Fokozott szőrnövekedést tapasztalsz? A tested üzenni akar neked a szakember szerint

A fokozott szőrnövekedés a hiedelemmel ellentétben nem csak a férfiakat érinti, nők sokasága is szenved ettől a problémától, aminek elsősorban hormonális okai vannak
A fokozott szőrnövekedés a hiedelemmel ellentétben nem csak a férfiakat érinti, nők sokasága is szenved ettől a problémától, aminek elsősorban hormonális okai vannak
Fotó: GLAMOUR Hungary

Vannak nők, akik minden reggel csipesszel vagy gyantával felszerelkezve állnak a tükör előtt, másképp még akár a nyári melegben is azon gondolkodnak, mivel takarják el magukat. A legtöbben egy-egy kósza szőrszál miatt panaszkodnak, míg a hirsutizmussal, vagyis fokozott szőrnövekedéssel küzdők számára tényleg komoly bosszúságot okoz szőrzetük.

Dr. Farkas Eszter szülész-nőgyógyász szakorvos és Tóth Zsuzsanna pszichológus segítségével betekintést nyerhetünk ennek a kellemetlen betegségnek a testi és lelki aspektusaiba.

Mi is az a hirsutizmus?

A hirsutizmus olyan fokozott szőrnövekedés nőknél, amely a férfiakra jellemző testtájakon jelentkezik. Legtöbbször a felső ajak, az áll, a mellkas, a felkar, a has, a hát és a fenék területei érintettek, amiket sötét, vastag és sűrűn növő szőrszálak borítanak.

A háttérben a férfi nemi hormonok megemelkedett szintje áll, amelyet az esetek 75-80%-ban policisztás ovárium szindróma, vagyis PCOS okoz. Előfordulhat azonban egyes mellékvese-betegségek, konkrét gyógyszerek szedése, illetve ritkán, de bizonyos daganatok esetén is” - emelte ki Dr. Farkas Eszter. A fokozott szőrnövekedést kiváltó alapbetegség felkutatása és kezelése mellett a jelenség pszichológiai vonzataira is érdemes odafigyelni.

A betegség tünetei negatív hatással vannak a női identitásra. Az érintettek sokszor kevésbé érzik magukat vonzónak, nőiesnek, önbecsülésük és önértékelésük csökkenhet, emellett a saját testükkel való kapcsolatuk is megromolhat” - mondta Tóth Zsuzsanna.

Szőrnövekedés orvosi szemmel

Maga a szőr jelenléte mindenkinél teljesen normális, hiszen alapvető védelmi funkciókat tölt be. Azt ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha fokozott szőrnövekedést észlelünk. Dr. Farkas Eszter szerint kamaszkorban a gyerekkori piheszőrzet sűrűbb, sötétebb szőrzetté válása is a férfi nemi hormonok következménye, amelyeket serdülőkorban mind a mellékvese, mind a petefészek elkezd termelni. Ennek eredményeként jelenik meg a szemérem- és a hónaljszőrzet.

Sok esetben a hirsuitismus már ilyenkor megjelenik. Gyermekkorban nem normális a felnőtt típusú fokozott szőrnövekedés, ha 8 éves kor előtt felnőtt típusú szőrzet fedezhető fel valakin, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia.

A Ferriman-Gallwey skála segítségével a szakorvos képes mérni a kezelés hatékonyságát, továbbá öndiagnosztikára is jó, habár jellemzően a nők magasabb pontszámokat adnak maguknak, mint orvosaik.

A skálával a kilenc kritikus területen tapasztalható szőrnövekedést lehet felmérni. Minden területet egytől négyig terjedő skálán lehet pontozni, így megállapítva a hirsutizmus súlyosságát, habár a doktornő kiemelte, hogy etnikai csoportonként változhat a skála eredménye. Példaként a kelet-ázsiai nőket említette, akiknél már kettő pont is fokozott szőrnövekedést jelez, míg a mediterrán népcsoportoknál ez kilenc-tíz pont. Emellett a családi szőrnövekedési mintákat is figyelembe kell venni.

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Esztétikai probléma vagy valódi baj?

Nőként a sűrű szőrzet nagyon zavaró lehet, így érdemes orvoshoz, endokrinológushoz fordulni, ha szeretnénk kideríteni, mi áll a háttérben. Azonban, ha a szőrnövekedés hirtelen, vagyis kevesebb, mint egy év alatt nagymértékben fokozódott, és olyan testtájakon is megjelent, ahol korábban nem, akkor feltétlenül orvosi segítség szükséges emelte ki a doktornő.

„Ha ehhez más tünetek is társulnak, mint például a hang mélyülése, fokozott izomtömeg-növekedés, a csikló megnagyobbodása, vagy a férfias típusú kopaszodás, az okvetlenül mielőbbi kivizsgálást igényel, mert felveti a nagy mennyiségű férfi nemi hormon termelését, ami esetleg daganatos betegséggel lehet összefüggésben.”

Mik a kezelési lehetőségek?

Az alapbetegség feltárását követően, és annak függvényében lehet hatékonyan kezelni a hirsutizmust. „Amennyiben PCOS okozza, komplex anyagcsere-felmérésre, és ennek megfelelő életmódtanácsadásra van szükség. Az, hogy milyen kezelést javaslunk, függ az egyén életmódjától, a szőrösödés súlyosságától, illetve attól, mennyire zavarja az illetőt” - számolt be Dr. Farkas Eszter.

Hozzátette, hogy a gyógyszeres kezelési lehetőségek közül a fogamzásgátló tabletták mellett a férfi nemihormon-ellenes (antiandrogén) készítmények is hatásosak, és a mostanság nagy népszerűségnek örvendő fodormenta tea rendszeres fogyasztása is csökkenti a férfi nemihormon szintjét a vérben. Ezenkívül a folyamatosan fejlődő kozmetikai eljárások is segíthetnek, mint például a lézeres szőrtelenítés.

A szőrnövekedési ciklus sajátosságai miatt a különböző kezelési módok sok időt vesznek igénybe. Ahhoz, hogy például a fodormenta tea vagy egy fogamzásgátló tabletta hatékonyságát meg tudjuk ítélni, legalább 6 hónapig következetesen kell alkalmaznunk. Ez a legkorábbi időtartam, amelyet követően érdemi javulás várható” - hangsúlyozta Dr. Farkas Eszter.

glamour plusz ikon Tomán Szabina szerint koplalás helyett érdemes emberközeli módon megközelíteni a fogyást

Tomán Szabina szerint koplalás helyett érdemes emberközeli módon megközelíteni a fogyást

Pszichológiai segítség

Hirsutizmus esetén olyan, mindenki számára látható területeken jelentkezik fokozott szőrnövekedés, amely jelentős hatással lehet az érintett nők pszichológiai jóllétére. „A sok orvosi vizsgálat, melyek lassan vezetnek el a diagnózisig, az értetlenség, hogy mi történik a testükkel, és a betegség társas kapcsolatokra gyakorolt hatása mind nagymértékű szorongást, stresszt, tehetetlenséget és reményvesztettséget okozhat” – foglalja össze Tóth Zsuzsanna.

Egyénenként változó, hogy a betegség milyen mértékben és módon eszközöl változásokat a mindennapokban, viszont kiemelt jelentőségű, mely életszakaszban jelentkeznek a tünetek. „A hozzám fordulók legtöbbször PCOS betegséggel vagy pajzsmirigy problémákkal küzdenek, ami azt jelenti, hogy a szőrösödés mellett egyéb olyan tünetektől is szenvednek, mint a pattanásos bőr, fejfájás, hajhullás, súlyproblémák, a menstruációs ciklus felborulása vagy a nehezített teherbeesés.

Ezek a tünetek jelentősen tudják rontani a betegek életminőségét.

A pszichológus kiemeli, hogy ha a tünetek tartós negatív hatást gyakorolnak a betegségben szenvedőkre, amely már a családi, baráti, párkapcsolati és munkahelyi érintkezéseikre is kihat, akkor mindenképpen szakember segítségét kell kérni, megelőzve a súlyosabb pszichés betegségek kialakulását.

A hormonrendszer és a stressz közötti kapcsolat nagyon összetett, ami befolyásolhatja az egész szervezet működését. Ezért is fontos a stresszkezelési technikák, például az autogén tréning alkalmazása vagy újfajta érzelemszabályozási módszerek elsajátítása. Nincsen egy konkrét, bevált módszer, de sokat segíthet az érintett betegséggel küzdőkkel létrejött csoportos terápia, vagy a kognitív viselkedésterápiás módszerek is.”