Egy film, ami nemcsak megmutatja, de meg is próbálja változtatni a valóságot

2022.május.25.

Segíteni sokféleképpen lehet, de az már ritkább, hogy egy film megnézésével teheti ezt meg valaki. A Milk éppen ezért is különleges: nemcsak bemutat egy történetet, kirajzolva egy aktuális jelenséget, de már a forgatás kezdetétől elsődleges célja a helyszínül szolgáló hátrányos helyzetű település, Szirák és az ott élők támogatása.

A Milk egy Móra Ferenc novella nyomán készült, elgondolkodtató rövidfilm, ami bár fikció, számos valós elemet tartalmaz: a helyszínül szolgáló épület a település lakóinak életében fontos szerepet játszó közösségi ház, a szereplők pedig a helyi iskolások. A készítők célja az, hogy a filmen keresztül ne csak bemutassák, de közvetlen támogatást is nyújtsanak Szirák fejlődéséhez. Ehhez pedig most bárki csatlakozhat: a film a Cinego felületén, egy jelképes, 350 forintos mozijegy megvásárlását követően tekinthető meg, a bevétel pedig teljes mértékben a község és az iskola fejlesztésére szolgál majd.

A film főszereplője Rebeka, aki az iskolában általában szétszórt, a tanulásban nem jeleskedik, és gyakran el is késik. Ezt persze tanára, Hajduk Károly (Akik maradtak, A Martfűi rém, Félvilág) nem nézi jó szemmel. Sőt, egyre gyanúsabb neki a lány viselkedése, aki osztálytársaihoz hasonlóan minden nap alig várja, hogy megérkezzen a friss tej. Amikor viszont megkapja a bögre, gőzölgő italt egyszerűen eltűnik vele az udvaron. A tanárt nem hagyja nyugodni Rebeka furcsa viselkedése, és egyik nap utánamegy…

“Szirák már az első alkalommal nagy hatással volt ránk, hiszen a saját szemünkkel láttuk, milyen sokat tudunk ott segíteni. Egyre fontosabbá vált, hogy maga a forgatás is hasznos legyen, ne csak használjuk a helyszínt, hanem az ott élők is profitálni tudjanak a jelenlétünkből. Bár a történet kitalált, szerettünk volna minél több valós elemet bemutatni, éppen ezért lett a fő helyszínünk egy a helyi közösség életében fontos szerepet játszó épület, a szereplőink pedig az ott tanuló diákok. Fontos volt, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a forgatás során, tanulni tudjanak tőlünk – és persze mi is tőlük, de az még inkább, hogy ha évek múlva visszanézik ezt a filmet, büszkék legyenek arra, hogy szerepeltek benne. A Rebekát alakító tehetséges kislány pedig már elmondhatja, hogy egy Jászai Mari-díjas színésszel, Hajduk Károllyal játszott együtt, és bízunk benne, hogy ennek akár folytatása is lesz” - mesélte Ferenczi Ádám, a film rendezője.

A 6 perces rövidfilm Móra Ferenc A csaló című örökérvényű novellája alapján készült, a forgatókönyvet pedig Vészíts Andrea, az író dédunokája jegyzi. A megtekintések után befolyt összeg teljes mértékben a Sziráki Polgárosodásért Alapítványhoz kerül, akik ezt a helyi gyerekek iskolai étkeztetésére és körülmények javítására, valamint a film helyszínéül szolgáló közösségi ház felújítására fordítják.

Ez is érdekelhet

Chez Dodo mennyei macaronjait már az Aria Hotel éttermében is megkóstolhatod

Chez Dodo mennyei macaronjait már az Aria Hotel éttermében is megkóstolhatod

G-Szex

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

Szépséghírek

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően