13 termék, amellyel megelőzheted és kezelheted a napégést

2018.augusztus.7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Valószínűleg már mindenki számtalanszor hallotta, hogy mennyire fontos a fényvédelem, ami bizony nem csak a nyaralás idejére vonatkozik! Fontos, hogy odafigyelj, hiszen védelem hiányában nem csak a napégés, de a ráncok kockázatát is növeled, a súlyosabb következményekről nem is beszélve! Dr. Baltás Eszter bőrgyógyász-onkológus és a La Roche-Posay által felkért szakértő elárulja, mik azok a dolgok, amikre érdemes odafigyelned, ha fényvédelemről van szó.

barnulás
Fotó: giphy

Mit tehetünk, hogy felkészítsük bőrünket a nyári erős napsugárzásra

Jelenleg nem ismert olyan módszer, amely "felkészíti" a bőrt a nyári erős napsugárzásra. A bőrünket védeni kell a nyári erős napsugárzástól, mert a napégések növelik a bőrrák rizikóját. Kevésbé ismert és hangoztatott, de a napsugárzás az egyik legfontosabb környezeti rizikótényező, mely a bőr öregedését, ráncosodását okozhatja. Nem javasolt a nyári szezon előtt a szolárium használata sem, mert nem előzi meg a napégést, használata viszont többszörösére növeli a bőrrák rizikóját.

Mikor érdemes fényvédőt használnunk?

A fényvédő készítményeket nemcsak a strandon vagy a vízparton javasolt használni. Amennyiben bőrünk napsugárzásnak van kitéve, javasolt a fényvédők mindennapos használata. Ne feledkezzünk meg a védelemről szabadtéren végzett munka, kertészkedés, túrázás és sportolás esetén sem. Amennyiben bőrünket huzamosabb ideig vagy intenzív napsugárzás éri, válasszunk magasabb faktorszámú fényvédőt.

3+1 dolog, amire figyelj oda a nyári napokon

3+1 dolog, amire figyelj oda a nyári napokon

Mit jelent pontosan az SPF?

Az SPF (Sun Protection Factor) a fényvédők faktorszáma, mely annak az arányát jelenti, hogy mennyivel több UVB sugárzás szükséges a bőr leégéséhez fényvédővel, mint anélkül. (Fontos: az SPF nem a napfényen eltölthető időtartamra vonatkozik!)
A fényvédők kiválasztása esetén a faktorszám mellett figyelembe kell venni többek között a bőrtípust, az életkort, a napsugárzás intenzitását és a szabadban tartózkodás idejét. Felnőtteknél napfényes időszakban széles spektrumú (UVA és UVB ellen védelmet nyújtó), minimum 15 faktoros fényvédő mindennapos használata javasolt. Huzamosabb szabadtéri tevékenység, intenzív napsugárzás esetén 30-as vagy 50-es faktorszámú fényvédőt tanácsos alkalmazni.

Milyen időközönként érdemes újra bekenni magunkat?

A fényvédőkből általában sokkal kisebb mennyiséget használnak az emberek, mint amennyi optimális lenne. A készítményekből legalább kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel kell az egész testfelületet bekenni, mindezt 30 perccel a napfény expozíció előtt. A fényvédő készítményt meg kell újítani 2 óránként, illetve úszás után és kifejezett izzadást követően.

Van-e különbség az ugyanolyan faktorszámú de más textúrájú fényvédők között?

A fényvédő készítmények textúrája a vásárlók igényeinek kielégítését célozza. Nem lehet megmondani, hogy van-e különbség a különböző textúrájú fényvédők között, mert a fényvédő készítmények a textúrán kívül egyéb tulajdonságokban is különböznek egymástól és direkt összehasonlító vizsgálatok eredményei sem állnak rendelkezésre. Javasolt tájékozódni a fényvédők flakonján feltüntetett faktorszámról, a vízállóságról, lejáratról, az összetevőkről és egyéb tulajdonságokról. Vásárlás előtt érdemes a szakemberek (orvos, gyógyszerész) véleményét megkérdezni.

Igaz, hogy naptej használata mellett nem barnulunk le?

A fényvédelem szabályainak betartása és a rendszeres fényvédő használat segít a napégés megelőzésében. A fényvédők használata mellett azonban bőrünk le tud barnulni. Fontos megjegyezni azonban, hogy a barnulást jelentősen meghatározza az egyén bőrtípusa.

Hogyan tudjuk minél tovább megtartani a barnaságunkat?

A barnaság egy múló jelenség. A napsugárzás hatására a bőrben lévő pigmentet termelő sejtek aktivitása fokozódik. A fokozott mennyiségben termelt pigment a hámsejtekbe kerül, ezen hámsejtek lehámlanak és újak keletkeznek helyettük. Bőrünk megújulása természetes jelenség, ezért legjobb és legegészségesebb, ha megbarátkozunk bőrünk természetes színével.

Próbáljuk meg elkerülni a napégést a fényvédelem szabályainak betartásával.
Kerüljük a direkt napfény délelőtt 10 és délután 4 között. Ha tehetjük húzódjunk árnyékba és védjük bőrünket ruházattal, széles karimájú kalappal. Használjunk széles spektrumú, magas faktorszámú fényvédő készítményt, 2 óránként megújítva. Fokozottan védjük gyermekeink bőrét a napégéstől!

Milyen sűrűn érdemes szűrővizsgálatra menni?

Nagyon fontos bőrünk önvizsgálata 1-2 havonta. Ilyenkor igyekezzünk átnézni a teljes bőrfelületet, ne feledkezzünk meg a talpak bőréről sem. Kérjük családtagjaink segítségét a hát és a fejbőr vizsgálatánál. Évente javasolt felkeresni szakembert szűrővizsgálat céljából. Amennyiben egy meglévő anyajegy (alakja, színe, mérete) megváltozik javasolt azonnal bőrgyógyászhoz fordulni. Ugyancsak hasonló a helyzet, ha egy új bőrelváltozás jelenik meg, mely folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Annak ellenére, hogy mindig figyelsz a fényvédelemre, néha előfordulhat, hogy megpirulsz egy kicsit. Ne aggódj, ezek a tippek segítenek majd, hogy csökkentsd a kellemetlen érzést!

Fotó: giphy

1. Hűsítsd a bőröd!
Gyengéd sugarú, hűvös zuhannyal, hideg borogatással vagy hűtőgéllel enyhítheted a bőr égő érzését. Ilyenkor kerüld a szappan használatát és figyelj, hogy ne dörzsöld a bőröd vagy viselj túl szoros ruhákat.

2. Hidratálj!

Nedves bőrre kenj gyengéd hidratáló krémet, majd időközönként ismételd meg. Kerüld a zsíros termékeket, mert ronthatják az égés állapotát.

3. Csökkentsd a gyulladást és a fájdalmat!

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek enyhítik a gyulladást és csillapítják a fájdalmat. Fontos, hogy utasításnak megfelelően szedd és kérd ki gyógyszerész vagy orvos tanácsát.

4. Pótold a folyadékot!
A napégést követően igyál sok vizet, de akár bizonyos sportitalok is segíthetnek helyreállítani az elektrolit- és vízháztartást.

5. Fordulj orvoshoz, ha...
a testfelület több mint 5%-a (1%=1 tenyér) leégett, ha a napégés hólyagos, ha láz és hidegrázás jelentkezik, illetve, ha egyéb rosszullét társul a napégéshez (pl. fejfájás, hányinger, gyengeség).


Galéria

Bezárás
2021.01.25.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője