Púdermentes Podcast: Lusta nyelvtanulók ötparancsolata

2022.szeptember.30.

Kétféle embertípus van: akinek van nyelvérzéke, és akinek nincs. Magam is az utóbbi tábort erősítem és csak pislogok, amikor ismerősöktől hallom, hogy egy év után mentek felsőfokúzni, csupán elég volt kitartóan kockulni vagy csak vonogatják a vállukat, hogy ők más nyelven nézik a Netflixet. Kedves sorstársaim, mi önerőből mégis hogy tudunk nyelvet tanulni?

Púdermentes Podcast: Lusta nyelvtanulók ötparancsolata
Fotó: Unsplash

Gyorsan hozok is egy pozitív hőst, aki már valamit letett az asztalra a témában, jelen esetben tizenhat nyelv folyékony ismeretéről beszélük. Lomb Kató tolmács és fordító, mindezt autodidakta módon szívta magába, élményeit pedig könyv formájában is kiadta 1970-ben. Ez tudjátok mit jelent? Hogy se Google fordító, se sorozatok, se World of Warcraft nem állt rendelkezésére. De akkor hogy csinálta?

Találd meg a miérted

Sajnos a lusta nyelvtanulóknak nem elég indok, hogy legyen meg a nyelvvizsga, egy kicsit több kell. Nekem ez a plusz a legtöbb esetben a szerelem volt. Amikor elsős gimnazistaként egy kempingben megismertem Benedictet, a szőke német adoniszt – legalábbis akkori ízlésem szerint – azonnal rávetettem magam a német szótárakra. Mivel nyári szerelem volt, azóta sem beszélek németül, de a kezdő szikra a lendülethez megadatott.

Szerelmet pedig sok mindenben lehet találni, és érdemes is megkeresni. Lehet ez hivatás, távkapcsolat, szexi színész, jobb pozíció, külföldre költözés… a lényeg, hogy tényleg akard azt a nyelvvizsgát, ne csak muszájból halandzsázz otthon.

Púdermentes Podcast: Soha el nem ért sikereink sírboltjai között

Száraz nyelvtan helyett keresd a történetet

Fogadjunk, hogy elfog a hányinger egy rendhagyó igetáblázat láttán. Semmi baj, a kötelező rosszat tartogasd későbbre, előbb fedezd fel az idegen nyelv romantikáját. Vagyis a kontextust. Erre jó példa lehet akár felkapni a kedvenc könyved nagytesóját a kívánt nyelven. Akár szimultán is olvashatod a kettőt, de ha már kívülről ismered a sztorit, akkor tudni fogod, hogy melyik mondat mit rejteget. Ha sokszor jön szembe ugyanaz a szó, mehet a szótárba, de itt már ugorhatunk is a következő pontra.

Saját szótár készítése

Biztos nem lesz olyan vastag, mint egy gyári szótár, de nem is lesz olyan ijesztő! Sokkal izgalmasabb lesz összefogni azokat a szavakat, amik a te életedben rendszeresen megfordulnak, a világ összes szava helyett. Rendszerezd őket, téma, időszak vagy helyszín szerint. Még egyszerűbb dolgod lesz, ha az első listát a számodra fontos szavakból állítod össze, amihez kapásból tudsz emléket fűzni, így nagyobb eséllyel ragadnak meg a memóriádban.

Jó lenne megszólalni is…

Ez már nehezebb dió, hiszen itt aztán már nem könnyű takargatni a hiányosságokat. A kiejtés feltérképezésére nekem a kedvenc dalszövegeim váltak be, amiket azokkal az innen-onnan beúszó dalszövegekkel együtt nézek a G-portálos időkből.

Mindenképp érdemes beszédet is hallgatni, szintén valami szívedhez közelálló személlyel készült interjút javaslok, célszerű felirattal. Bevallom, néha csak narrálom az életem, vagy akár egy lelkes személyiségzavaros elkezdek párbeszédeket mondani mosogatás közben. És végül, ha már elfogadtad a sorsod, hogy a komfortzónádtól fényévekre kényszerülsz, próbáld ki a Lingbe appot, ahol a világ minden pontjáról beszélgethetsz hasonló, vagy magasabb kvalitású emberekkel. Biztos ciki lesz eleinte, de legalább bármikor lenyomhatod a telefont, ha pedig beválik, akkor lesz egy távoli tanulópartnered.

Végére hagytam a legfontosabbat

Minden nyelvtanulónak ebből adatik a legkevesebb: idő és energia. Én is próbálkoztam a nyitott könyvön alvással anno… szerencsére hamar kiderült, hogy ez a módszer nem működik, azóta legalább jókat alszom. Nem lehet megúszni a ráfordítást, ellenben ez a befektetés mindenképpen megtérül. Az első sikerélményt kell megvárni türelemmel, onnantól kezdve menni fog a dolog! Mondhatni, folyékonyan.

Ha érdekel a téma, akkor hallgasd meg a Púdermentes Podcast Török Ábellel készült adását, aki öt nyelven beszél, külföldön élt és tanult és sokszor más nyelven is álmodik:

Havasi Virág

Ez is érdekelhet

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói