Így készíts egészséges babaételeket!

2017.augusztus.21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A hozzátáplálás a szoptatás után az első komoly együttműködés, egy izgalmas fordulópont a kisbaba és az anyukája között. Havas Dóra gasztroblogger elárulja, mire figyelj a babaételek készítésnél. Ne felejtsd el elolvasni a szeptemberi magazin mellé csomagolt GLAMOUR Mami melléklet további hasznos cikkeit.

A babaételek elkészítése egy kis tervezéssel könnyen rutinná válik. Fontos, hogy az ételek mindig frissek legyenek, de sok zöldséget elő lehet úgy készíteni, hogy az adott pillanatban pár perc melegítés után adható legyen a babának, így gyorsan kialakíthatunk egy házilag készített babaétel-arzenált, amiből a baba ízlése szerint válogathatunk. A babaételek elkészítését a család és az anyuka időbeosztásához igazítsuk. Ha naponta főzünk, kb. 25 percet kell a főtt étel elkészítésére szánni (ebbe belefér az előkészítés és a főzés is). Az étel 5-10 perc alatt hűl langyosra, így összesen kb. 40 perccel kell számolnunk. Dolgozhatunk előre is, heti két főzőnap beiktatásával az egész heti étrend előállítható. A vasárnap általában ideális erre, hiszen akkor mindenki jobban ráér, a másik nap így lehet a szerda. A bevásárlást követően szánjunk kb. 1 órát 3-4 féle babaétel elkészítésére. Mindig a leghosszabb időt igénybe vevő művelettel kezdjünk, pl. tisztítsuk és pucoljuk meg az összes zöldséget, gyümölcsöt, és ezután főzzük csak meg őket. Amikor kihűltek, porciózzuk ki, dobozoljuk és hűtsük le az ételeket, ami pedig nem kerül pár napon belül elfogyasztásra, azt fagyasszuk le. Jó szervezéssel, tervezéssel és a műveletek hatékony egymás mellé helyezésével sok időt spórolhatunk meg.

A cumisüveget, ha abból tápláljuk, a baba 6 hónapos koráig sterilizálni kell. Ezt követően a többi eszközt, tálkákat, kanalakat elég mosószeres, meleg vízben vagy mosogatógépben elmosni. A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg, akkor is, ha biót veszünk! A húst vagy halat külön deszkán készítsük elő, és azt azonnal mossuk el. A kész ételt frissen adjuk a babának, és a maradékot azonnal tegyük a hűtőbe vagy fagyasszuk le.
Sütés és párolás A babaételek legyenek táplálók és egészségesek. Ehhez nincs szükség nagy főzőtudományra, mindössze néhány alapvető technikát kell alkalmazni. Az ételeket pároljuk, gőzöljük vagy pirítsuk. Semmit ne főzzünk bő vízben, hiszen a cél az, hogy minél több tápanyag maradjon az ételben. Semmit ne főzzünk túl sokáig, csak addig, amíg megpuhul. A húsokat legalább 74 °C-ig hevítsük, ezen a hőfokon már minden baktérium elpusztul (ilyenkor a hús színe már nem rózsaszín, hanem barna vagy fehér). Párolás során kevés vizet használjunk, épp csak annyit, amitől az étel nem ég oda, hanem finoman megpuhul. Közepesen erős lángon pároljuk az ételt, zsiradékra nem lesz szükség (eleinte ez megterhelné a pici emésztőrendszerét). A gőzölés az egyik legszelídebb főzési mód, hiszen az étel nem érintkezik vízzel, csak a forró gőz puhítja meg a hozzávalókat, így a lehető legtöbb tápanyag megmarad. Ehhez használhatunk bambuszgőzölőt (ázsiai fűszerboltokban pár száz forintért beszerezhető, csak egy lábos forrásban lévő víz fölé kell helyezni), de bizonyos lábosok rendelkeznek kivehető gőzölőbetéttel is. A gyökérzöldségeket és húsokat sütőben is süthetjük, ezzel megóvjuk tápanyagtartalmukat. A zöldségeket jól mossuk meg, és héjában, esetleg alufóliába csomagolva süssük addig, amíg megpuhulnak. 8-9 hónapos kortól szinte bármilyen zöldséget adhatunk a babának, ha előtte kicsit megsütöttük.

Egy átlagos háztartásban megtalálható minden eszköz, amire a babaételek elkészítéséhez szükségünk lehet. Eleinte bőven elég egy kisebb lábos, egy gőzölőbetét vagy bambuszgőzölő, egy serpenyő és egy botmixer vagy késes robotgép. Később a botmixer szerepét átveheti a villa vagy a krumplinyomó, mert a babák egyre darabosabb ételeket fogyasztanak majd.

Aki otthon készíti a babaételeket, gyorsan felfedezi a mélyhűtőt, mert a pici adagok még akkor is nagyobbra sikerülnek egy babaétkezésnyinél, ha azt gondoljuk, hogy ennyi biztosan elfogy. A maradékot odaadhatjuk vacsorára is, ha addig hűtőben tartottuk, de akár készíthetünk egy picivel többet, és már meg is van a jövő heti ebéd. Érdemes néhány zöldséget
magában megpárolni, pürésíteni és lefagyasztani, így kettőt-hármat összekeverve kész is a baba aznapi étele. Általános szabály, hogy a frissen elkészített, főtt étel 3 napig tartható a hűtőben és 3 hónapig a mélyhűtőben. A maradékot hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ezután tegyük a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. Mélyhűtésre használhatunk erre készült edénykéket, de jó szolgálatot tehet a jégkockatartó vagy a szilikon muffinforma is – utóbbiakat szorosan fóliázzuk le, majd ha az étel megfagyott, tegyük át a falatnyi adagokat zárható műanyag edénybe vagy zacskóba, ezeket feliratozzuk és dátumozzuk. Soha ne fagyasszunk vissza korábban lefagyasztott, majd felengedett ételt! Kiolvasztás esetén soha ne hagyjunk főtt ételt egy óránál tovább a konyhapulton! A kiengedést hűtőben végezzük, és csak felhasználás előtt 15-20 perccel vegyük ki onnan. A fagyasztott és kiengedett pürét lábosban langyosítsuk meg, és úgy adjuk a babának. A babák sokkal érzékenyebbek az ételek hőmérsékletére, mint mi – soha ne adjunk nekik forró ételt.

Ha további kérdés merül föl benned, vagy konkrét recepteket keresel a témában, feltétlenül szerezd be Dóra Születéstől születésnapig és az Így etesd a családodat című könyveit.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Te észreveszed? Egy dolog sosem változik Lajos herceg szülinapi fotóján

Te észreveszed? Egy dolog sosem változik Lajos herceg szülinapi fotóján

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)