Végül a szerelem győz úgy is

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A szerelem vak, totálisan, ezt mondja Petőfi verse is, egy sötét verem az egész, "Beleestem, benne vagyok,/Nem láthatok, nem hallhatok." - állapítja meg. Ez a tapasztalat valószínűleg egyidős az emberrel, az időszámításunk előtti 6. században, röpke nagyjából 2700 évvel ezelőtt Szapphó egyik versében ugyanerről számol be: "nézek, nem látok, minden szürke, fülemben/vad zörejek kavarognak,/semmit se hallok...".

Évezredek óta tudjuk, hogy hiába próbálunk tenni ellene, tehetetlenek vagyunk. A szerelem felett nincs hatalmunk, erősebb nálunk, vele szemben, akárcsak a hallál szemben, tehetetlenül állunk. Ezt mondja a Biblia is "mert erős a szeretet, mint a halál,/kemény, mint a sír a buzgó szerelem", az Énekek éneke híres sorai profán értelemben ugyanúgy igazak, mint vallási értelemben. Mégis óriási erőfeszítéseket mozgósított az ember a történelem során, hogy felügyelet alá vonja a szerelmet. Az állam, az egyház, a jog, a társadalom tele van arra vonatkozó kísérletekkel, hogy megszabják, hogy hogyan szabad szeretni. Minden ilyen kísérlet totálisan hiábavaló, igaz ugyan, hogy tragédiával végződik Rómeó és Júlia kapcsolata, de szerelmük legyőzte az időt.

Az év eddig minden bizonnyal legszívmelengetőbb filmjében nincsenek ilyen Shakespeare drámákat idéző fordulatok. Az A Secret Love főhőse két idős néni, Terry és Pat chicagói nyugdíjasok,
ha látnánk őket, ahogy bevásárolnak a boltban, vagy egészségügyi problémáktól gyötört járásukkal az utcán imbolyogva, sosem gondolnánk, hogy milyen szép és felszabadító a történetük.
Chris Bolan dokumentumfilmje nem tesz mást, csak elmeséli, hogy a két kanadai, gyerekkora óta érezhetően nem szokványos, az elvárt női szerepekhez vonzódó lány, akik bár próbálkoztak férfiakkal is, hogyan találnak egymásra 21 évesen 1947-ben, és esnek szerelembe.

Amerikai álom háttérben hullákkal

Amerikai álom háttérben hullákkal

Az első női profi baseball-ligában jeleskedő Terry és barátnője Pat évtizedeken át nem vállalta fel, hogy valójában egy párt alkotnak, még a saját családjuk előtt sem. Megbújtak a nagyvárosban, megbújtak a 40-es és ötvenes években a melegeket komolyan zaklató politika elől, megbújtak a társadalmi előítéletek elől, és csendben, szerelemben, a külvilág számára, mint két elválaszthatatlan barátnő leélték az egész XX. századot, hogy aztán nyugdíjas éveikben végre fel merjék vállalni a kapcsolatukat a közvetlen környezetük előtt. Ekkor már Terry egészségi állapota erősen leromlott és családja szeretné visszacsábítani Kanadába. A páros a korábbi életük felszámolása közben merül bele a múltba és közben hadakozik az idővel és családjával. Az is foglalkoztatja őket, hogy csaknem 70 év után akár össze is házasodhatnának.

Nem több, nagyjából ennyi az A Secret Love története, persze tele apró részletekkel a két főhős életéről. Nagyon egyszerű sztori, de talán éppen ezért annyira elemi erejű, és
talán a legszkeptikusabb nézőnek is sikerül bebizonyítania, hogy létezik szerelem, olyan, ami kiállja az idők próbáját.
Amikor látjuk, hogy milyen gondoskodva, milyen gyengéd odafigyeléssel óvja egymást a páros, milyen megkérdőjelezhetetlen szerelem köti őket össze, akkor aligha van olyan néző, aki ne gondolná azt, hogy bárcsak így, egy ilyen szoros kötelékben öregedhetne meg valaki mellett.

Bolan nagyon ügyesen kerüli el, hogy a műve egy "leszbikus film", vagy egy "protest film" legyen, igen persze valójában picit mindkettő is, de a hangsúly biztosan nem ezen van, hanem a két főszereplőn és az ő szerelmükön, azon a csodán, amit megfejteni talán soha nem tudunk, de amire mindannyian vágyunk.

Az A Secret Love elérhető a Netflix műsorán.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője