13 dolog, amiről nem gondolnád, mégis sokat árt az arcbőrödnek

2019.június.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Biztosan te is érzeted már úgy, hogy hiába csinálsz mindent a nagy könyvben leírtak szerint, vagyis sosem fekszel le egy hosszúra nyúlt esti buli után sminkben, és a többi szentírás, mégis megjelennek rajtad a mindennél idegesítőbb pattanások. Ilyenkor pedig jogosan teszed fel magadnak a kérdést, hogy "Mégis miért?"

13 dolog, amiről nem gondolnád, mégis sokat árt az arcbőrödnek
Fotó: Shutterstock

Jennifer Aniston ránctalan és tökéletes bőrét látva még inkább elkeseredsz, és igyekszel a genetikára fogni, de rosszul teszed, mert a bőr nem csak a genetikának köszönheti szépségét. Olyan fontos tényezők is közrejátszanak. mint a diéta, az életmód, és persze a folyamatos ápolás. A bőr később meghálálja, ha rendesen foglalkozol vele.
Rengeteg tényező befolyásolja a bőrünk állapotát, köztük olyanok is, amikre nem is gondolnánk, ezáltal félelemérzet nélkül sorra követjük el a hibákat. Ha minden nap alaposan tisztítod, majd hidratálod a bőröd a megfelelő termékekkel, mégsem tudod kiküszöbölni a fekete pöttyöket, a fakóságot, a száraz bőr érzetet, és társait, akkor annak valami mögöttes oka van.

Íme 13 ok, ami miatt számodra elérhetetlennek tűnik a sztárok tökéletes bőre!

1. Megfeledkezel a nyakadról és mellkasodról

Képzeld csak el, hogy az arcodat minden nap gondosan ápolod hosszú éveken, sőt évtizedeken át. Mindenféle szérumot és krémet rákensz, ami segít megakadályozni az öregedését, naptejjel véded, amikor csak kell, és minden szennyeződést azonnal eltűntetsz róla. Mindezek után pedig reméled, hogy sikerül megúsznod, hogy az öregedés jelei kiütközzenek rajtad, de elfeledkeztél valami fontosról nem igaz? A nyakad és a mellkasod sajnos harsogva árulják majd el a korodat bárkinek, aki szembe jön, ha nem gondoskodsz róluk is olyan nagy gonddal, mint az arcodról. Használd okosan a krémezés után a kezeden megmaradt "felesleget", és jutalmazd meg vele ezt a két testrészed is. Hidd el, megéri.

2. Elfelejted megtisztítani azokat a dolgokat, amik érintkeznek a bőröddel

Annak érdekében, hogy elkerüld a különböző baktériumokat, és szennyeződést, ami lerakódik a bőrödre, nem elég közvetlenük a bőröd tisztán tartani. Pucold meg rendszeresen a telefonod kijelzőjét és a napszemüveged, hogy végleg elpusztítsd a póruseldugító bacikat. Cserélj hetente legalább egyszer párnahuzatot, de akár kétszer is. Nem utolsó sorban pedig tartsd tisztán a sminkeléshez és arcápoláshoz használt ecseteidet.

3. Repülés során is gondolj a bőrödre

Fotó: giphy

Talán kicsit túldramatizáltan hangzik, de a repülés halálos csapdákat rejteget a bőröd számára. A száraz levegő miatt a bőröd veszít nedvességtartalmából, az olajok pedig kiütköznek a felső bőrrétegen, nem beszélve a levegőkeringető rendszerről, aminek hatására a bőröd még több baktériummal érintkezik. Egy repülés előtti rutin viszont döntő lehet ebben a játszmában.
Sminket viselni repüléshez nem túl szerencsés, mivel eldugítja a pórusaid, szóval inkább mosd le mielőtt felszállnál, és újra alkotod a remekművet, mikor landolsz. Egy egyszerű termék, amit gyakran viselnek repüléshez, az egy könnyű fátyolmaszk, hogy mindenképpen hidratált maradjon a bőr. De ez valóban működik? Sajnos épp ellenkezőleg. A repülőgép levegője száraz, ezért kivonja a bőrből a nedvességet, és elpárologtatja azt. Vizet permetezni bizonyos időközönként az arcodra jó megoldás, vagy igyekezz erősebb krémeket és olajokat használni, amik nem párolognak el, ezt pedig lehetőleg minden órában tedd meg.

4. Rossz fogkrémet használsz

Ha gyakran vannak pattanásaid, akkor azok egyik okozói lehetnek a fogmosás után a szád körül lerakódó fluoridok és vegyszerek, amik a fogkrémedben találhatók. (Sajnos ezek kiváltképp megtalálhatók a fehérítő fogkrémekben) Próbálj ki egy természetesebb anyagokat tartalmazó márkát és nyomj belőle kicsivel kevesebbet a fogkefédre, így nem habosodik majd annyira.

5. Túl erős az arctisztítód

Fotó: giphy

Kissé ellentmondásos, hogy a célzottan pattanások kezelésére irányuló készítmény lehet a még több pattanásod okozója nem igaz? Miközben te csak azon fáradozol, hogy eltűntesd őket mindenféle savas és szárító készítménnyel, csak rosszabb és rosszabb lesz. Ha túltelíted a bőröd olajos készítményekkel, azokat nem fogja felszívni, így a fel nem használt maradék kiütközik a felszínen eltömítve a pórusokat, és ez tudjuk mit okoz. Jól jegyezd meg, a bőr mindig épp annyi tápanyagot szív magába, amennyire szüksége van. Próbáld meg arra trenírozni a bőröd, hogy a megfelelő mennyiségű olajat állítsa elő, és igyekezz nem kiszárítani egy túl erős tisztítóval, mert azzal újraindul az előbb említett körforgás. Ha a lemosód túl durva, és emiatt a használata után azt érzed a bőröd száraz és feszít, akkor keress nyugtató és hidratáló formulákat tartalmazó olajos készítményeket, amiknek persze a savtartalma is alacsonyabb.

6. Sminkben edzel

A smink valóban a szép bőr ellensége, ezt tudomásul kell venni, ennek ellenére a megfelelő tisztítás mellett nem kell lemondanunk a viseléséről, mert a csajok mégiscsak azt teszik, amit csak akarnak. Csak tudni kell mikor viseljük, és mikor nem. Testmozgás közben a testhő megemelkedik, ezáltal izzadni kezdünk, a pórusok megnyílnak, és vákuumként szippantják be az épp magunkra kent sminket, ez pedig miteszereket, pattanásokat, és gyulladást okoz. Vigyél tehát a terembe magaddal sminklemosó kendőt, és töröld át vele az arcod, mielőtt nekiállnál teljes erőbedobással izzadni.

7. Nem szedsz napi rendszerességgel probiotikumot


Ha emésztési problémákkal küzdesz, az nagyon hamar kiütközik majd az arcodon. A beleinkben is találhatók olyan baktériumok, melyek kihatnak bőrünkre, ezért kell odafigyelnünk megfelelő szinten tartásukra. Ha több jótékony baktériumot juttatunk be, ezáltal kiküszöbölve a rosszakat, annak hatására az aknék száma csökkenhet, akadályozza a rosacea kialakulását, és segít megelőzni az öregedést is. Nem utolsó sorban pedig a probiotikumok felszívják az olyan tápanyagokat, amik hozzájárulnak a bőröd ragyogásához. (ezek megtalálhatók a bogyós gyümölcsökben, avokádóban, és a dióban)

8. Rosszul zuhanyzol

Fotó: giphy

A nők számára talán ez a legrosszabb hír az összes közül, de sajnos a hosszú forró zuhany drasztikusan szárítja bőrünket, vagy ami rosszabb meg is égeti, gyulladást okozva, ami táptalaja a rosacea-nak. Egyszer s mint, az arc megmosása legyen az utolsó dolog, mielőtt kilépsz a zuhany alól, utána pedig rögtön használj hidratálókrémet.

9. Zsírmentes diétán vagy

Sok zsírmentes diéta elvesztette népszerűségét, mikor kiderült, a zsír igenis nem ártalmas szervezetünkre, mindaddig, amíg jó minőségű. Az Omega 3 zsírsavak különösen nagy hatással vannak bőrünk egészségére, hiszen hidratáltan tartja azt, és elősegíti a kollagéntermelést, ettől lesz sugárzó a bőröd. Tankolj fel avokádóból, extra szűz olíva olajból, lenmagból, lazacból, tojásból és magvakból. Manapság mindenki elfoglalt és rohan, ezáltal megfeledkezünk a megfelelő étkezésről, de te ne tedd. Egy otthon előre elkészített smoothie, vagy egy-egy keményre főzött tojás, esetleg zöldségmix megmenthetik a napod.

10. Nagyvárosban élsz


Nem csak annak, aki New Yorkban, vagy Chicagoban él kell különösen odafigyelnie bőre egészségére, hanem mindenkinek, aki egy városi nagy közösség tagja, mert a szennyezettségi szint itt magasabb, ez pedig kihat a bőrödre is. De ne kezdj el azonnal csomagolni. Egyél sok friss gyümölcsöt és zöldséget, hogy megszabadulj a méreganyagoktól. Keress kifejezetten a szennyeződések ellen védelmet nyújtó készítményeket.

11. Csak azért használsz egy terméket, mert éppen trendi

Fotó: giphy

Csak azért, mert valami elárasztja az instagramot, még nem jelenti azt, hogy a te bőrödet is megfelelő ápolásban tudja részesíteni. Persze, próbálj ki új termékeket, mert sosem tudhatod, melyik lesz számodra az a bizonyos csodaszer, de csakis olyanok közül válogass, amik megfelelnek a bőrtípusodnak. Beszélj egy szakértővel, aki segít megállapítani a bőrtípusod, így megkönnyítve a keresést, vagy ki más lenne erre alkalmasabb, mint a kozmetikusod, aki ismeri minden pórusod, ezáltal azt is tudja, mire van szükséged.

12. Nem adsz elég időt a bőrödnek, hogy hozzászokjon egy új termékhez

Ahányszor csak új krém, szérum, arcpakolás jelenik meg a Sephora oldalán, vagy látsz egy képet a kedvenc magazinodban, persze ellenállhatatlan késztetést érzel arra, hogy kipróbáld. Mielőtt berendelsz egy egész kartonnal a csili-vili dobozú újdonságból, kérdezz meg egy bőrgyógyászt, hogy hatóanyag tartalomban számodra megfelelő-e. Adj időt a bőrödnek, hogy az új szerzemény tartalmát fel tudja dolgozni, ez olyan 2-3 hónap annak érdekében, hogy észrevedd a változást. A kulcsszó a türelem, ami jelen helyzetben ragyogó bőrt terem.

13. Mellékesen kezeled a kisebb ételérzékenységet


Nyilván tisztában vagy az ételallergia következtében felmerülő tüneteggyüttessel, mint a megduzzadt torok, és komoly gyomorfájdalom, de néhány ételérzékenység csak a bőrödön ütközik ki akné, ekcéka vagy rosacea formájában. A leggyakrabban előforduló ételérzékenységet kiváltó anyagok a: glutén, tej, koffein, alkohol, és a cukor. Ha egyenként elhagysz ezek közül egyet-egyet, akkor látni fogod melyik a bűnös, és persze a bőröd is változik majd ennek köszönhetően. Vezess ételnaplót, hogy átlásd a rendszert, hátha valami teljesen egészséges ételre vagy érzékeny, mint a dió, csicseriborsó, vagy akár a sós ételek.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője