Magányosabbak vagyunk, mint valaha, mégse merünk felnőttként barátkozni, pedig nagyon sok lehetőségünk van rá

glamourplusz barátság nők kávé
Itt az ideje újra felszínre hívni a bátor naiv gyermeket, aki egy látszólag szimpatikus emberhez simán odasétál és beszélgetésbe elegyedik vele
Fotó: Getty Images / SaulHerrera

Az első barát, akit felszedtem az általános iskolában valahogy így történt: kinéztem magamnak az udvaron, odaballagtam hozzá és megkérdeztem tőle, lenne-e a legjobb barátnőm. Igent mondott. Most képzeld el, ahogy odalépsz valakihez egy kocsmában felnőtt fejjel és megkérdezed ugyanezt… Kétlem, hogy hasonló sikerrátával működne a dolog.

Baráti kapcsolatainkról hajlamosak vagyunk másképp gondolkozni, mint mondjuk a családról vagy a szerelemről. Az a fajta tudatosság, ami előrelendíti emberi kötelékeinket, cimboráink felé érhető tetten legkevésbé. Másképp zajlik a kapcsolattartás, kerüljük a konfliktusok valódi megoldását nem beszélve azokról a kínos kérdésekről: ha vajon most találkoznék ezzel az emberrel, ugyanúgy szeretnék vele barátkozni, mint az általános iskolában?

Ahogy telik az idő, úgy kopnak ki a régi kapcsolatok, ugyanakkor hiányoznak azok a közegek, ahonnan beérkeznének az új humán impulzusok. Kutatások is alátámasztják, hogy 25 év felett rohamos romlásnak indulnak a barátságok, amit minden bizonnyal befolyásol a munkahelyváltás, a házasságkötés és a gyermekvállalás. Felmerül hát a kérdés, hogyan lehet felnőttként új barátságokat kötni? Milyen régi a legfrissebb barátságod? Olyan emberek vesznek körül, akik őszinte emberi kapcsolatok?

Új kapcsolatok lelki háttere

Célszerű a belső munkától indítani a felnőtt barátkeresést, mielőtt éles helyzetben szembesülünk azzal, mennyire berozsdásodott az érzelmi világunk. A kis csigaházunkban könnyű belesüllyedni a komfortba, azt viszont nem könnyű elhagyni. Pedig, ha mindig pontosan tudnánk, hol kell lennünk, mit kell tennünk és pontosan melyik emberrel, bizonyára másképp nézne ki az egész életünk. Ehelyett szembe kell néznünk az elutasítással, az egóval vagy csak azzal a ténnyel, hogy nyitni kéne egy idegen felé.

Általános iskolában kinéztem magamnak valakit, odaballagtam hozzá és megkérdeztem tőle, hogy lenne-e a barátom, ő pedig igent mondott - bár így menne ez felnőttként is!
Fotó: Shutterstock

Fontos átgondolni azt a felvetést, miszerint azok félnek leginkább az elutasítástól, akik maguk is sokszor megteszik ezt. Itt az ideje újra felszínre hívni a bátor naiv gyermeket, aki egy látszólag szimpatikus emberhez simán odasétál és beszélgetésbe elegyedik vele. Magányosabbak vagyunk, mint valaha! Indulj ki abból, hogy valójában mindenki a barátod akar lenni, csak azt várja, hogy kezdeményezz.

Csoportban könnyebb

Megvan az érzés, mennyire rém kínos, amikor egy új közösségben kell feltalálnod magad? Én rendszerint kinézek egy „bóját” magamnak, akiről úgy gondolom, talán lenne közös témánk és megkörnyékezem. Mostanra jó pár ilyennel büszkélkedhetem, akik azóta is körülöttem „lebegnek”. A felnőtt élet hátránya, hogy megszűnnek azok az ismétlődő közös interakciók, amik magukban hordozzák a közös kiszolgáltatottságot. Első nap az iskolában, első közös ebéd az új munkahelyen, első nap a konditeremben…

Magától értetődő tehát, hogy keresnünk kell olyan helyzeteket, amik a friss közösséget biztosítják. Gyorsan számolj le a gondolataidban felmerülő tagadással, és gondold végig, mi áll hozzád a legközelebb az alábbiakból:

Indulj ki abból, hogy valójában mindenki a barátod akar lenni, csak azt várja, hogy kezdeményezz
Fotó: Shutterstock

Tanulás, workshop

Ha garantáltan hasznosan szeretnéd tölteni az idődet, akkor iratkozz be egy kurzusra. Továbbképzés, kreatív hobbi, főzőtanfolyam, esetleg új szakma a lényeg, hogy belefogj valami újba. Ez azért is könnyített pálya, mert egyből szolgáltat közös témát, ami belendíti az első beszélgetést és még közben új tudásra is szert teszel. Ilyen lehet egy kerámiaworkshop, egy desszert tanfolyam vagy továbbképzés a Werk Akadémián.

glamour plusz ikon Egy csomag csipesz hatszáz forint a sarkon, miért rendeljem meg négyszázért Kínából avagy így (nem) jártam a Temuval

Egy csomag csipesz hatszáz forint a sarkon, miért rendeljem meg négyszázért Kínából avagy így (nem) jártam a Temuval

Mozogj másokkal!

A sorsközösség nem is lehetne erősebb egy olyan közegben, ahol mindenki együtt küzd egy közös célért, adott esetben a kalóriák felszámolásával, izmok növelésével vagy pusztán a fáradtság ellen. Nem könnyű egyedül elmenni a konditerembe, de egy csoportos órán, esetleg egy jógaeseményen vagy egy edzőtáborban már sokkal közvetlenebb a légkör. Próbáld ki a jógát, a falmászást vagy SUP-ozz a Dunán!

Önkéntes munka

A legjobb úgy kapcsolódni valakihez, hogy közben örömet okoztok vagy segítséget nyújtotok egy harmadik félnek. Számos szervezet biztosít ma már különböző területeken lehetőséget erre, és azt se felejtsük el, hogy aki egy ilyen tevékenységre nyitott, bizonyára nagyon emberközpontú és barátságos. Mire gondolunk itt? Például csatlakozz a Habitat for Humanity munkájához, készíts szendvicseket a Budapest Bike Maffiával vagy táboroztass súlyosan beteg gyerekeket a Bátor Táborban.

Az önkéntes munka is lehet új barátságok kialakításának terepe
Fotó: Shutterstock

Klubok, speciális közösségek

Gyorsan listázd ki, mik azok a dolgok, amik igazán megmozgatnak a könyvektől kezdve a városi sétákon át akár a növények iránti rajongásig. Ha ez megvan, akkor keress hozzá az interneten egy közösséget a környékeden, és hezitálás nélkül jelentkezz a következő programjukra, vagy csatlakozz online. Mindegy, hogy társasjáték estről, városnéző sétákról vagy színházterápiáról van szó, bármelyikben megtalálhatod a helyed.

Ismerkedős események

Mi lehetne direktebb barátszerző akció, mint egy erre szerveződő esemény, például a Haver vagy. Bár nem könnyű megtenni az első lépést, ugyanakkor a helyszíni érkezés után a szervezők átveszik az irányítást. Mindig más helyszínen, több asztaltárssal ismerkedhetsz meg, méghozzá időkorlát keretei között. Ha valaki igazán szimpatikus volt, az esemény után kötetlenül folytathatjátok a megkezdett diskurzust.

Virtuális barátságok

Mint ahogyan mindenre, most már erre is van bejáratott applikáció, amit ki is próbáltam. A Bumble három funkciót biztosít: egy társkeresőt, egy üzleti platformot és egy barátkeresőt. Bár csak néhány kattintás az egész, nem is olyan egyszerű kitölteni azt az adatlapot annak tudatában, hogy azonos nemű társaidat próbálod meggyőzni arról, hogy egyébként jó fej vagy.

Lehet, hogy az új legjobb barátodat már hosszú évek óta ismered
Fotó: Thomas Barwick/Getty Images

Ugyanúgy működik, mint egy társkereső, számos tulajdonságot be lehet jelölni, és ha összejön egy match, akkor huszonnégy óra alatt fel kell venni a másikkal a kapcsolatot. Az első benyomás személyesen működik igazán, de virtuális megfelelője is igazán érdekes élmény. Azok, akik kevésbé mernek nekivágni egyedül a barátkeresésnek, kiváló lehetőség az applikáció.

A tapasztaltabb felhasználók egyből elhívtak egy találkozóra, mert mindenki érzi, hogy a pötyögés nem a legjobb megoldás hosszútávon. Ugyanakkor itt is benne van a pakliban, hogy élőben nincs meg a szimpátia, ghostingolnak, de olyat is meséltek újdonsült ismerőseim, hogy van, aki csak arra használta ezt a lehetőséget, hogy a lelki bánatát jól rázúdíthassa valakire.

glamour plusz ikon A TikTok szerint toxikus szülők neveltek - de tényleg jó ötlet diagnózist felállítani egy videó alapján?

A TikTok szerint toxikus szülők neveltek - de tényleg jó ötlet diagnózist felállítani egy videó alapján?

Meglévő kapcsolatok

Végül ne felejtsünk szót ejteni azokról a ki nem alakult, elhalványult, elfelejtett barátságokról, amiket kár volt veszni hagyni korábban. Biztosan mindenkinek van olyan ismerőse, akivel szívesen meginna egy bort, talán anno néhányszor meg is történt, de valahogy utána mégsem alakult ki a kötelék. Nem törvényszerű viszont, hogy ez most is így történjen. Vedd elő a fotóalbumodat, az ismerőseid listáját vagy az évkönyvet, és írj össze néhány nevet, akivel szívesen töltenél időt. Lehet, hogy az új legjobb barátodat már hosszú évek óta ismered.

Források: Psychology Today, VeryWell Mind