A magyar ételművész, aki már a nemzetközi filmes szakmát is lenyűgözte

2025. április 19.
Hegedűs Zoé séf és fooddizájner ételkreációi számtalan filmben és reklámban tűntek fel
Hegedűs Zoé séf és fooddizájner ételkreációi számtalan filmben és reklámban tűntek fel
Fotó: Erdőháti Áron

Hegedűs Zoé séf, fooddizájner neve nem ismeretlen filmes körökben. Ételkreációi az elmúlt években számtalan filmben, reklámban, világsztárokkal alakított nemzetközi produkciókban is feltűntek.

Eddigi munkái során olyan világsztárokkal dolgozhatott együtt, mint Willem Dafoe, Emma Stone, Mark Ruffalo, Florence Pugh, Mel Gibson vagy Timothée Chalamet. Részt vett a Dűne, a Fehér éjszakák, a Szegény párák című produkciók alkotói folyamatában is. Az ő nevéhez kötődik az egyes jelenetekben látható ételkreációk kivitelezése, melyek sokszor csak küllemben hasonlítanak a valódi ételekhez. A speciálisan étkező Emma Stone-nak a Szegény párák forgatására például osztrigának kinéző ételt kellett kreálnia vegán változatban, hogy a színésznő meg tudja enni.

Az vagy, amit megeszel

Az ételek, az evés iránti szeretetét, a gasztronómia iránti érdeklődését nagyrészt a nagymamájának köszönheti. Gyerekkorában sokat sütöttek-főztek együtt. „A nagymamámmal közös főzések és evések nagy hatással voltak rám. A gimnázium alatt egy egészségügyi probléma miatt kezdtem el tudatosabban étkezni, paleodiétázni, ez az életmód fel hívta a figyelmemet arra, hogy mennyire fontos, mit viszünk be a testünkbe, és az milyen hatással van az egészségünkre.

Az vagy, amit megeszel – szeretem ezt a kifejezést.

Egyértelművé vált Zoé számára az is, hogy biztos tudásra vágyik, és szeretné beleásni magát a séf szakmába. „Az egyetemi időszak megerősítette bennem, hogy mennyire fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, az étel, és a gasztronómia mekkora hatással van az életünkre” - meséli.

A láthatatlan fény című sorozatban Mark Ruffalo nemcsak a forgatási jelenetekben, hanem a valóságban is előszeretettel fogyasztotta Zoé sütijeit
Fotó: Hegedűs Zoé

Keresi az új kihívásokat

Tanulmányait a spanyolországi San Sebastiánban található Basque Culinary Center egyetemen folytatta tovább. Emellett sikerült elhelyezkednie az egyik helyi étteremben. Az itt töltött évek alatt biztos tudásra tett szert. Mestere, Patxi, az étterem tulajdonosa rengeteget segített neki a szakmai fejlődésben. Emellett az egyetem szervezésében minden évben más étteremben szerzett gyakorlatot, és tanulmányai negyedik évében New Yorkban készítette el diplomamunkáját. Az iskola végeztével visszaköltözött Magyarországra, ekkor talált rá egy álláshirdetésre.

Hegedűs Zoé az éttermekben nagyon kritikus
Fotó: Erdőháti Áron

Tenner Beni, a Konyhakör alapítójának gasztronómia iránti elköteleződéséhez az első pillanattól tudtam kapcsolódni. Több közös gasztronómiai élményt alkottunk együtt.” Zoé, ahogy megfogalmazza, nyugtalan emberként folyton keresi az új kihívásokat, így talált rá a milánói ételdizájn mesterképzésre. Fooddizájnerként különböző filmekben, a világ legnagyobb produkcióiban alkot, melyekben nemcsak a dizájnnak, hanem az ízeknek is fontos szerepük van.

glamour plusz ikon A film, ami többet tanít az empátiáról, mint bármi más az életben

Így izgultak a sztárok a Legyen Ön is milliomos! előtt

Zoé a legtöbb esetben ehető alapanyagokkal dolgozik, és igyekszik minden forgatási körülmény ellenére a legjobbat kihozni az ételekből, miközben gondosan odafigyel minden színész igényére is. Több esetben volt rá példa, hogy rendezők, színészek külön odamentek hozzá a forgatási szünetben, hogy kérjenek az ételből, amit készített. Minden projektre ugyanazzal a szenvedéllyel, kreativitással, profizmussal készül. „Büszke vagyok arra, hogy dolgozhattam a Fehér éjszakák című filmben. Ez volt az első komolyabb, nagyobb munkám, ahol fontos szerepe volt az ételeknek.

Hasonló büszkeséggel töltenek el a Dűnében, a Szegény párák filmekben nyújtott kreációm, nagyon várom, hogy megjelenjen Johnny Depp legújabb filmje, a Modi is, amiben szintén dolgoztam. A filmek mellett nagyon szeretek vacsorákat szervezni, étel installációkat tervezni. Mostanában rendkívül közel áll hozzám az ételszobrászat műfaja. Nemrég Csató József festő könyvbemutatójára készítettem egy ehető installációt.”

Ezt az ételkülönlegességet Zoé a Dűne című filmbe készítette
Fotó: Hegedűs Zoé

Maximalizmus nélkül nincs siker

Egy filmforgatás rendkívül sok munkát igényel. A szervezést általában Zoé maga csinálja, viszont büszkén mesélt fantasztikus, szakácsokból, cukrászokból és képzőművészekből álló csapatáról, ami projekttől függően alakul. „Megkapom a forgatókönyvet, a konkrét jelenetek leírását, majd elkezdek utánajárni a kornak, a témának, kutatok az interneten, korabeli szakács könyvekben, és ha van rá lehetőség, múzeumokba is elmegyek, hogy még többet tudjak meg. Most például az 1800-as éveket kutatom.

A legnagyobb kihívások egyike, hogy megfelelő képi ételreferenciákat találjak a múltból, persze ugyanilyen izgalmas, amikor ki kell találnom egy olyan kreációt, ami nem is létezik. Ha megvan az elképzelés, készítek egy moodboardot, azt bemutatom, és ha tetszenek az ötleteim a rendezőnek, látványtervezőnek, ezután következik a tesztelés, az éles munka, majd a végleges verzió elkészítése. A legtöbbször kihívást jelent a logisztika, az eredeti elképzeléshez, tervekhez képest sok minden változhat az utolsó pillanatban, például olyan alapanyagokat kell beszerezni, amit jobb esetben csak külföldről lehet megrendelni.

Ezeken felül még nem beszéltem azokról a helyzetekről, amikor egy színésznek az étel intoleranciáját, allergiáját, étkezési preferenciáját is szem előtt kell tartanom. Most pont egy olyan jelenet ételén dolgozom, melyben a színésznek a tenger gyümölcseit kell majd ennie, de az illetőnek tengeriherkentyű-allergiája van, nekem mégis úgy kell elkészítenem ezt a vega/vegán ételt, hogy úgy nézzen ki, mint az eredeti.

glamour plusz ikon A nosztalgia kora – reneszánszát éli a vintage divat

Így izgultak a sztárok a Legyen Ön is milliomos! előtt

Szakmájából adódóan adja magát a kérdés, Zoé mennyire tud átlagemberként beülni egy étterembe, és nem szakmai szemmel vizsgálódni? „Bevallom, nem nagyon sikerül. Kritikus vagyok az éttermekkel még akkor is, ha pihenés, nyaralás során megyek be egy helyre. Sajnos nálam ez szakmai ártalom. A munkámból adódóan nálam mindig tele van a hűtő, de nem főzök mindennap, vannak napok, amikor bőven elég egész nap állni a konyhában.” Mindig van egy új terv, vagy kísérlet a fejében, nem az a típus, aki hátradőlve várja a felkéréseket.

Zoé és Mark Ruffalo, A láthatatlan fény című sorozat forgatásán
Fotó: Hegedűs Zoé

Egyelőre sok munkája van Magyarországon az itthon forgó nemzetközi filmes produkciónak is köszönhetően, de hosszú távon a jövőjét külföldön képzeli el, ahol hasonlóan kreatívan alkothat. Később egy saját éttermet is szeretne majd nyitni, természetesen a rá jellemző szellemiségben, ahol a minőség, az ételek adta élmény és a dizájn tökéletes összhangot alkot.

Stylist: Dávid Kornél

Smink és haj: Nyírő Fruzsina

Póló, farmer, nyaklánc és fülbevaló Zoé sajátja