Ha nyár, akkor napfoltok? Készülj az őszi hámlasztásra!

2018.augusztus.9.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nyár, napsütés, boldogság. Aztán megjelennek a foltok és jön a pánik, hiszen úgy nézel ki, mint a saját dédmamád. Szerencsére, kisebb kellemetlenség árán kezelhető a probléma!

Ha nyár, akkor napfoltok? Készülj az őszi hámlasztásra!
Fotó: Shutterstock

A napfoltok öregítenek és még sminkkel sem lehet őket eltüntetni. Bár a drogériákban rengeteg hámlasztó hatású terméket lehet kapni és a net is tele van "csodás" otthoni receptekkel – amelyeknek jó részét inkább soha ne próbáld ki, ha jót akarsz magadnak -, a munka nagyját érdemes szakértőre bízni és orvosi hámlasztást kérni. Ennek két fajtája van, az Easy TCA hámlasztás és a CO2 lézer, melyekről Dr. Földes Mártával, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet bőrgyógyász, kozmetológus szakorvosával beszélgettünk.

Dr. Földes Márta, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet bőrgyógyász, kozmetológusa

Az orvosi savas hámlasztást az átlagos termékeknél jóval magasabb töménységű triklórecetsavval végezzük. A maximális hatékonyságért 4 alkalom javasolt, egy hónapon belül. A kezelés során a páciens feszülést érezhet a bőrén, ami hamarosan hámlani kezd, a sav pedig, töménysége folytán, a bőr mélyebb rétegeiben is kifejti hatását, nem csak a felszínén. Az első két kezelés után intenzívebb ez a hámlás, a harmadiknál, negyediknél már nem annyira látványos, hiszen a sorozat elején jelentősebb réteg dobódott le a felhámról. A kezelés ideje alatt és az azt követő hónapokban nagyon intenzív fényvédelmet kell tartani, hiszen UV sugárzás ősszel és télen is éri a bőrünket, ráadásul a friss, új bőr igen érzékeny és senkinek sem hiányzik, hogy újabb foltok jelenjenek meg rajta! – tudtuk meg a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet szakorvosától, aki azt is elárulta, hogy a TCA kezelés során enyhe csípő érzés és kivörösödés jelentkezhet, ami azonban gyorsan elmúlik.

A másik, szintén igen hatásos, bár kissé több kellemetlenséggel járó módszer a napfoltok-májfoltok eltüntetésére a CO2 lézer, mely úgymond elégeti, elpárologtatja a bőr felhámját, miközben a lézersugarak a bőrbe hatolva mélyebben is megfiatalítják a szöveteket. A kezelés után 3-4 napig vörösödés, ödéma és viszketés jelentkezhet, majd 7-10 nap múlva elkezdődik a hámlás. Kúraszerűen 2-3 kezelés javasolt, 4-6 hetes különbséggel az optimális eredmény érdekében. A hangzatos reklámszövegek ellenére a már kialakult napfoltok nem tüntethetők el teljesen, de jelentősen halványíthatók. Arra kell nagyon figyelni, hogy nyáron nagyon intenzív, 50 faktoros fényvédelmet használjunk, akkor van remény arra, hogy nem sötétednek be a pigmentfoltok – árulta el Dr. Földes Márta, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet bőrgyógyász szakorvosa. Az is igaz viszont, hogy ha a jövőben vigyázol a bőrödre és évente egyszer megismétled a hámlasztó kúrát, szinte láthatatlanná válnak a foltjaid.

Fotó: Shutterstock

Mindenről számolj be!


Ha a pattanásaidra retinoidos kezelést kaptál, vagy a kozmetikusod hámlasztó kezelést végzett rajtad, netán épp otthon használsz ilyen hatású terméket, szólj erről az orvosodnak, mert ezek vékonyítják a bőrt. Ha a már elvékonyított felhámra kerül az orvosi töménységű sav vagy azt kezelik lézerrel, nem várt és igen kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek.

Ha több információra van szükséged az orvosi hámlasztás lehetőségeivel kapcsolatban, kérj időpontot a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet orvosaitól a www.budapestplasztika.hu/hu oldalon, vagy a +36 1 354 08 00 telefonszámon.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rúzsa Magdi: „Nem tudtam élvezni a babázós időszakot”

Rúzsa Magdi: „Nem tudtam élvezni a babázós időszakot”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője