Tényleg csökken az agy szürkeállománya a túl sok sorozatnézéstől?

2022.október.7.

Mindenki szereti darálni a sorozatokat, és rossz időben nincs is attól jobb program, mint betakarózni, és elkezdeni darálni a kedvenc sorozatainkat. Elsőre jó ötletnek tűnik - de vajon az idegrendszered és a tested is így gondolja?

tévézés
A tudomány szerint érdemes visszavenned a mérhetetlen sorozatnézésből
Fotó: KoolShooters / Pexels

A streaming szolgáltatások előfizetői száma folyamatosan növekszik, és ma már teljesen horrorisztikus elképzelésnek hat, hogy egy hetet kelljen várni minden egyes sorozat új epizódjaira. Persze a nagy kedvenceknél belefér, de vége annak az időszaknak, mikor tudtuk, hogy a kedd a Vészhelyzeté, a másik nap meg a Szomszédoké. Első blikkre nincs a darálással semmi gond, a film és a sorozatok tökéletesek arra, hogy az ember kicsit kiszakadjon a hétköznapokból és kikapcsoljon, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy túlzásba is lehet ezt vinni.

Az agyadnak stimuláció kell

Nincs arra vonatkozó tudományos adat, hogy a tévézés ártana az agyadnak, ugyanakkor vannak olyan kutatások, aminek ugyan még az elején járnak, de az a feltételezés, hogy a csökkenhet tőle az agy szürkeállománya. Aggodalomra azért nincs ok, egyrészt mert ez még nem egy széleskörben elterjedt tudományos megállapítás, ugyanakkor az már biztos, hogy az agy stimulálása fontos, vagyis érdemes dolgoztatni az agyunkat.

Az elméd

A mentális egészség fontos, ha úgy érzed, hogy a túl sok tévézés hatással van rá, szorongást vagy álmatlanságot tapasztalsz magadon, akkor érdemes egy kicsit visszavenni. A fiatalabb generációnál pedig az is gondot okozhat, hogy a reality műsorok hatással lehetnek például az önértékeléssel kapcsolatos problémákra. Arról nem is beszélve, hogy a sorozatok darálása azzal járhat, hogy az ember elidegenedik, ez pedig megintcsak szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

A szemeidnek is pihenni kell

Ha egész nap a monitort nézed, azzal nagyon nem teszel jót a szemeidnek. Ha pedig a munkahelyeden is a monitort nézed, hazafelé a telefonodat, majd otthon a tévét, azzal kifejezetten ártasz. Szemszárazsághoz vezethet, égető érzést tapasztalhatsz, de megfájdulhat a fejed is. Ha a tünetek nem múlnak, akkor érdemes felkeresned a szemorvosod is, mert lehetséges, hogy szemüvegre van szükséged.

Majdnem ez a színésznő játszotta Penny szerepét az Agymenőkben Kaley Cuoco helyett

Az emésztésednek sem használ

Az órákig tartó filmdarálás sok esetben órákig tartó nassolást is jelent. Ülés közben egyébként is lelassul az emésztés, és ha ez párosul a fűszeres vagy éppen túl sok evéssel, az akár refluxhoz is vezethet. Ráadásul, ha a tévé előtt eszel, akkor a kutatások szerint hajlamos vagy többet enni, illetve nem élvezed az ételek ízét.

Még több sorozat

Ez is érdekelhet

Naomi Campbell még mindig a vörös szőnyeg istennője, és ezt be is bizonyította

Naomi Campbell még mindig a vörös szőnyeg istennője, és ezt be is bizonyította

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói