Mi okozza a csirkebőrt és hogyan veheted fel vele a harcot?

2021.június.8.

Most, hogy egyre melegebb az idő, és sorra kerülnek elő a nyári ruhák a szekrények aljáról, sokunknak kell szembesülnünk a kellemetlen keratosis pilaris-szal, köznyelven a csirkebőr problémájával.

Mi okozza a csirkebőrt és hogyan veheted fel vele a harcot?
Fotó: Kourosh Sotoodeh / GLAMOUR

Ez a grízes, dudoros, érdes bőr igencsak gyakori jelenség, a felnőttek 40%-a élete során legalább egyszer valamilyen formában találkozik vele a testén. Leggyakrabban a kar tetején jelenik meg vagy a combokon, vádlin, és az emelkedő hőmérséklettel súlyosbodhat is. Bár az egészségedre nem jelent veszélyt, esztétikai szempontból mégsem árt, ha tudod, hogyan szabadulhatsz meg tőle.

A csirkebőr, orvosi nevén keratosis pilaris apró vörös, barna vagy fehér dudorokként jelenik meg libabőrhöz hasonló formában. A felkaron, a combon, az arcon vagy a fenéken jelentkezik, de ritkább esetben a test más részein is feltűnhet. Nem okoz viszketést, nem fertőző és nem jelent veszélyt az egészségedre, de ha neked is van, akkor tudod, hogy a látványa és a tapintása sokszor kellemetlen tud lenni.

Keratosis pilaris, azaz a csirkebőr
Keratosis pilaris, azaz a csirkebőr
Fotó: Getty Images

A csirkebőrt a haj növekedését támogató fehérje, a keratin túltermelődése okozza. Mivel a szőrtüszők keratintól való eltömődése váltja ki, ezért csak a tested olyan felületein jelentkezhet, ahol szőrtüszők vannak, tehát a tenyereden vagy a talpadon például biztosan nem fog megjelenni. A kialakulásának oka ismeretlen, de leginkább örökletesként tartják számon, illetve bizonyos kutatások szerint a glutén és a tej fogyasztása is hozzájárulhat ahhoz, hogy megjelenjen.

Megjelenését a hormonális változások is felerősíthetik, így gyakran pubertáskorban vagy várandósság idején jelentkezik intenzíven. A meleg hőmérséklet és az olyan termékek használata, mint az illatosított szappanok, tusfürdők, testradírok, vagy egy forró fürdő, szintén képesek súlyosbítani. Természetesen az sem használ, ha a kellemetlen felületű bőrfelületet megkaparod vagy megdörzsölöd.

Sajnos nincs rá gyógymód, és nincs olyan ismert módszer, ami megakadályozná a csirkebőr megjelenését. A kor előrehaladtával viszont leggyakrabban a harmincas évek környékére az érintettek többségénél eltűnik. A jó hír viszont az, hogy vannak olyan dolgok, amikkel szinten tarthatod, és a csinos nyári ruhák viselésekor sem fog kellemetlen látványt nyújtani. A legfontosabb, hogy kerüld a forró fürdőt, a túlzottan illatos termékek használatát, és ha csak lehet, a csirkebőrt ne érje erős napsugárzás.

Mindezeken kívül pedig az alábbi termékek tovább enyhíthetik a durva tapintású bőrfelületet:

Ez is érdekelhet

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

GLAMOUR Horoszkóp

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Monitor

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!