Saját élete filmsztárja: dokumentumfilm Ralph Laurenről

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Nagyon Ralph voltaképpen nem jó film, az egyik legismertebb amerikai divattervező 80. születésnapjára időzített dokumentumfilm nem bővelkedik érdekes fordulatokban, és váratlan titkokat sem fed fel, így aztán a másfél órán is túlnyúló hossza teljességgel túlzásnak tűnik. Mégis megéri megnézni.

Saját élete filmsztárja: dokumentumfilm Ralph Laurenről
Fotó: HBO

Ralph Lauren sztoriját korábban is, és ebben a filmben is többször összefüggésbe hozzák az amerikai álommal. A divattervező, aki megcsinálta. Követte az álmait, és konokul kitartott mellettük, és összejött. Egy szerény bronxi zsidó családból származó kisfiú felépítette az egyik legsikeresebb divatmárkát a világon úgy, hogy soha nem tanult divattervezést, egyszerűen csak a megérzéseit és az álmait követte. A saját élete filmsztárjának képzelte magát már gyerekkorától, és ez a naiv hit elég magabiztossá tette ahhoz, hogy másokat is meggyőzzön arról, hogy ő valódi filmsztár. Jól jellemzi a történetét, hogy az első általa tervezett nyakkendők iránt érdeklődött a legnagyobb New York-i áruház, a Bloomingdale`s, de csak úgy akarták árulni azokat, ha Lauren leveteti a logóját róluk, és átalakítja a fazont. A fiatal dizájner faképnél hagyta őket, és az első kereskedelmi sikere helyett a saját álmát választotta, és végül igaza lett, a Bloomingdale´s nem sokkal később megkereste, hogy mégis érdekelné őket a nyakkendői.

Ralph Lauren, aki feltette Amerikát a divattérképre

Ralph Lauren, aki feltette Amerikát a divattérképre

Mindezek a történetek persze már a dokumentumfilm előtt is ismeretesek voltak. Hogy képes ruhakollekciókban, reklámokban újrafogalmazni az amerikai életérzést, az amerikai álmot - nem jelent igazi újdonságot. A filmrajongó divattervező úgy éli az életet, mintha egy nagyszabású Cary Grant-, Paul Newman-, vagy Steve McQueen-filmben szerepelne, a külsőségek, a díszletek, a ruhák mind megvannak, csak cselekmény nincs. Ralph Lauren élete, karrierje valójában eseménytelennek látszik, jobban mondva átlagos események láncolatának; korai, de a mai napig tartó szerelem, családalapítás, nagy kilengések nélküli élet, és sok munka, még több álmodozás. A film első 20 perce után lehet tudni szinte minden lényeges dolgot a főhősünkről, ezt követően nagyon sokszor újra kapunk, változatos formában megerősítést arról, hogy Ralph Lauren tényleg mindig hitt az amerikai álomban, mindig képes volt dolgozni érte.

Szinte rejtély, hogy miért érzünk késztetést, arra, hogy mégis végignézzük a filmet, és valójában csak egyetlen jó indokunk van, maga Ralph Lauren. Ebben a filmben sem igazán nyílik meg pedig a divattervező, a megszólalásait pontosan kiméri, de érződik, - hogy bár előszeretettel pózol a saját márkája legfontosabb arcaként, és most látjuk munka közben, és néhány privát, családi felvételen is -, pontosan kijelöli a határokat, hogy mennyire engedi közel magához a külvilágot. Viszont valóban inspiráló, hogy ragaszkodik, és képes is élni az álmait, és ami igazán varázslatos, hogy akire talán korábban nem hatottak a hirdetései, ruhái, a stílusa, az a film végére valahogy mégis otthonosan kezdi érezni magát a világában, és bár újdonsággal, meglepetésekkel nem szolgál a film, de tényleg sikerül elérnie, hogy átérezzük a Ralph Lauren-világot, és kicsit talán vágyakozni is kezdjünk utána.

A Nagyon Ralph az HBO Go műsorán nézhető meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője