„A mi gondolkodásmódunkban nem választhatóak el a férfi és a női illatok” - Interjú Sergio Momo parfümőrrel

s
Sergio Momo és a Xerjoff parfümök nemtől függetlenül mindenkinek szólnak és történeteket mesélnek el
Fotó: Courtesy of Xerjoff

Sergio Momo, a Xerjoff alapítója egészen fiatalon ismerkedett meg az illatok világával. Bár pályája nem parfümkészítéssel kezdődött, az élet mégis úgy hozta, hogy ebben a szakmában tudott igazán kiteljesedni. Az olasz származású parfümőrrel a márka születéséről, az illatok jelentőségéről és a parfümök megalkotásáról beszélgettünk.

Az illatok különleges képessége, hogy rég elfelejtett emlékeket hozhatnak felszínre - nem véletlen, hogy ennyire szoros az illatok és az érzelmek közötti kapocs. Sergio Momo ezen gondolatmenet szerint alkot több, mint tizenkilenc éve, a Xerjoff parfümök ugyanis nemtől függetlenül mindenkinek szólnak és történeteket mesélnek el.

Honnan jött a parfümkészítés ötlete? Van bármilyen személyes vonatkozásod a témában?

Egy illatokkal teli házban nőttem fel, ahol az parfüm ugyanannyira hozzátartozik a megjelenéshez, mint egy póló vagy egy nadrág. A nagymamám parfümgyűjtő volt, az édesapám pedig a világ minden tájáról a legkülönbözőbb nyersanyagokat hozta haza, amik jellegzetes illatjegyeket hordoztak.

Az első illatot gyakorlatilag kísérleti alapon készítettem el, az volt a célom, hogy teljesen természetes alapanyagokat használjak a csomagolást beleértve. A környezetemben mindenki rajongott érte, én pedig bátran úgy döntöttem, hogy beleásom magam az illatok rejtelmeibe.

Mi teszi egyedülállóvá az olasz illatokat, mi jellemzi őket leginkább?

Szerintem az igazi mediterrán életérzés, a citrusos illatjegyek jutnak mindenki eszébe először. Amivel leginkább leírhatóak az olasz parfümök, az a kreativitás, a minőség, a kereten kívüli gondolkodásmód, ami egészen új távlatokat nyit az érzékeknek.

Már említettél néhány szót a csomagolásról, őszintén szólva, nekem ránézésre is nagyon beszédes. Mi a különleges külalak üzenete?

Mi a Xerjoff-nál nem különítjük el a parfümöt és annak megjelenítését. A legelejétől kezdve célunk volt, hogy ne csak az olfaktorikus érzékeket mozgassuk meg, hanem a látvány, az üvegek tapintása ugyanúgy elhozza az élményt. Hisszük, hogy az egyedi dizájn fontos eleme a márkának, az üvegeket például egy olasz manufaktúra gyártja, melyek szintén kézzel készülnek.

"A mi munkánk koránt sem hasonlítható egy mérnökéhez, nem pontos számítások alapján végezzük a feladatunkat, de talán ez benne a legszebb" - vallja Sergio Momo
Fotó: Courtesy of Xerjoff

Honnan merítesz inspirációt egy új illat megalkotásához?

Sokszor kérdezték már tőlem, de nem könnyű választ adni rá. Amikor belevágsz ebbe a szakmába, még minden újdonságnak számít. Most, tizenkilenc évvel és több mint száznegyven különböző illattal a hátam mögött mindig kihívás olyan parfümöt létrehozni, amihez fogható sem a Xerjoff, sem más márka portfóliójában nem található. Mindig illatkollekciók születnek, amelyek alapja egy adott olfaktorikus jegy és valamilyen történetet, élményt mesélnek el, mintha egy könyv egy fejezete íródna.

glamour plusz ikon Elég, ha csak nyáron használunk fényvédőt? Szakértőket kérdeztünk

Elég, ha csak nyáron használunk fényvédőt? Szakértőket kérdeztünk

Megtörtént e már valaha veled, hogy valami egészen másfajta illat lett a végeredmény, mint amit vártál?

Ó, számtalanszor! A mi munkánk nem hasonlítható egy mérnökéhez, nem pontos számítások alapján végezzük a feladatunkat, de talán ez benne a legszebb. Amikor van egy történeted, amit el szeretnél mesélni, le kell fordítanod az illatok nyelvére.

Mindannyian hordozunk illatemlékeket, akár a gyerekkorból, akár a kultúrából, így egy illatjegy más és más gondolatokat ébreszthet minden emberben. Sokszor például egy teljesen hétköznapi alapanyagból a lepárlási technika révén nem várt fordulat keletkezik.

Én személy szerint rajongok azokért az illatokért, amelyek célzottan férfiaknak készültek, és gyakran viselem is őket. Mit gondolsz, meg lehet még húzni egy határt a férfi és a női illatok között?

Az egyetlen illatpár, amit férfiaknak és nőknek címeztünk, a legelsők voltak, mert tagadhatatlanul magukba foglalták a klasszikus jellemzőket. A mi gondolkodásmódunkban nem választhatóak el a férfi és a női illatok. Ha visszapillantasz a történelembe, egyes országokban a rózsa például a királyok virágának számított - és persze rengeteg fajta rózsa létezik, némelyikük tisztán fás illatot produkál. Úgy tekintünk az illatokra, mintha azok műalkotások lennének, amelyeket pedig nem lehet nemek szerint kategorizálni.