Mi köze a kendernek a fenntarthatósághoz?
A kenderről mindenkinek egészen más jut eszébe elsőre, mint ami kéne. De minek kéne? Ebben a cikkben azt fogjuk körbejárni, hogy mi köze lehet a kendernek a klímakrízis megoldásához és hogyan tudjuk ezt a növényt a mindennapokban használni?
A kender az egyik legősibb növény, ami az emberiséggel együtt nőtt fel, több, mint 9000 éve használják. A kender növényt mindig is ipari céllal, azaz elsősorban a növény minőségi tulajdonságaiért termesztették és teszik ezt ma is, hiszen sokoldalú és nagyon sokféleképpen fel lehet használni. Európában 15-16 ezer hektáron termesztik, Magyarországon azonban már 1000 hektár alá csökkent a terület, amit kendertermesztéshez használnak, noha 1950-es és 60-as évek alatt virágzott itthon a kender termelés, mert a megtermelt mennyiséget kilenc gyár állította elő, négy fonoda és további három szövőüzem dolgozott a kész alapanyaggal.
Miért jobb a kender, mint a fa?
A kenderből több tízezerféle terméket lehet előállítani, a papírtól elkezdve a ruhaneműktől át egészen az építkezési anyagokig sokféle módon volt és van jelen a mai napig az életünkben, de nagyon keveset tudunk róla. Erős és hosszú rostszerkezete ellenállóvá és könnyűvé teszi, és ugyan önmagában építőanyagként nem állja meg a helyét, de mésszel keverve már erősebb és szigetelőanyagnak tökéletes.
Felmerülhet a kérdés bennünk, hogy ha valóban ennyire jó tulajdonságokkal rendelkezik, miért nem helyettesítik ezzel a fát? A technológia jelenleg a fa feldolgozására állt rá, így ennek lecserélése költséges - ugyan egyszeri befektetés lenne, de nem igazán lépik meg a nagy gyártók. A kenderből készült papír ára nagyjából az újrahasznosított papíréval egyenlő, és így nem kellene fákat kivágni, azonban jelenleg csak olyan cégek keresik a kenderből készült termékeket, akiknél kiemelt szinten fontos a fenntarthatóság.
A kendernek a felsoroltakon kívül még számtalan előnye van a fával szemben, melyről Dr. Henkel Beatrix, a Hempypeople szakmai vezetője mesélt. „Az ipari kender több irányból is segítheti azt, hogy nagy lépésekkel haladjunk előre és a karbonlábnyom csökkentésén kívül egy egészségesebb világot hozhassunk létre, amelyben testünk, lelkünk is harmóniában a körülöttünk élő világgal és azok egymást kölcsönösen segítik. Egyrészt a kender, mint növény, könnyen termeszthető az elsivatagosodott földeken, ezért nőtt meg a népszerűsége, például Magyarországon is, főként a Dél-Alföldön.
Azon kívül, hogy kevés vizet igényel, jó hatást gyakorol a talajra és kifejezetten jó vetésforgónak számít, 3-4 méter magasra is megnőhet, és a pozdorját, a rostot, valamint a kendermagot is kiválónak lehet hasznosítani és a piaci igény világszerte csak nő. Az EU-ban például 2015 és 2022 között 60%-kal nőtt meg a kendert termő területek száma.”
A kender sokoldalúsága
A növény ereje és a kuriózuma abban rejlik, hogy ma már egyre többféle felhasználását fedezik fel, erről a Harvard Egyetem is jelentetett meg kutatást 2022-ben. Jelentős mennyiségű biomassza állítható elő belőle, ezért az energiatermelés szempontjából is fontos. A másik kiemelkedő szempont, hogy szinte minden része felhasználható a lombjától indulva egészen a rostjaiig. A lombjából illóolajat vonnak ki, amit illatanyagként használnak fel a kozmetikaiiparban. A textil és a faipar is dolgozik kenderrel, továbbá a már említett építőipar is több területen használja.
A gyógyszeripar alapanyagai között is ott a kender, mert több, mint 60 féle kannabinoidot tartalmaz, melynek idegnyugtató hatása van. Ami a használatukat illeti, jelenleg különböző szabályzás van életben az egyes országokban, de így is sokan használják különféle fájdalmas betegségek enyhítésére. Végül, de nem utolsósorban a kender magjából fogyasztásra alkalmas olaj állítható elő, sőt, a egyike annak a négy növénynek, melyek gamma-linolénsavat tartalmaznak.
Ez egy többszörösen telítetlen zsírsav és fontos szerepe van a szív egészséges működésében, a hormonális betegségek kezelésében és a bőrbetegségek gyógyításában.
Kender a divatban
Külföldön már nagyon sok divatmárka szinte kizárólagosan csak ezzel az alapanyaggal dolgozik, kihasználva az anyag tulajdonágait. A spanyol ECOALF márka többféle természetes anyaggal, köztük a kenderrel is dolgozik, a német GreenShirts pólógyártásra specializálódott, és nálunk is elérhetőek kenderből készült kollekciók. A kanadai NomadsHempWear kifejezetten csak kenderből készült ruhákat tervez és forgalmaz, Mara Hoffman, pedig egy New York-i tervező, aki különös hangsúlyt fektet a kollekcióin belül a természetes anyagokra és a kendert kifejezetten szereti. Érdemes körbenézni, milyen csodálatos darabokat alkot.
Itthon nagyon kevesen dolgoznak még ezzel az anyaggal, Dr. Henkel Beatrixnek pontosan ez az egyik küldetése: olyan tervezőket, szakembereket találni, akiknek érték a fenntarthatóság és ehhez egy itthon is termeszthető, magas minőséget képviselő alapanyagot keresnek. Céljai között szerepel a közös projektek indítása, ötletek inkubálása és fiatal tervezők támogatása. Idén MOME-val is volt közös együttműködése, ahol különféle konferenciákon, előadásokon vett részt és népszerűsítette a kendert.
Ezt te is meg tudod tenni, mégpedig tudatos vásárlóként. Ha fontos számodra, hogy tudd, milyen ruhákat viselsz, ki készíti őket és honnan kerülnek a szekrényedbe, akkor bátran tegyél fel kérdéseket akár a boltokban, akár a tervezőknél. Minél többen tudunk róla és teszünk érte, annál valószínűbb, hogy változást fogunk elérni.
Kitekintés a világba
Hazánkban csak nemrég indult újra a kendertermesztés forradalma, így hát idő kell, hogy elterjedjen, míg beérik az új tudás, technológia. Dr. Henkel Beatrix a külföldi helyzetről és a körforgásos gazdálkodásról is mesélt. „Több olyan ország van már, ahol egyéni kender sikertörténet mutatja a körforgásos gazdaság mini modelljét, ami bármikor országos szintűvé terjeszthető ki. Például a Canadian Rockies Hemp Corporation, Aaron Barr és az édesapja, kendert termesztettek elsőkörben, majd megtanították a környékbeli gazdákat arra, hogyan kell kendert termeszteni.
Mostanra már több ezer hektáron gazdálkodnak közösen és a kendermagot, valamint a kender pozdorját az USA-ba szállítják, ahol több család is kenderházat épít magának. Egy másik példa a lengyel Maciej Kowalski, a Kombinat Konopny alapítója, aki csapatával nemcsak termeli az ipari kendert, hanem fel is dolgozza majd fonalat és kész terméket is készítenek belőle. Célom, hogy fedezzük fel újra az ipari kendert és alkossunk belőle. Legyünk aktív részesei és megalkotói annak a jövőnek, amiben élni szeretnénk.”