Végre egy könyv, amely növeli az önbizalmad! - Exkluzív interjú

2016.október.24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szkiba Zsuzska pozitív testkép aktivista, önbizalom tréner. Egy igazi harcos, aki azért küzd hogy visszaadja nők önmagukba vetett hitét. Évek óta blogol, emellett konferenciákon, rendezvényeken tart előadásokat világszerte. Küldetésének érzi hogy a nők fedezzék fel magukban a szépséget, és az értékeket kortól, kilóktól függetlenül. Munkájából egy könyv is született, ezzel kapcsolatban kérdeztük magát a szerzőt. Fogadjátok szeretettel és szeressétek Önmagatokat!

Honnan jött az ötlet hogy a plus size témakörrel igenis érdemes foglalkozni?

2012-ben kezdtem a blogolásba, eleinte főként divatra koncentrálva osztottam meg azokat a tippeket és praktikákat, amiket a hozzám hasonló kerekded nőknek hasznosnak véltem. Azonban a lelki része mindig is fontos volt számomra és tudatosan beépítettem az írásaimba is az önismeretet, hiszen a legtökéletesebb (plus size) outfit sem fok működni, ha belül nincs meg a harmónia.

Mit jelent pontosan az a kifejezés hogy plus size?

Fontos elkülöníteni illetve tudatosítani, hogy a plus size alapvetően szakmai berkekben használatos fogalom. Így lehet az, hogy már egy 40-es méret is plus size-nak számít egy modell ügynökségnél, hiszen a viszonyítási alap a kifutókon illetve divatanyagoknál megszokott kis méret. Országonként is változik, milyen mérettel kommunikálnak a plus size hölgyeket kiszolgálni hivatott divatmárkák: míg a tengerentúlon ez inkább a 46/48 méret vagy afölött, addig Angliában a 44-es de Olaszországban már túlnyomórészt 40/42 méretű lányokkal dolgoznak ezek a cégek.

Mi a véleményed a fogyókúráról? Támogatod a rendszeres sportolást?


Jómagam is sportolok és ezt rendszeresen meg is osztom a közösségi oldalaimon illetve a blogon, mert nagyon fontosnak tartom az önmagunkkal való törődést. Nem büntetésből sportolok, hanem mert szeretem a testem és tudom, megérdemlem – nekem ez a filozófiám és erre biztatok másokat is. Ha a fogyókúra azt jelenti, odafigyelek arra, mit eszek, mert tisztelem a testem és tudom, egy grillezett hal sokkal jobbat tesz a szervezetemnek, mint a gyorséttermi étel, akkor támogatom. Azonban az ész nélküli, éheztetős-önsanyargatós módszereket senkinek sem ajánlanám.

Magadat pozitív testkép aktivistának nevezed. Mit jelent ez pontosan?

Már a kezdetektől nehéz volt magyar megfelelőt találni arra, amit csinálok, hiszen a mai napig körül kell írjam, mi is a küldetésem. Angolul a body positive advocate működőképes így azt fordítottam le magyarra: önbizalom tréner, aki békében él önmagával és másokkal s erre tanítja azokat, akik nyitottak rá. Túlmutatva a külsőségeken igyekszem bebizonyítani a nőknek, hogy az értékeik jóval nagyobbak a farmerjuk méreténél.

Csak a molettséggel foglalkozol vagy esetleg a kórosan sovány nők is számíthatnak a segítségedre?


Míg kezdetben inkább a telt hölgyekhez szóltam, az idők során ez a spektrum teljesen kiszélesedett és már a visszeres lábú nőhöz ugyanúgy szólok, mint a hízásra képtelen nőhöz, vagy épp a korát elfogadni képtelen ötvenes hölgyhöz. Mindenkinek van olyan, külsőségekhez kötődő félelme, amivel küzd én pedig szívesen segítek, ha tudok.

szkiba zsuzska, fogadd el magad, libri, könyv, interjú, plus size, testkép, ruhaméret

Szkiba Zsuzska: Fogadd el magad! - Libri, 3499 Ft

Miért fontos számodra hogy segíts a rászoruló nőknek?

Egyrészt ez egy kölcsönös folyamat, mert úgy vélem, mind tanárok és tanulók vagyunk egy személyben: segítek másoknak, de közben én is megismerek új dolgokat, akár saját magamról is. Az egyetemen egy professzorom azt mondta, született pedagógus vagyok, pedagógus vénával és valóban életem a tanítás – ami az utóbbi években az elfogadást és (ön)szeretet tanítását jelenti.

Milánóban éltél. Még mindig Olaszországban laksz? Mesélj erről!

Közel három éve már Milánóban élek az olasz párommal és plus size luxus divatmárkák közösségi médiájával foglalkozom. A szerelem vitt el a divat fővárosába és közben az országba is beleszerettem. Imádom az olaszok mentalitását, életvitelét, ételeiket ám a testalkatok sokszínűsége ott még hozzánk képest is gyerekcipőben jár.

Más a molett nők hozzáállása a divathoz külföldön?


A telt nők már nem rejtőzködnek, különösen Amerikában nem, de akár Anglia vagy Németország is jó példa. Külön a számukra életre hívott események, divatbemutatók, kollekciók és ruhák széles választéka várja a divatra vágyó nőket, akik már kiléptek a duci hölgyekre gyakran használt zsákruha-leggingsz sztereotípia árnyékából. Számtalan divatblogger és híres plus size modell szolgál inspirációként, hogyan öltözzenek testalkatuknak megfelelően, merészen vagy éppen visszafogott eleganciával.

Hogyan született meg az első könyved?


Tavaly keresett meg a Libri kiadó, jónak találták azt, amit csinálok és megkérdezték, lenne-e kedvem a bejegyzéseken túlmutató módon egy könyvben kifejteni, mit is jelent számomra az önbizalom és hogyan érhet el oda bárki, aki hajlandó tenni is érte.

Miről szól?


Az évek során sok mindent megtanultam magamról, másokról egyaránt, számtalan személyes történetet osztok meg a könyvben, melyekben mindenki picit magára ismerhet. Az önmagunk megszeretéséig vezető útra viszem rá az olvasót és roppant fontosnak tartottam, hogy az elmélet mellett gyakorlati része is legyen a könyvnek. Gyakorta mondom, az önbizalom olyan, akár a konditerem: rendszeres gyakorlást igényel, nem várhatjuk a csodát egy alkalom után. Éppen ezért elvégzendő feladatok is helyet kaptak a könyvben és akár naplóként is használható, vannak e célra kihagyott részek a feladatok mellett.

Hogyan tudsz segíteni azoknak, akiknek nincsen önbizalmuk?

A legfontosabb szerintem az a pozitív életszemlélet, amire buzdítok mindenkit: tudatossá válni, mi valóban fontos az életben, mire érdemes odafigyelni és tudatosan szemlélni saját magunkat is. Az önismeret az első lépcső, de az önbecsülés vagy az önmagunk tisztelete is legalább olyan nagy szerepet kap az írásaimban, videóimban és előadásaimon. Minden vágyam, hogy iskolákba is eljuthassak, hiszen tinédzser korban kellene elkezdeni az önbecsüléssel foglalkozni, akár osztályfőnöki órák keretein belül is.

Hol vásárolható meg a könyved?

Már kapható a Libri könyvesboltokban országszerte illetve a Libri online felületeiről is rendelhető. Jövő héten pedig az ország több pontjára ellátogatok, hogy személyesen is találkozhassak a közösségem tagjaival: Miskolc, Debrecen, Szeged és Győr után pedig október 29-én a budapesti könyvbemutatóra várom sok szeretettel az érdeklődőket. További információk a Facebook oldalamon \ (https://www.facebook.com/beautywithplus/ ) és remélem, hamarosan minél több Pluszos Szépséggel találkozhatok!

Csengő Kinga

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője