Barna foltok jelentek meg a bőrödön? Hagyd a tejfölt, van rá profi otthoni megoldás!

Szponzorált tartalom

2020.október.6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A bőrgyógyászok lokalizált hiperpigmentációnak nevezik az arcbőrön megjelenő sötét foltokat. Számtalan tényező kiválthatja őket: a szennyezett légkör, a túlzott napsugárzás, az idő múlása, a várandósság, az akne utáni hegesedés, a hormonális egyensúly felborulása vagy a genetikai hajlam.

Barna foltok jelentek meg a bőrödön? Hagyd a tejfölt, van rá profi otthoni megoldás!
Fotó: Gettyimages.com

Mi okozza a sötét foltok megjelenését?

A foltok elsődleges kiváltó oka minden esetben a rendellenes melanintermelés, ugyanis a melanin felel a bőrön megjelenő sötétebb foltokért. A melanin fontos szerepet játszik a bőrszín meghatározásában, legyen szó fehér vagy rózsaszín, olívazöld vagy sötétbarna árnyalatokról. A napfény UV-sugarainak hatására elindul a melanintermelés, ennek hatására a melanintartalmú sejtek "befestik" a bőr legfelső rétegét. Tehát a melaninnak köszönhetjük a nyári barnaságot. Azonban előfordul, hogy néhány melanocita nem áll le a termeléssel, és folyamatosan nagy mennyiségű melanint állít elő. A rendellenesen nagy mennyiségű melanin pedig nem egyenletesen oszlik el a bőrön, hanem sötét foltokba rendeződik, elszórt, úgynevezett hiperpigmentációkba tömörül.

A hiperpigmentáció senkit sem kímél, nőket és férfiakat, időseket és fiatalokat egyaránt megcélozhat, etnikai hovatartozástól függetlenül.

És hogy ne legyen egyszerű dolgunk, a hiperpigmentációnak is több formáját ismerjük, beleértve a melazmát, a gyulladás utáni hiperpigmentációt (PIH) és a napfoltokat. Ezért javasolják a bőrgyógyászok és a kozmetikusok egyhangúan, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Emlékszünk kosztümös filmekre, amelyekben a hölgyek napernyővel közlekedtek és szinte sosem mentek a napra? Ez nemcsak azért volt elterjedt, mert a napbarnított bőrt a földeken dolgozó paraszti réteghez társították, hanem azért is, mert az előkelő nők tudták, hogy az érintetlen, szép fehér bőrt úgy tarthatják meg a legjobban, ha az árnyékban maradnak. Ma már a barna bőr a divat, és szerencsére megannyi fényvédő krém közül választhatunk, ám a túlzásba vitt napozással és szoláriumozással a napfoltok kialakulását igencsak felgyorsítjuk.

Napfolt, öregségi folt, pigmentfolt: mit értünk alatta?

Egy és ugyanaz a probléma, tudományos nevük lentigines solares, gyakran viszont csak napfoltoknak vagy öregségi foltoknak, pigmentfoltnak nevezzük őket. Ezek a hiperpigmentációs foltok a napfény érte területeken, pl. a kézfejen, a vállon, a mellkason, az arcon és a karon fordulhatnak elő. Ahogy idősödünk, egyre nagyobbak lesznek, és a számuk is megnő. Sőt! A hiperpigmentáció azokon a területeken is előfordulhat, ahol a bőr dörzsölődésnek van kitéve, például gyantázás vagy különböző ruhaneműkkel való érintkezés során.

Hogyan halványíthatjuk a pigmentfoltokat?

Egyes bőrgyógyászati kezelések hatásosak lehetnek a már meglévő elszíneződések csökkentésére, hisz már számos módszer létezik a helyi lokális készítményektől kezdve a hámlasztáson keresztül egészen a fényterápiáig. A kezelések eredménye változó. Mindegyik a bőrirritáció és a foltok újbóli megjelenésének kockázatával jár. A legtöbb esetben a bőrgyógyászati kezeléseket egy éven belül csak korlátozott ideig lehet elvégezni a kellemetlen mellékhatások csökkentése végett. Ugyanakkor ezeken a rövid periódusokon kívül a páciensek szeretnék meghosszabbítani a kezelés eredményét és elkerülni a foltok kiújulását.

Fotó: Bioderma

Van-e esetleg más, otthon is alkalmazható megoldás pigmentfoltra?

Akik nem szeretnének bőrgyógyászati kezelésekre járni a hiperpigmentáció miatt, vagy előbb otthon halványítanák a napfoltokat, azoknak ajánlott a Bioderma által megtervezett otthoni kozmetikai kezelést kipróbálni.

A kifejezetten hiperpigmentációra kifejlesztett Bioderma Pigmentbio termékcsaládja az arc-és test bármely részén előforduló foltokra megoldást jelenthet. A bőr világosítása érdekében a tisztítástól az ápolásig felépített program része a világosító tisztító, a Pigmentbio Habzó krémlemosó, a Pigmentbio Nappali krém SPF 50+, az éjszakai rutinhoz tartozó Éjszakai Regeneráló krém és C-Vitamin tartalmú C-Koncentrátum. Intim, dörzsölésnek kitett, elszíneződött területekre pedig a Pigmentbio Krém érzékeny területekre készítmény kínál megoldást. A program akár önmagában, egyéb bőrgyógyászati kezeléssel együtt, vagy annak utókezeléseként is végezhető.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Leesik az állad, ha megtudod, ki valójában Angelina Jolie apukája

Leesik az állad, ha megtudod, ki valójában Angelina Jolie apukája

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője