Minden idők legstílusosabb filmjei: mindet láttad már?

2021.október.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Tulajdonképpen teljes képtelenség összeszedni a filmtörténet legstílusosabb filmjeit, hiszen annyi van belőlük, hogy az idő végezetéig minden nap írhatnánk egy ilyen listát, és még akkor sem érnénk a végére.

Minden idők legstílusosabb filmjei: mindet láttad már?
Fotó: Rexfeatures

Szerkesztőink mégiscsak megpróbálták, és összeszedték a szerintük legstílusosabb 18 filmet.

Híres filmes hotelek, ahol akár te is megszállhatsz!



Ha esetleg rászánnád magad, hogy divat szerint nézz filmeket, akkor javasoljuk, hogy kezdd a sort ezzel a listával, amiben találsz hihetetlen ruhákat felvonultató kosztümösfilmeket (gondolj csak az Elfújta a szélre), de kifinomult, részletekben gazdag kultfilmeket is (mint például az Annie Hall).

Íme kedvenceink:

1. Párizs, Texas (1984)

Fotó: Rexfeatures

Wim Wenders Párizs, Texas filmje a legjobb helyettesítője lehet egy amerikai túrának. Travis Henderson (Harry Dean Stanton) utazásai során minden klasszikus amerikai helyszín megelevenedik a képernyőn a neon reklámfényű útszéli éttermektől a délnyugati sivatagi vadonig. Feledkezz bele Jane Henderson (Natassja Kinski) giccses ruhaválasztásainak látványába, köztük a mára már ikonikussá vált fukszia mohair pulóverbe is.

2. Elfújta a szél (1939)

Fotó: Rexfeatures

Victor Fleming Margaret Mitchell klasszikus amerikai regényéből készített filmje minden rekordot megdöntött, amikor megjelent 1939-ben, és azóta is nagy kedvenc. Water Plunkett ruhái, amelyeket Vivienne Leigh számára tervezett, az egyik legnagyobb ok, amiért újra és újra visszatérünk ehhez a filmhez. A fodros krémszínű ruhától kezdve, amiben a grillezésen jelenik meg a film elején, a háború után megmaradt zöld bársonyfüggönyből készített ruháig, Leigh minden egyes megjelenése lélegzetelállító.

3. Rómeó és Júlia (1996)

Fotó: Rexfeatures

Baz Luhrmannak Shakespeare híres szerelmes drámájából készített adaptációja a stílusossága miatt is felejthetetlen, és a rendező a két család ellentétét az öltözködésükben is megmutatta. A Montague fiúk színes hawaii ingeket viselnek, tüskés, élénkszínű hajuk van és elhordott Chuck Taylort hordanak, míg a Capulet család tagjai fekete bőrben, bársonyban és ezüst ékszerekben mutatkoznak. A két főszereplő ruháit Miuccia Prada kreálta azzal a céllal, hogy kitűnjenek a két egymással versengő család stílusából.

10 felejthetetlen kosztümös film, amit mindig szívesen újranézel [https://www.glamour.hu/10-felejthetetlen-kosztumos-film-amit-mindig-szivesen-ujranezel-36464]



4. Gilda (1946)

Fotó: Rexfeatures

Rita Hayworth találta fel tulajdonképpen a femme fatale-t, és soha nem is volt meggyőzőbb, mint a Gildában, amiben egy korrupt Buenos Aires-i kaszinótulajdonos feleségét alakítja. Hatalmas büdzsét kapott a jelmeztervező Jean Louis, és mint láthatjuk a filmben, ki is hozta a legtöbbet a keretből, amit lehetett. Gyönyörű selyemruhákat, mélyen kivágott flitteres kreációkat visel Hayworth.

5. Marie Antoinette (2006)

Fotó: Rexfeatures

Sophia Coppola filmje a hírhedt francia uralkodónőről sokkal inkább egy hangulatfilm, hisz mindannyian tudjuk, mi lesz a vége. A ruhák azonban, amikben Kirsten Dunst felvonul a filmben, egyenesen mesések, a jelmeztervező Milena Canonero Oscar-díjat is kapott a munkájáért, nem véletlenül. A kreációk a Ladurée macaronok pasztellszíneinek mentén készültek egy római varrodában valódi 18. századi csipke, selyem és taft felhasználásával. Ebben az esetben elmondhatjuk, hogy a több, néha még több.

6. Café Society (2016)

Fotó: Rexfeatures

Woody Allen filmjeiben mindig nagyon fontos szerepet kap a divat, főleg, ha egy másik korszakba kalauzol el bennünket a rendező. Ez történik a Café Societyben is, amiben a 30-as évek hollywoodi sikkje elevenedik meg nemcsak a gyönyörű Blake Lively, hanem a csinos Kristen Stewart gardróbjában is. Suzy Benzinger jelmeztervező már régóta dolgozik együtt Allennel, és ebben a filmben is maradandót alkotott.

7. Szex és New York (2008)

Fotó: Rexfeatures

Az egyik legstílusosabb sorozatnak, amiben igencsak fontos szerepet töltött be a divat, nyilván a filmes változata, folytatása is legalább annyira stílusos kellett, hogy legyen, ha nem még inkább. A Szex és New York filmben Carrie Bradshaw és barátnői az akkor aktuális kollekciók legcsodásabb darabjait vonultatják fel magukon Patricia Field jelmeztervezőnek köszönhetően.

8. Kínai negyed (1974)

Fotó: Rexfeatures

A gyönyörű Faye Dunaway alakítja Evelyn Mulwrayt ebben a film noirban, aki egy igazi femme fatale, a férjét megölik és gyilkossága a 30-as évek kaliforniai szárazságával áll kapcsolatban. Dunaway még egy drámai lövöldözés közben is tökéletesen fest rászabott kosztümjében a vörös ajkakkal.

Szerelmek, pofonok, hányás - 15+1 titok a 20 éves Kegyetlen játékokról, amit valószínűleg nem tudtál



9. A nap szépe (1967)

Fotó: Rexfeatures

Yves Saint Laurent tervezte Catherine Deneuve ruháit Luis Bunuel híres filmjéhez. Az unott feleség, Séverine inkább eszkortként dolgozik a férje tudta nélkül, hogy kiélje mazochista vágyait. Deneuve ruhatára csak haute couture darabokból áll a filmben, melyek stílusa attól függően változik, hogy Séverine éppen alárendelt vagy domináns kedvében volt.

10. Álom luxuskivitelben (1961)

Fotó: Rexfeatures

Audrey Hepburn talán leghíresebb filmje, aminek az ikonikussá vált nyitó jelenetét már ezerszer újra és újra felhasználták filmekben, videoklipekben, divatfotókban, ruhakollekciókban is az elmúlt 50 évben. Igen, arról van szó, amiben fekete estélyiben, kesztyűben, hatalmas konttyal és napszemüvegben eszik Holly Golighty egy croissant-t kávéval a manhattani hajnalban, miközben a Tiffany gyémántokat csodálja az ékszerüzlet kirakatában. A ruhákat Hubert Givenchy tervezte ezúttal is Hepburn számára.

11. Annie Hall (1977)

Fotó: Rexfeatures

Lehetetlenség a legstílusosabb filmekről írni és kihagyni belőle Woody Allen klasszikusát. Ez a film Kate Mosstól Hedi Slimane-on át nagyon sok tervezőt, divatszakembert inspirált, nem csoda, hiszen Diane Keaton szabott öltönyei azóta is örökérvényűek, amik közül nagyon sokat Ralph Lauren maga készített a színésznő saját stílusához igazítva.

12. Az édes élet (1960)

Fotó: Rexfeatures

Egyetlen más Fellini film sem tudja felülmúlni Az édes életet. A történet középpontjában Marcello Rubini (Marcello Mastroianni) áll, aki a hollywoodi sztárt (Anita Ekberg) és egy csillogó örökösnőt (Yvonne Furneaux) követ végig Rómában. A filmben látható ruhák az olasz divat mesterművei, nem véletlenül az egyik leghíresebb olasz film.

13. A nagy Gatsby (2013)

Fotó: Rexfeatures

Baz Luhrmann tudja, hogyan kell nagyszabású, látványos filmeket készíteni, amelyekről még évekkel később is beszélünk. Egy újabb Leonardo DiCaprio-film, amiben a ruhák hűen tükrözik az amerikai 20-as évek jazz és szecessziós korszakát. A jelmeztervező ezúttal is Catherine Martin volt, aki két Oscar-díjat is bezsebelt az F. Scott Fitzgerald híres regényéből készült tragikus végű szerelmes történet kosztümjeiért és díszleteiért. Segítségére Miuccia Prada volt, aki a hölgyek ruháját tervezte.

14. Fantomszál (2017)

Fotó: Rexfeatures

Az 1950-es évek londoni divatvilágába kalauzol el minket Paul Thomas Anderson filmje és egy fiktív divattervező, Reynolds Woodcock (Daniel Day Lewis) munkáján keresztül ismerhetjük meg a korszak divatját. A jelmeztervező Mark Bridges a Balenciagától a Givenchyig minden nagy tervező munkásságát tanulmányozta a filmhez.

15. Sóhajok (1977)

Fotó: Rexfeatures

Luca Guadagnino tavalyi adaptációja Dario Argento 70-es évekbeli horror klasszikusának nem ragadtatta el éppen annyira a filmkritikusokat, mint az eredeti verzió, és ez nem véletlen, hiszen a korábbi film több mint 40 évvel később is megállja a helyét. Az olasz film története egy kiváltságos német tánciskolába vezeti el a nézőt, ahol az amerikai balerina, Suzy hamar rájön, hogy emberfeletti erők uralják a területet. A diákok fodros, csinos ruhája valahogy még jobban fokozza a film feszültségét a véres jelenetekben.

Megőrülsz! Ezek az 1999-es filmek már 20 évesek!



16. Mókás arc (1957)

Fotó: Rexfeatures

Minden film, amiben Audrey Hepburn szerepel egy mestermű a jelmeztervezés tekintetében. A Mókás arc azonban talán mind közül kiemelkedik a fantasztikus összeállításainak köszönhetően, amit nem más, mint Hubert Givenchy tervezett számára. Dick Avery fotós (Fred Astaire) mellett, akit egyértelműen Richard Avedon mására alkottak meg, Hepburn egy visszafogott modellt alakít, akit elküldenek Párizsba a divathétre, hogy aztán a Givenchy által tervezett ruhákban a francia főváros ikonikus látnivalói előtt forduljon meg.

17. Szőkék előnyben (1953)

Fotó: Rexfeatures

Marilyn Monroe már életében is egy fogalomnak számított. Megjelenése, alakja, hangja, haja, vörös szája, mind-mind ikonikusnak számít. Ha mást nem is tudsz róla, az a kép biztosan beugrik, amikor a gyönyörű pink estélyiben énekli, hogy egy nő legjobb barátja a gyémánt. A ruhát és a film teljes jelmeztervezését nem más, mint a híres Oscar-díjas tervezőnek, Travillának köszönhetjük. Nos, az a jelenet ebből a filmből van.

18. Szerelmes lettem (2009)

Fotó: Rexfeatures

Luca Guadagnino gyönyörű történetében a férjével Oroszországból Olaszországba települt Emma (Tilda Swinton) szürke hétköznapjai egyszerre csak kiszínesednek, amikor szerelembe esik a fiatal séfbe, aki a fia barátja. A gazdag orosz nő stílusát a Raf Simons által a Jil Sander számára tervezett elegáns, élére vasalt, kifinomult darabok csodálatosan kiegészítik.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője