Palvin Barbara egy szál melltartóban reklámozza a magyar divatfotó kiállítást

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kelet-európai szépség címmel látható kortárs divatfotó kiállítás a Capa Központban. A kihagyhatatlan tárlat megtekintésével sokkal jobban fogod érezni magad kelet-európaiként és jobban fogod értékelni az eredetiségünket.

Palvin Barbara Tombor Zoltán Hazafelé című sorozatának (2019) egyik fotóján látható a Capa Központban megtekinthető Kelet-Európai szépség című divatfotó kiállításon
Palvin Barbara Tombor Zoltán Hazafelé című sorozatának (2019) egyik fotóján látható a Capa Központban megtekinthető Kelet-Európai szépség című divatfotó kiállításon
Fotó: Capa Központ //Capa Center

A Kelet-európai szépség című tárlaton Éder Krisztián, Ladocsi András, Martin Wanda, Tombor Zoltán munkái is láthatóak lesznek, a fényképeken pedig Palvin Barbara és Tombor Nelli mellett a norvég énekesnő, AURORA is feltűnik.

Kelet-Európa menőbb, mint gondolnád!

Hogyan tud eredetiséget és őszinteséget csempészni a divatfotók csillogó és menő világába a Kelet-európai életérzés? Erre a kérdésre keresi a választ a Capa Központban 2024. június 21. és október 6. között látható, Kelet-európai szépség című kiállítás elsősorban kiváló magyar és Kelet-európai fotográfusok divatfotóinak és művészeti projektjeik segítségével. A kiállítás kurátora Mucsi Emese.

A divatfotó egy lehetséges és kivételes, exkluzív világot mutat meg. Lényege, hogy elhitesse velünk, szeretnénk ebben a világban élni. Kialakítja bennünk a bevonódás vágyát, a kíváncsiságot, amihez olyan eszközöket használ, mint a glamour vagy a cool.

Az elmúlt közel tíz évben izgalmas örvénylés indult meg a nemzetközi divattrendek között. Kim Kardashian 2016 karácsonyán a Vetements X Svmoscow Communist együttműködésében tervezett sarló-kalapácsos pulcsiban jelent meg, amitől felrobbant az internet, és a Vogue-tól a Guardianon át a különböző divatblogokig, új divathullámot vizionáló cikkekben megjelentek a „Kelet-európai esztétika”, „keleti blokk” „új kelet”, „posztszovjet” kifejezések.

Palvin Barbara is tarolt a magyar divat Oscar-gáláján - Íme, ők most a magyar divat krémje

A Kelet-európai esztétikához kapcsolódó divatkritikák száma azóta is nő, a szerzők számára pedig a kiindulópontot többnyire a Vetements, valamint a Balenciaga divatmárkák kreatív igazgatója, a grúz származású Demna Gvasalia nemzetközi sikere jelenti.

Ez a kiemelt globális figyelem egyfelől nagyszerű, új lehetőségekkel kecsegtető helyzet lehet számunkra. Kérdés azonban, hogy a nemzetközi sajtóban megjelent összehasonlítások és a többnyire inkább homályos vélemények írói valójában mennyire érthették meg vagy értették félre, hogy mit is jelent a „Kelet-európai esztétika”.

A nyugati luxusértékeket kommunikáló divatipar számára talán mindez csak egy újabb bekebelezhető “szűzterület”, ugyanakkor a régióbeli és magyar fotográfusok, divatfotósok ezekben a feszültségekben és ellentmondásokban egy új vizuális nyelv lehetőségét látják. Ez a nyelv a közel engedés, az intimitás, a megértés nyelve; néha az iróniáé; a tudatosan vállalt és megélt identitásé.

„Azt éreztem, ez az utolsó nagy dobásom” - Mészáros Lilit, a Next Top Model Hungary győztesét kérdeztük

„Azt éreztem, ez az utolsó nagy dobásom” - Mészáros Lilit, a Next Top Model Hungary győztesét kérdeztük

Lokális, autentikus értékek

A Capa Központ Kelet-európai szépség – kortárs divatfotó & Kelet-európai esztétika című kiállítása így azokra a kérdésekre is választ keres, hogy vajon csupán egy sokakat felpaprikázó fricska volt Kim Kardashian sarló-kalapácsos pulcsivillantása, vagy az egykori keleti blokk hozzá tudni adni valamilyen esszenciálisan Kelet-európai minőséget, egy valós identitást a divat sokszor üres és kiszámítható, kreált vágyképeihez?

A globalizáció és a kapitalizmus gőzhengere által egyformán a nyugati értékrendeknek megfelelően legyalult divatvilág tud-e meríteni a lemaradásban lévő, de autentikus élettel teli Kelet-európai régióból: lehet-e sikkes egy betonkeverő, tud-e vonzó lenni egy Ikarus?

Szigligeti Balázs: Szarvas Valentin Önmagamra hajlok vissza című kollekciójáról készült portfólió fotó
Fotó: Capa Központ //Capa Center

A kiállítás tizenhét fotográfiai projekt segítségével lehetséges magyarázatokat ad arra, hogy miben áll a „Kelet-európai esztétika”, mik a főbb jellemzői, és milyen jelentéseket kaphat mindez a nemzetközi művészeti, fotográfiai és divatszíntéren.

A kiállítótér egyfajta háromdimenziós antológiaként működik. Egyik felében olyan kettős gyakorlattal rendelkező magyar fotográfusok mutatják be a szakmájukról és a „Kelet-európai esztétikáról” alkotott elképzeléseiket saját munkáikon keresztül, akik amellett, hogy a divatiparban is dolgoznak, önálló, autonóm művészeti gyakorlattal is rendelkeznek.

A galéria másik felében különböző szakemberek fejtik ki a véleményüket a témáról egy-egy általuk kiválasztott régióbeli divatfotós anyag, fotóriport, fotókönyv, kiadvány vagy egy eredeti személyiség, divatikon bemutatásán keresztül.

Tombor Zoltán Hazafelé címet viselő divat-dokumentarista sorozatának kiállított darabjai mindannyiunk számára ismerős Kelet-európai környezetben játszódnak, az első sorozatban Palvin Barbarát. Nelli című új munkájában feleségét, Tombor Nellit láthatjuk, akivel visszamentek szülőhelyére. Az új műveken különleges módon keveredik a nosztalgia, a divatfotó és a családi képalkotás, a férj-feleség viszonyt is bemutató szeretetvezérelt fotográfia.

Idealizált romantika punk életérzéssel – Martin Wanda fotóssal beszélgettünk

Idealizált romantika punk életérzéssel – Martin Wanda fotóssal beszélgettünk

Ladocsi András munkái a testtel és a testképpel foglalkoznak, míg Martin Wanda fotográfiáin a festői romantikus esztétika a zenei szubkultúrák attitűdjeivel és stíluselemeivel keveredik, minden inspirációjára egyfajta valóságnak hátat fordítás jellemző, vizualitását mára már felismert hatásként formálta szülői és nagyszülői otthonok stílusa és tárgykultúrája. A kiállításon megjelenik a GLAMOUR-nak készült fotósorozat is, melyben a Syoss Fashion Show-n bemutató magyar divattervezők munkáiból válogatott a magazinunk szerkesztője, Kökény Nikoletta.

Martin Wanda a Syoss divattervezőpályázat versenyzőivel készített editorial a Glamour megbízásából. A képen Szarvas Valentin divattervező ruhája. Stylist: Kökény Nikoletta/GLAMOUR, Smink: Keserű Barbara, Haj: Végh Virág, Modell: Melinda/VM Model, Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, 2024
Fotó: Capa Központ //Capa Center

Éder Krisztián jelenleg New Yorkban él, azonban évente többször hazalátogat szülővárosába, Sopronba. Itt készült fényképei tökéletes példái annak, hogyan jelenik meg ma a nemzetközi divatfotóban a Kelet-európai esztétika, és milyen az, amikor a fotósnak erre saját motivációja, a miliő iránit személyes elköteleződése és érzelmei is vannak.

Éder Krisztian: Celeste, Jereván lakótelep, Sopron (Self Service Magazine, sylist: Tony Irvine)
Fotó: Capa Központ //Capa Center

Kelet-európai szépség – Kortárs divatfotó & kelet-európai esztétika

A kiállítás megtekinthető: 2024. június 21. – október 6.

A kiállítás kurátora: MUCSI Emese Grafika: SZMOLKA Zoltán

Kiállító alkotók: ALMÁSI J. Csaba, BABAI Dénes, BARICZ Kati, BEDE Kincső, ÉDER Krisztián, GÁLDI VINKÓ Andrea, GALYAS DENERAK Dóra, LADOCSI András, MAGYAR Eszter #makeupbrutalism, MARTIN Wanda, Rafal MILACH, NISH, OMARA, Julie POLY, Giorgi SUMBADZE, SZATMÁRI Gergely, SZIGLIGETI Balázs, SZOMBAT Éva, TOMBOR Zoltán

Közreműködők: BENCZE Péter, MARÓY Krisztina, MUSKOVICS Gyula, PETRÁNYI Zsolt, SÁRVÁRI Zita, Terike from Budapest, VIRÁGVÖLGYI István

Médiapartner: GLAMOUR


Galéria

2024.06.19.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

glamour plusz ikon A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)