Őszinte interjú: Eva Longoriával találkoztunk az AFI FEST-en Los Angelesben

2019.december.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Eva Longoriát az egész világ a Született feleségek Gabijaként ismeri. A különös szépségű mexikói-amerikai színésznőt azonban most egy egészen más oldaláról ismerhettük meg az AFI Fesztivál szűkkörű pódiumbeszélgetésén az elegáns Hotel Roosewood báltermében. A színésznő a meghitt beszélgetés keretében meglepő őszinteséggel válaszolt a kérdésekre. Ott voltunk a zártkörű eseményen Los Angeles-ben.

Őszinte interjú: Eva Longoriával találkoztunk az AFI FEST-en Los Angelesben
Fotó: Getty Images

November második felében tartották az AFI Fesztivált az amerikai metropoliszban, ami olyan előkelő filmszemlének számít Hollywoodban, hogy az életműdíját szakmai körökben többre tartják, mint magát az Oscar-díjat. Nem csoda, hogy tömegével jelennek meg a fesztivál hetében a Hollywood-i hírességek a Kínai Színház környékén és vörösszőnyegén. Idén sem szenvedett hiányt a fesztivál a sztárokban. A nyitóeste volt a legerősebb, ahol Zendaya, Natalie Portman, Rihanna, s Gillian Anderson is megjelent A korona sorozat harmadik évadjának premierjén, az Oscar-díjas főszereplő, Olivia Colman mellett.

De más napokra is jutott a sztárdömpingből, igazi filmlegendák tették tiszteletüket az AFI-n: Harrison Ford, Anthony Hopkins, Martin Scorsese, Peter Morgan – hogy csak néhány nevet említsünk a sok közül. A mindig aktuális és provokatítv témákat felvető panelbeszélgetésekre is világsztárok hivatalosak. Mi Eva Longoriát csíptük el. Hollywood átláthatatlan érdekek által mozgatott világában Eva Longoria az, aki kötelességének érzi felemelni a szavát a latin-amerikai színészek és a női filmkészítők érvényesülése érdekében Hollywoodban.

Voltak előrelépések az elmúlt években és lehetséges a változás, de nem lehet az első sikereknél megállni. – mondja a színésznő a moderátor Dr. Stacy Smith optimista felvetésére, miszerint egyre nő Hollywoodban a női rendezők száma.

"Nem szeretem, amikor egy stúdió azzal büszkélkedik, hogy Nálunk van női rendező! Sőt kettő is! Megdupláztuk a számot. Ilyenkor mindig azt mondom: Kettő is? Oh, hát az nem javaulás! A stúdiók szeretnek elbújni a sajtóközlemények mögött, mert a szavakkal jól lehet varázsolni, az olyanokkal, mint, hogy Mi vezetjük a női rendezők számának a versenyét Hollywoodban - Ja persze! Mert nálatok már négy rendező nő is van... Ennél tovább kell mennünk."- teszi hozzá szenvedélyesen a színésznő, aki a faji és kulturális megkülönböztetés miatt is felemeli a szavát.

Fotó: Getty Images

"Szeretnék említeni egy tanulmányt – mondja - aminek a címe A fajok bolygója. (The Racial Planet) Nagyon erősnek tartom ezt a kifejezést, hogy 'racial planet', mert mindig alulreprezentáltságot emlegetünk bizonyos rasszokkal kapcsolatban a médiában és a filmekben, és ezzel csak azt erősítjük, hogy nem vagyunk egyenlőek a populációnk többi tagjával... Ezzel pedig egy kultúrát ér faji megkülönböztetés."

Az Eva Longoria által említett számok megdöbbentőek. A színésznő statisztikákra hivatkozva mondja el, hogy ötvenezer szerepből mindössze 4% a valódi latin-karakter a Hollywood-i filmekben. "Mondjuk a filmekben körülbelül 4% a latin-amerikai jelenlét, még a televízióban 5%." – és közben kivetítőn jelennek meg a számok és statisztikák, hogy nyomatékot adjanak szavainak. A színésznő fájdalmát fejezi ki azzal kapcsolatban is, hogy ezen belül is az egyenrangúan fontos szerepek elenyésző százaléka női szerep, a férfi szerepek pedig leginkább csak a sztereotípiákat erősítik.

Fotó: Getty Images

A hírekben és az elérhető forrásokban a latin kultúra leginkább csak negatív előjellel szerepel, úgy, mint illegalitás, bűnözés, gengszterek, kartellek... Tehát, ha megnézzük azt az említett 4%-nyi szerepet, ami a latino színészeknek jut, mennyi ebből a negatív karakter... Ezzel pedig nem is csak a többi ember képét formáljuk rólunk, hanem, ami a nagyobb baj, az egész latin közösséget neveljük arra, hogy ezzel azonosítsák magukat, ezek vagyunk mi. A fiatal latinók és latinák így azt látják a filmekből, hogy mi ennyire vagyunk képesek, ennyire vagyunk elegek. Ezért kell sokkal többet mutatnunk a filmeken a latin kultúrából. Fabiano Martinez például egy nagyszerű aktivista, aki rengeteget tesz a sztereotípiák megtöréséért.

A színésznőnek, aki a legenda szerint 22 dollárral a zsebében érkezett Los Angelesbe, nem is lehetett volna jobb mentora, mint a híres és hírhedt mexikói emberjogi aktivista Dolores Huerta.

"Így volt. – emlékszik vissza Eva – Egy különbséggel. Nem a zsebemben volt a 22 dollár, hanem a bankszámlámon! (nevet) Amikor Dolores támogatni kezdett, még nem voltam híres. Emlékszem megkérdezte tőlem, hogy mi akarok lenni, mondtam, hogy színésznő, színésznő! Ő pedig bölcsen azt mondta: Jól van. Egy napon majd hangod is lesz – hallasd majd. Akkor még nem értettem, hogy miről beszél... Ő nem csak a latino kultúrában jelentős aktivista, hanem ő az utolsó, élő, emberi jogokért küzdő ikon- majdnem kilencven éves és továbbra is harcol. Csak a jó Isten tudja, hányszor tartóztatták le! (nevet) Ő volt, aki a továbbtanulásomban is támogatott, egészen addig, hogy megszerezzem a MS-emet. Tőle tanultam meg azt is, hogy ha te vezeted a munkát, akkor három dolgot kell megadnod a munkásaidnak: a vizet, az árnyékot és a szünetet. És a Született feleségek után valóban lett lehetőségem arra, hogy hallassam a hangomat." Rendezőként pedig most megadhatja – ha metaforikusan is - a három dolgot stábjának Eva...

Fotó: Getty Images

De vajon milyen lehet egy mexikói származású színésznőnek megküzdeni az identitását érő előítéletekkel Hollywoodban?

Eva elérte azt, amiről a sok színésznőnek készülő kis latina álmodik: világsztár lett. Az AFI-n viszont őszintén beszélt arról, hogy mai napig meg kell küzdenie a munkában és a magánéletében is az előítéletekkel.

Amerikában chicana vagyok, Mexikóban meg gringo. (chicana – mexikói nő Amerikában, gringo – idegen Mexikóban – a szerk.) - mondja elkomoruló arccal. Mindig megkapom, hogy félig mexikói, félig amerikai vagyok. Hát nem. Én 100% mexikói és 100% amerikai vagyok…! Pillanatnyi döbbent csend után a közönség tapssal jutalmazza szavait. Ekkor viszont visszatér Eva mediterrán jókedve és humora. És még a férjem is ezt mondja!!! (nevet) Mexikói férfihoz mentem hozzá, de sokszor még ő is azzal jön, hogy hagyd abba, hogy azt mondod, mexikói vagy! Te amerikai vagy! Én meg tiltakozom, hogy neeem! Én mexikói vagyok! … De amikor azt érzed, hogy mindkét kultúra kivet magából, azt azért nehéz kezelni...

Eva Longoria nem tud hibázni: egy istennő ebben a ruhában

Eva Longoria nem tud hibázni: egy istennő ebben a ruhában

Akkor mostantól nézzünk latin-amerikai filmeket? Evának erről is markáns véleménye van:

Az emberek vonnak egy falat, azt gondolják, hogy távol áll tőlük ez a kultúra, és hogy 'nahát engem nem érdekelnek a latino témájú filmek, ahol salsát esznek meg spanyol zenéket hallgatnak'. Ez csupán sztereotípia, mert ezek a filmek nem erről szólnak, hanem ugyanúgy emberi történetekről és drámákról, szerelemről, fájdalomról, örömről... Menjetek a moziba, támogassátok a latino filmeket!

Vida Virág

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője