Csináld magad: teremts magadnak spa-élményt környezettudatosan

2019.március.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Munkácsi Brigitta a Nempazar blog alapítója. Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!

Csináld magad: teremts magadnak spa-élményt környezettudatosan
Fotó: Shutterstock

Sokan alábecsülik az énidő fontosságát, pedig vitathatatlanul fontos néha egy picit egyedül lenni, lelassulni, befelé figyelni. Az önmagunkkal töltött idő során felfrissül az agyunk és sok mindent más szemmel tudunk nézni.
Ha nehéz heted volt, vagy csak jól jönne egy kis kikapcsolódás, szervezz programot saját magadnak. Igazából mindegy, hogy egy padon ücsörögsz, és élvezed a napsütést, - nekem például ez az egyik kedvencem, és mivel szép időt ígérnek, így ezeket is megteheted - vagy zenét hallgatsz, masszázsra mész. Sokan szeretnek wellness- vagy spa központba menni, de otthon is teremthetsz magadnak spa-élményt. Hogy hogyan?

Megosztok veletek pár egyszerű tippet egy kis otthoni kényeztetéshez:

1. Száraz masszázs

Egy természetes sörtéjű kisebb kefével, vagy egy luffa test kesztyűvel dörzsöld át az egész tested, hogy megszabadulj az elhalt hámsejtektől és a szennyeződésektől. Ezzel a módszerrel teljesen újjászülethetünk. Megtisztítja a pórusokat, serkenti a nyirokkeringést, ami azért jó, mert így könnyebben távoznak a szervezetből a méreganyagok, és mivel nem is rakódnak le, csökkenthetjük a narancsbőr kialakulásának esélyét. Ennek pedig ki ne örülne, nem igaz?
Állj be a kádba, és már neki is foghatsz a műveletnek. A test alsó részénél kezd, majd haladj felfelé, a szív irányába. Amikor végeztél, jöhet egy hideg-meleg vizes váltózuhany. Törölközz meg, majd kend be magad kókusz- vagy csipkebogyó olajjal.

Az anyajegyek, begyulladt bőrfelületek és a mellbimbók környékén legyünk sokkal óvatosabb, ne dörzsöld túlságosan.

2. Arcmaszk

Egy kényeztető napon nem hiányozhat az arcmaszk!
Tisztítsd meg az arcodat, hogy ne maradjon smink és kosz rajta – én virágvizet használok, amit mosható arctisztító korongra permetezek, és azzal törlöm át az arcom – aztán mehet is az arcpakolás.

Nem kell hozzá más, csak egy kis méz és citrom. A citrom leve ragyogóvá teszi a bőrt, és szabályozza a bőr faggyú működését, így segít a pattanások kezelésében is. Természetes ránctalanító, és hámlaszt is, vagyis eltávolítja az elhalt hámsejteket. A méz hidratál, rugalmassá, feszessé teszi az arcunk, antibakteriális hatása miatt pedig a pattanások kezelésére is szuper.
Keverj össze 2 evőkanál mézet, egy fél citrom kifacsart levével vagy pár csepp citrom olajjal. Kend fel az arcodra, hagyd hatni kb. 20 percig. Mosd le, majd töröld szárazra az arcod, és végül használj arckrémet vagy arcápoló olajat.

Ha nem szeretnél ragacsos lenni, akkor választhatsz mélytisztító agyagos arcpakolást is, ami egyszerre tisztít, és tölti fel az arcbőrödet ásványi anyagokkal. (Bár műanyag zacskóban lehet kapni a bio boltokban, sokáig elég, és teljesen természetes. Arra kell figyelni, hogy fém helyett fa vagy porcelán kanalat használj, mert különben elveszti a jótékony hatását.)

Száraz bőrre: 1 evőkanál rózsaszín agyaghoz adj annyi rózsavizet, hogy krémes legyen.

Zsíros bőrre: 2 kiskanál zöld agyaghoz adj 1 kiskanál zöld tea port, és ezt keverd össze virágvízzel (például citromfű, levendula vagy varázsmogyoró).

Én egy kisebb ecsettel kenem az arcomra, hagyom száradni 10-20 percig, majd lemosom.

Akár össze is kötheted a kellemeset a hasznossal, és közben beülhetsz egy kád vízbe.

3. Forró fürdő

Bár általában a gyors zuhanyra szavazok, hiszen azzal lényegesen kevesebb vizet használunk el – egy teli kád 120 liter vizet jelen, míg ha odafigyelsz, akkor egy zuhanyzás 40 liter vizet jelen –, néha igenis jól esik beülni egy kád forró vízbe. Tehetsz bele epsom sót, természetes fürdőgolyót vagy, illóolajat, rozmaring ágakat vagy virágszirmokat is, hogy igazán hercegnőnek érezd magad.

Esetleg tekerj fel egy törölközőt, amit a nyakad köré teszel "párnának", és élvezd a nyugalmat.

Kiegészítheted meghitt (gyertya)fénnyel, halk zenével, ami téged a leginkább tölt.
Próbálj meg ne gondolni semmire, legyen ez a te teljes aggodalom- és stresszmentes zónád, és ne felejts el magadnak bekészíteni egy pohár citromos vagy más gyümölccsel kevert vizet, főleg ha nagyon forró fürdőt szeretsz. Fontos a folyadékpótlás.

4. Hidratálás

Miután kiszálltál a kádból, mosd le az arcpakolást – ha még nem tetted meg –, és kend be az arcod és a tested is.

A forró fürdő és a krémezés után jól esik lefeküdni, pihenni. Fogd meg a(z épp) kedvenc könyved, és bújj be az ágyba.
Ezeken kívül akár manikűrözz, pedikűrözz, rakj fel egy tápláló hajpakolást készíts magadnak gyümölcstálat, jógázz, nézz meg egy filmet, a lista végtelen.

Az a legfontosabb, hogy ne ess a "nincs időm" hibájába. Ha nem is az én tanácsaimat követve, de mindenképp adj magadnak időt minden héten. Akár a hét közepén, hogy könnyebben teljenek a napok a hétvégéig, vagy épp a hét végén, hogy kipihend a hétközbeni mókuskereket.

Pihenj, töltődj, mert megérdemled!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője