Tengerparti nyaralásra készülsz? Így biztosítsd be magad!

Hirdetés

2024. június 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A külföldi nyaralást a legtöbb magyar tengerparton hűsölve szereti eltölteni. Erre akár közvetlenül az indulás előtt is köthetünk online utasbiztosítást, de nem mindegy, hogy milyet választunk. Ha ugyanis a napozás mellett mással is szeretnénk feldobni a nyaralást, akkor arra már érdemes a biztosításunkkal is készülni, és így van ez a hegyi túráknál is.

Tengerparti nyaralásra készülsz? Így biztosítsd be magad!
Fotó: Bank360

A magyarországi utazók körében a nyári hónapokban a tengerparti országok a legnépszerűbbek - ez derül a Bank360.hu oldalán megkötött utasbiztosításokból. Ezen belül is Horvátország és Olaszország tartozik a legnépszerűbb úticélok közé. Egy tengerparti nyaralás alapvetően nem veszélyes, emiatt egy egyszerűbb, olcsóbb utasbiztosítás is elegendő lehet, kerülhetünk azonban olyan helyzetbe, amikor szükség lehet extrém sportos kiegészítésre is.

Mire fizet egy tengerparti nyaralásra kötött utasbiztosítás?

Egy tengerparti nyaralásra a legtöbb esetben elegendő egy alap utasbiztosítást megkötni, amely tartalmaz:

● életbiztosítást,

● balesetbiztosítást,

● betegségbiztosítást,

● poggyászbiztosítást.

Ezeket autóval történő utazás esetén érdemes kiegészíteni autós asszisztencia szolgáltatással is, hogy akkor is védve legyünk, ha az autónkkal történik valami a nyaralás során. A Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorában egyszerűen bejelölhetjük a tengerparti nyaralást és az autós utazást is, így már eleve az ilyen ajánlatokat kínálja fel nekünk

Egy tengerparti nyaralás során gyakran előforduló problémák lehetnek:

● gyomorrontás, ha olyan egzotikus ételt-italt kóstolunk meg, ami a gyomrunknak túl nagy kihívást jelent,

● kisebb sebesülés, például mert ráléptünk egy éles kagylóra,

● medúzacsípés, ami nemcsak fájdalmas, de veszélyes is lehet,

● szemproblémák a sok víz alatti merüléstől.

Ezekkel a problémákkal egy alap utasbiztosítás asszisztencia szolgáltatását igénybe véve könnyedén eljuthatunk egy közeli orvoshoz, emellett sok államban jó, ha az Európai Egészségbiztosítási Kártya is kéznél van.

Eddig ez egyszerűen hangzik, viszont ha kifejezetten a vízparti vagy tengerparti tevékenységek biztosítását szeretnénk átlátni, mert több mindent ki akarunk próbálni, akkor érdemes a biztosítási feltételek mélyére ásni. A biztosítók ugyanis az egyes tevékenységeken belül elkülönítik a hobbi sportként űzhető és a veszélyes extrém sportként minősített elfoglaltságokat.

Mi fér bele az alapbiztosításba?

A fizetett sportok vagy hobbitevékenységek között vannak a veszélyesnek nem tekinthető sport és rekreációs tevékenységek, mint például a közúti kerékpározás, futás, úszás, speciális felszerelést nem igénylő, szakvezető nélkül is teljesíthető túrázás. A vízi sportok közül az alapbiztosítással nyugodtan lehet vontatott “tengeri banánt” vagy tengeri korongot használni, de ugyanígy belefér a part mentén történő vitorlázás, a vízisí, a wakeboard, a szörf és a jetski is.

Néhány vízisportnál azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet, és a biztosítók különválasztják a veszélytelennek és a veszélyesnek ítélt tevékenységeket. Ez azt jelenti, hogy az adott hobbi vagy sport kevésbé veszélyesnek ítélt módozata alapbiztosítással is űzhető, a veszélyesebb verzióhoz viszont kiegészítő biztosítást kell kötni. Ebbe a kategóriába eshet többek között a búvárkodás, a rafting, a kajakozás és a kenuzás, illetve a hegymászás is.

Búvárkodás

A búvárkodást szabadidős sportként például 10 méterig említik a biztosítók, azon túl már kockázatos sportként tartják számon, és kiegészítő biztosítás szükséges hozzá. Ez azt jelenti, hogy ha kezdőként csak a part mentén szeretnénk megcsodálni a víz alatti világot, azt a legegyszerűbb utasbiztosítással is megtehetjük. Ha ennél mélyebbre szeretnénk merülni, akkor kiegészítő extrém sportos biztosításra van szükség, de ez is csak akkor térít, ha nem merülünk 40 méternél mélyebbre. Van olyan biztosító, ahol a határ 18 méter, ezért érdemes utánanézni a feltételeknek, ha a búvárkodás is tervben van.

Vadvízi evezés

A vadvízi evezéssel kapcsolatban is különböző szintekkel találkozhatunk a biztosítók leírásában, ami elsőre nem biztos, hogy mindenkinek ismerős. A biztosítók a nemzetközi besorolás alapján határozzák meg, hogy mely folyókra, tavakra, tengerekre stb. milyen biztosításra van szükség. E szerint kilenc különböző osztály létezik, ezen belül három síkvízi és hat vadvízi. Ezeken belül a biztosítók általában csak a vadvizekre vonatkozóan határoznak meg feltételeket, a síkvízi kategóriába eső vízekre ugyanis nem szükséges kiegészítő biztosítást. Az első síkvízi kategóriába sorolható például a Balaton vagy a Tisza-tó, a másodikba pedig a legtöbb hazai folyó, például a Tisza sorolható be. A harmadik síkvízi kategóriánál jellemzően már csak folyásiránnyal megegyezően lehet evezni, ebbe a kategóriába esik például a Rába folyó.

Az alap utasbiztosítás a vadvízi kategóriák közül egyedül a WW1 és WW2 szinteken lehet elegendő. Ezeken a szakaszokon a víz könnyen belátható, és akár előzetes helyismeret nélkül is evezhető. Itthon a WW1 kategóriába esnek például a Dráva bizonyos szakaszai, de ilyen a magyar turisták között népszerű Moldva folyó is Csehországban. A WW2-re a szomszédos Ausztriában találhatunk példákat, ebbe a kategóriába esik például a Salza folyó bizonyos szakasza.

Aki ennél több kalandra vágyik, azoknak már szüksége lesz kiegészítésre, és akkor is csak WW3 és WW4 szinteken történt balesetek után térít a biztosító, ezen felül nem. Az előbbi példában említett Salza folyóval érdemes óvatosan tervezni, ugyanis van olyan szakasza, amely a WW3-as kategóriába esik. Ezekre szakaszokra kezdőknek már nem érdemes menni, mivel nehezen belátható szakaszok jellemzik, nagy és nehezen kezelhető hullámokkal. Még ennél is nehezebbek a WW4 besorolás alá eső szakaszok, erre Szlovéniában az Isonzó lehet jó példa. Eddig térítenek az extrém sport biztosítások, a legmagasabb WW5 és WW6 szintekre már nem. A WW5 a profi sportolók szintje, a legmagasabb, WW6-os kategória pedig a nemzetközi besorolás szerint az elméleti evezhetőség határa.

Túrázás, hegymászás

Ha a tengerparti nyaralás mellett túrázni is szeretnénk, a magasságot tekintve egyszerű a szabály: több biztosító feltételei szerint 3500 méter alatt elegendő az alapbiztosítás, felette viszont szükség van kiegészítésre. Emellett azokra a hegyi túrákra is elég az alapbiztosítás, amelyek nem igényelnek speciális felszerelést. A via ferrátás utaknál a legkönnyebb, “A” jelzésű utakra még nem kell kiegészítés, de afölött már érdemes kötni extrém sport biztosítást is.

Mikor érdemes extrém sport biztosítást kötni tengerparti nyaralásnál?

Az extrém sport biztosítás sem jelenti azt, hogy mindent lehet, amit az alapbiztosítás mellett nem. Sőt valójában néhány kiegészítésen kívül nem ad többet ez a plusz sem. Van olyan biztosító, amely vállalja a kockázatot bungee jumping, illetve 40 méteres mélységig búvárkodás esetén. Emellett a hegyi kerékpározás vagy hegyi trekking, hidrospeed és canyoning is szerepelhet a programban, viszont csak szakképzett vezetővel.

Van olyan biztosító, ahol az extrém kiegészítéssel akár WW3 és WW4 szintű vizeken is lehet evezni, illetve akár 5500 méter magasságban is lehet túrázni, feltéve, ha speciális felszerelés (pl. kötélbiztosítás, hágóvas vagy jégcsákány) nem szükséges. Via ferrata pályákon “B” és “C” jelzésig lehet merészkedni a kiegészítő biztosítással, de ez sem általános, ezért érdemes utánanézni a feltételeknek, még a biztosítás megkötése előtt.

Van biztosító, amelynél a 18 év alattiak esetében a biztosítás kiterjed versenyszerű sporttevékenységre, illetve a külföldi edzések, edzőtáborok időtartamára is.

Ami miatt még jól jöhet az extrém sportos kiegészítés, az a sportfelszerelésre vonatkozó térítés, ezt ugyanis az alapbiztosítás nem mindenhol tartalmazza, vagy csak kisebb összegig, ami nem biztos, hogy fedezi a felmerülő kárt. Egy kiegészítő biztosítással viszont akár 100 ezer forintig is téríti a biztosító a búvárfelszerelést, kajakot, kenut, vagy ha valami általában történik a túrafelszereléssel.

Mi az, ami nem fér bele az extrém sport biztosításba se?

A biztosítók zöménél a 18 év alattiakat leszámítva még az extrém sport biztosítások sem fedezik, ha valaki sportversenyen vesz részt vagy külföldi edzőtáborba utazik. Ez főként az amatőr versenyzők számára jelenthet problémát, mivel a profi sportolóknál általában az egyesület vagy a szövetség biztosítja az utazásokhoz szükséges feltételeket. Az amatőr sportolóknak érdemes valamelyik biztosítóval felvenni a kapcsolatot és egyedi ajánlatot kérni.

Jól jöhet az autós asszisztencia a biztosításunkban

Ha autóval utazunk külföldre, és a kocsinkra van casco biztosításunk, akkor érdemes megnézni, hogy abban szerepel-e asszisztencia szolgáltatás, pontosan hol érvényes és mire terjed ki. A külföldi utunkon ugyanis még így is jól jöhet egy autós asszisztencia kiegészítéssel kötött utasbiztosítás a nagyobb védelem és segítség érdekében. Ha pedig nincs casco a kocsinkon, akkor az autós asszisztenciára fokozottan szükségünk lehet külföldön, hiszen a hely- és nyelvismeret hiánya vagy korlátozottsága eleve megnehezíti és megdrágítja baj esetén az ügyintézést, amiben nagy könnyebbség lehet egy ilyen kiegészítés az utasbiztosításunkban - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A szülinapos György hercegre alig ismertünk rá a friss fotóján, elképesztően hasonlít az apukájára

A szülinapos György hercegre alig ismertünk rá a friss fotóján, elképesztően hasonlít az apukájára

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)