen, ha igen. Hamar kialakul a kötődés. Amikor pedig egyszer csak vége van, az csalódást keltő, a veszteség érzését válthatja ki.

Kijött a Trónok harca új évada, elmegyek betegszabadságra!

Kutatások szerint vannak, akik nem csupán szabadidejükben nézik kedvenceiket, hanem képesek ezért betegnek tettetni magukat. Nagyobb a veszély, mint amire gondolnánk. A szervezetünkre jelentős mentális és fizikai hatással is lehetnek a szériák. Példaként említhető, mikor késő estig nézzük ezeket. Ez egyrészt a szociális kapcsolataink rovására is mehet, másrészt másnap fizikailag is megterhelő lesz, ha kialvatlanok vagyunk.

Menüben mindig olcsóbb

Sokszor egyhelyben ülünk hosszú órákig, mozgás nélkül. Ha ez még nem lenne elég, a sorozatok, filmek nézése közben a legtöbbünk még fogyaszt nem túl egészséges ételeket, italokat is. Már-már kultúrája van a filmek és sorozatok alatti nassolásnak, gondoljunk csak a mozikra ahol már-már elengedhetetlen kellék a kezünkben a nagy popcorn, nachos és a kóla. Mindent menüben természetesen, mert a pultos szerint így jobban megéri. Ezt a bevett szokást pedig szívesen és örömmel vezetjük át otthoni sorozatnézéseinkbe is. A táplálkozás és a sorozatnézés kombinációja pedig együtt olyan erős örömforrás az agyunknak és a szervezetünknek, hogy igazi dopaminbombaként funkcionál.

A Peaky Blinders-t a világ legjobb sorozatai között emlegetik
Fotó: Profimedia

Érdemes azonban előnyben részesíteni a mozgásban gazdag életmódot. Kaphatóak egészséges nassolnivalók, rágcsálnivalók és italok is. Ha van lehetőségünk, nyugodtan összevonhatjuk a mozgást a sorozatnézéssel. Például szobabiciklizhetünk, tornázhatunk, edzhetünk is közben.

Csak ne határok nélkül!

Ha függünk tőlük, elveszi a szabadidőnket és betegségeket is okozhatnak, akkor mégis miért nézünk sorozatokat? Egész egyszerűen azért, mert jó érzés! Hatással vannak ránk, jól érezzük magunkat, izgulhatunk, kapunk adrenalint, nevethetünk. Részesei lehetünk egy történetnek, amelyekből tanulhatunk is. Kikapcsolódhatunk, feloldhatjuk a bennünk felhalmozódott stresszt. De ahhoz, hogy egészséges mértékű legyenek a sorozatnézési szokásaink, érdemes magunknak határokat szabni, felállítani. Próbáljunk tudatosan meghatározni, hogy mikor és mennyit nézhetünk meg. Mindezt annak érdekében, hogy más fontos tevékenységek előtt ne élvezzen elsőbbséget egy sorozat. Ha ez sikerül, akkor nem kell aggódni, nyugodtan nézzük kedvenceinket!

Szöveg: Zs. Nagy Dániel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője