14 őrült nyári vígjáték, amit most újra kell nézned

2022.augusztus.7.

Ha Te is álmatlanul forgolódsz az ágyadban hajnalig, mert a hőségben képtelen vagy aludni, akkor inkább tarts velünk, és nézzünk meg néhány hamisítatlan nyári vígjátékot, amiken garantáltan jókat fogsz kacagni.

Íme a mi bolondos kedvenceink:

Golfőrültek (1980)

Golfőrültek

A nyolcvanas évek amerikai filmjei mintha csak a vakációról szóltak volna. A szexi komédiák kedvenc helyszíne a strand volt, ahol dögös bikinis csajokból és bénázó fiúkból nem volt hiány. A Golfőrültek ennek a felfutásnak egyik előhírnöke, de itt a strand helyett egy golfklub a központi helyszín, és az egyre szürreálisabbá váló eseményekhez csak mellékesen kapcsolódik a diákszerelem, első szexuális kalandok témája. A Chevy Chase, Bill Murray, Rodney Dangerfield színészhármasa egy olyan őrületet hoz össze, ami alkalmanként sokkal közelebb áll a Monty Phyton abszurd humorához, mint egy klasszikus vígjátékhoz. Igazából a történet iránya egy idő után szinte teljesen érdektelenné válik, ha fél órával később megkérdeznének, hogy miről is szólt a film, valószínűleg képtelen lennél normálisan elmesélni, de az biztos, hogy a viharban golfozó pap jelenetére gondolva még hónapokkal később is rád tör a röhögőgörcs.

Európai vakáció (1985)

Európai vakáció

El kell ismernünk, hogy Chevy Chase esetében aligha van középút, valaki vagy imádja a nevével fémjelzett bárgyú komédiákat, vagy már a nevének az említésétől elmegy az életkedve. A Vakáció-sorozat egy évtizedig biztos pont volt a színész életében, ennek voltak gyengébb és kifejezetten szórakoztató darabjai is. Amerikában az Európai vakációt kedvelik a sorozatból a legkevésbé, azonban számunkra nyilván azért működik jobban, mert azonnal felismerjük az európai országokkal kapcsolatos sztereotípiákra szabott legapróbb poénokat is. Ez a film olyan, mint egy hatalmas viccgyűjtemény németekről, olaszokról, angolokról, franciákról. Aki volt már a nagy európai fővárosok egyikében- másikában, az a harmincéves időtávlat ellenére fel fogja ismerni a tipikus helyzeteket, tényleg humoros film.

Ha kedd van, akkor ez Belgium (1969)

Ha kedd van

Igazságtalan lenne, ha nem említenénk meg, hogy az Európai vakáció valójában egy jóval korábbi filmből merítette az inspirációját. Ez pedig nem más, mint a Ha kedd van, akkor ez Belgium, Chevy Chase filmje rengeteget merített ebből az alkotásból. Nem egy térdcsapkodós vígjáték, nagyon fanyar és árnyalt humora van ennek a mozinak, de az amerikai turisták rapid európai útja rengeteg emlékezetes momentummal örvendezteti meg a nézőket. A személyes kedvencünk a korszak nagy tinibálványának, Donovannek az ifjúsági szálláson előadott balladája. Az ínyencek imádni fogják.

8 sztár, akik a képernyőn csókoltóztak előszörHóbortos hétvége (1989)

Hóbortos hétvége

Alighanem ennek az alműfajnak az egyik legtökéletesebb filmje két fiatalról szól, akiknek nincs igazán mit a tejbe aprítaniuk, és míg a vállalati fejesek luxuskörnyezetben élvezik a forró nyári hétvégét, nekik robotolniuk kell. Amikor azonban rájönnek egy hatalmas csalásra a cégüknél, úgy érzik, hogy eljött az idő, hogy felkapaszkodjanak a ranglétrán. Elindulnak a nagyfőnök vidéki házához, hogy beszámoljanak a felfedezésükről, ott azonban egészen más fordulatot vesznek az események, és hirtelen egy hullával a társaságukban igyekeznek kikeveredni az egyre nagyobb slamasztikából. Igazi térdcsapkodós vígjáték!

Ismeri a szandi mandit? (1969)

Ismeri a szandi mandit?

Nem? Pedig az egy világszám! Ez a szatíra 1969-ben készült, de a mai napig tökéletes szórakozás. Juli egy vegyiüzembe megy nyári gyakorlatra, ahol vele együtt bepillantást nyerhetünk a szocialista időszak magyar vállalatainak működésébe. Igazi gyöngyszem Gyarmathy Lívia filmje, ugyanis ilyen jellegű szatírák alig-alig készültek Magyarországon, ez viszont tökéletes, a címadó dal pedig megunhatatlan, nem mellesleg ennek a filmnek köszönhetjük a később legendássá váló Sztankay István-Schütz Ila párost, akik kabarékban, humoros jelenetekben évtizedekig voltak elválaszthatatlanok. Aki szereti a szatírákat, az okos, apró részletekkel dolgozó vígjátékokat, az nem fog csalódni.

Fészkes fenevadak (1997)

Fészkes fenevadak
Fotó: Rexfeatures

Ugyan valószínűleg csak az állatkerti helyszín miatt érezzük nyári vígjátéknak ezt a filmet, de az biztos, hogy bármikor kánikulában, vagy ha fagy, mindig tökéletes szórakozás. Az, hogy a Monty Phyton társulatának két zseniális színésze, John Cleese és Michael Palin is bohóckodik a filmben már garancia arra, hogy abszurd helyzetekben, poénokban ne legyen hiány. Az állatkert létéért küzdő dolgozók mindent bevetnek, hogy megmentsék a helyet a gonosz új tulajdonostól. Kortalan komédia, aminek illik fejből tudni a legviccesebb beszólásait.

A Pogány Madonna (1981)

A Pogány Madonna

Ugyan divat leszólni a magyar filmeket, meg hát Ötvös Csöpi kalandjainak tényleg egyértelműen a Bud Spencer-filmek voltak az ihletforrásai, de aki nem imádta gyerekkorában A Pogány Madonnát, annak milyen gyerekkora volt már? Tihany, Füred, turisták, Balaton - ez egy igazi magyar film, valószínűleg 1981-ben csak szerettük volna ilyen izgalmasnak és nagyviláginak látni a magyar tenger életét. Hogy mennyire illúzió ez a film, az mindegy is, mert valójában szórakoztató, megnevettet, és ez a lényeg.

Sörgyári capriccio (1980)

Sörgyári Capriccio

A cseh szatíra nem véletlenül kap külön fejezetet a filmtörténetben, csodálatos, ma is szórakoztató alkotások kerültek ki évtizedeken keresztül Jirí Menzel és társainak a keze alól. Ugyan talán még ennél is nyáribb vígjáték a Szeszélyes nyár, de mégis a csúcsművet választottuk. A Sörgyári capriccio ugyanis tényleg mestermű, amit ha egyszer lát valaki, akkor borítékolhatóan nem utoljára nézi meg. Egy könnyfakasztóan humoros és szép nosztalgikus történet ez az ideges természetű sörfőzőről, a világszép, és zabolázhatatlan feleségéről, no és Pepin bácsiról, aki mindig a legrosszabb helyen van.

Veri az ördög a feleségét (1977)

Veri az ördög a feleségét

Ha azt mondtuk, hogy a magyar filmtörténet nem túl erős szatírákban, akkor máris itt a cáfolat, hiszen kifejezetten nyári szatírából is van még fantasztikus. A Veri az ördög a feleségét augusztus 20-a körül játszódik, amikor a főnökével a Balaton-felvidéki Kajtár családhoz megérkezik a pesti rokon. A vidéki család megérzi, hogy eljött a felemelkedés pillanata, és valóságos lakomát rendeznek, csakhogy az illusztris vendég, Vetro elvtárs gyomorbajos. Pécsi Ildikó, Pásztor Erzsi, és úgy általában a színészek fantasztikus munkát végeznek, de könnyű dolguk van, mert a Veri az ördög a feleségét egy igazi magyar film, mindent tud a vidéki-pesti világlátás különbségéről, az alkohollal folytatott népi küzdelemről, a vasárnapi ebéd szentségéről, illetve az uram-bátyám alapon szerveződő karrierekről. Ugyan negyvenéves ez a film, de akár ma is készülhetett volna.

Csinibaba (1997)

Csinibaba

A kilencvenes évek sikerfilmje nem véletlenül volt óriási közönségkedvenc film, egyszerre fordult a rendszerváltás előtti idők felé nosztalgiával, ugyanakkor leplezte le annak az időszaknak a hazugságait. Az igazi találat persze az volt, hogy ezt egy különös modern burleszkbe ágyazta Tímár Péter rendező. Talán ennek a különös hangulatnak köszönhető, hogy semmit nem veszített a frissességéből ez a film az elmúlt húsz év alatt.

Holdfény királyság (2012)

Holdfény királyság

Wes Anderson filmjei nagyon sajátosak, ezért akinek nem tetszik a kifejezetten színpadias beállítás és a néhol modoros színészi alakítás, az inkább ne nézze meg a filmjeit. Viszont, ha ez számodra kifejezetten vonzó, vagy legalábbis kellő humorral állsz neki egy-egy Wes Anderson filmnek, akkor fantasztikus élményekben lehet részed. A Holdfény királyság az átlagos Wes Anderson-filmek közül is kiemelkedik, szinte minden perce színarany, a sztori egyszerre megható és végtelenül vicces, és egy igazi, könnyed, nyári szerelemfilm.

Eurotúra (2004)

Euro túra

Nem hiányozhat erről a listáról a 2000-es évek egyik meghatározó tini vígjátéka, az Eurotúra. Amint már a címe sejteti, egy csapat fiatal srác fogja magát, és körbejárja Európa nevezetességeit, és miközben számtalan vicces helyzetben találják magukat, egyesek átesnek életük első szexuális élményén, csak, hogy a legfontosabbakat említsük. Nem kell nagy megfejtéseket, vagy akár színészi alakításokat várni, ez a film nem erről szól. Ja, és az ügyeletes jó csaj szerepében nem mást láthatunk, mint a később Pletykacicává avanzsált Michelle Trachtenberg! Ha eddig még nem láttad, akkor már csak a nosztalgia kedvéért meg kell nézned idén nyáron.

Apád-anyád idejöjjön! (1998)

Apád-anyád idejöjjön

Talán Lindsay Lohan egyik leghíresebb filmje, a Két Lotti történetén alapuló, szülőket csapdába ejtő ikrek sztorija. Hallie-t és Annie-t még kisbabakorukban elválasztották egymástól a szüleik, amikor szakítottak, majd évek múltán, anélkül, hogy egyáltalán tudtak volna egymás létezéséről, egy táborban találkoznak, és úgy döntenek, egyrészt megleckéztetik a szülőket, másrészt megpróbálják őket újra összehozni. Az egyik legbájosabb film a kilencvenes évek végéről, aminek most már külön értéke, hogy az anyuka szerepében az azóta elhunyt, gyönyörű Natasha Richardsont láthatjuk. Bármikor újranézhető, nyáron pedig különösen hangulatos.

Van, aki forrón szereti (1959)

Van, aki forrón szereti

A végére egy igazi klasszikus hagytunk, nem csak mi gondoljuk így, hanem például az Amerikai Filmintézet, ami minden idők legjobb komédiájának választotta Marilyn Monroe filmjét. A gengszterek elől menekülő két kétes egzisztenciájú zenész más megoldást nem talál, mint azt, hogy női ruhába bújva egy lányzenekarba épüljenek be. A zseniális rendező, Billy Wilder elképesztően humoros vígjátékot készített a két nőimitátor viszontagságos meneküléséből. Jack Lemmon és Tony Curtis az isteni Marilyn partnerei ebben a hamisítatlan nyári hangulatú, megunhatatlan filmben, ami szintén egy kötelező darab!

Horváth Gergő, Nagy-György Borbála

Ez is érdekelhet

Priger Inez megmutatja a tökéletes őszi szett titkát

Priger Inez megmutatja a tökéletes őszi szett titkát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói