De mégis hogyan hatnak a napozó krémek?

2019.június.17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Biztos, hogy már kívülről fújod, hogy nyáron a napozó krémek használata kötelező, és nem csupán akkor, amikor nyaralni mész, hanem bizony akkor is, ha munkába mész, vagy csak biciklizni a barátaiddal, esetleg kiültök egy teraszos helyre. A napvédelem mindig kötelező. Reméljük, hogy nem csak tudod, hanem alkalmazod is a leckét.

De mégis hogyan hatnak a napozó krémek?
Fotó: Shutterstock

De miért van rá szükség?

A Nap különféle fénysugarakat bocsát ki, ezeknek az egyharmad része el sem éri a Földünk felszínét, ami kész szerencse, hiszen ezek a sugárzások összeegyeztethetetlenek az élettel. A maradék kétharmad rész között is vannak olyan, számunkra láthatatlan sugarak, amelyek hatással vannak az egészségünkre. A sokat emlegetett UV-A és UV-B sugarak károsítják a kollagénrostokat, és így hozzájárulnak a bőr öregedéséhez. Az UV-B sugarak, amelyek nagyobb részét amúgy az ózonréteg elnyeli, rendelkeznek jótékony hatással is, hiszen elősegíti a csontképződést, de károsíthatja a DNS-t és így bőrrákot okozhat, illetve roncsolja a szemet is.

Mit csinál a napvédő krém?

A fényvédő krémek feladata, hogy megszűrjék az UV-B és UV-A sugárzást, és megfelelő egyensúlyt alakítsanak ki a kettő között. Hogyan teszik ezt? Vagy elnyelik (kémiai szűrő), vagy tükrözik (fizikai blokkolók) a UV-B és UV-A sugarakat, mielőtt a DNS-t érnék, vagy a bőr mélyebb rétegeiben szívódnának fel. A szűrőképességet a fényvédő faktorszám határozza meg, az ún. SPF (angol, Sun Protection Factor). Ezt a fényvédő faktorszámot a fototípus és a napsugárzás intenzitásának megállapításával kell kiválasztani (tengeri vagy hegyi környék, stb.):

SPF 6 = gyenge védelem
SPF 15 = átlagos védelem
SPF 30 = magas védelem
SPF 50+ = nagyon magas védelem


Milyen napvédőt használj?

Mindenképpen olyat, aminek a textúrája kényelmes a számodra, hiszen ha a szabadban tartózkodsz, akkor kétóránként fel kell vinned a napvédőt a bőrödre, hogy hatásos legyen a védekezés. Vannak vízálló formulák is, és olyanok, amelyek felerősítik a barnulási folyamatokat, hogy minél kevesebb időt kelljen a napon tölteni. A BIODERMA Photoderm olyan termékcsalád, amely egyszerre védi a bőrt és aktiválja a természetes védelmi rendszerét.

A Photoderm Brume solaire SPF 50+ egy forradalmi fényvédő testpermet érzékeny bőrre. Láthatatlan textúrája magas és homogén védelmet nyújt. A Cellular Bioprotection TM szabadalomnak köszönhetően aktiválja a bőr természetes védekezőképességét, megvédi a sejteket és megelőzi a bőr korai öregedését. A használata nagyon egyszerű, nem igényel elkenést, száraz vagy éppen nedves bőrre, sőt hajas fejbőrre is alkalmazható. Nem mitesszerképző, parabénmentes, hipoallergén és még vízálló is. Most akár nyerhetsz is egy Bioderma Photoderm terméket ajándék strandtáskával, ha velünk játszol, nincs más dolgod, csak kattints!

Ezt a strandtáskát nyerheted a Bioderma Photoderm mellé:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője