Mitől korpásodik a fejbőrünk?

2021.április.19.

A 20. században népszerű korpásodás elleni sampon-reklámok következtében az a meggyőződés vert gyökeret a tömegpszichében, miszerint a korpa egy szégyellnivaló dolog. Ez a nézet ugyanakkor nem állhat távolabb a valóságtól – a korpásodás egy alapvető, természetes folyamat melyet bárki megtapasztalhat és független az egyén tisztálkodási szokásaitól. Ennek ellenére nem kicsinyelhetjük le a jelentőségét, hiszen teljesen természetes ha esztétikailag zavarónak találod vagy diszkomfortot okoz. A korpásodás kezelésénél legelső lépésünk meggyőződni, hogy valóban korpáról van-e szó és nem csupán száraz fejbőrről.

Mitől korpásodik a fejbőrünk?
Fotó: Getty images/Glamour

A connecticuti Deanne Mraz Robinson azt hangsúlyozza, hogy a korpák típusa a meghatározó: „Bár hasonlónak tűnnek, de valójában teljesen különböző folyamatok okozzák őket.”

Ha már biztos, hogy korpával küzdesz, a következő lépés az okok azonosítása. Szakértőink lebontásában alább olvashatóak:

Rendszertelen hajmosás

Az utóbbi időkben egy újabb hóbort látott napvilágot, miszerint a korpásodás elleni hatékony fellépéshez a sampont el kell hagynunk (vagy egyesek szerint akár a hajmosást is ki kell iktatnunk a mindennapjainkból). Prather szerint viszont ha nem mossuk a hajunkat, az, túlzott olajtermelődéshez és a normál flóra felborulásához fog vezetni – amelyek végső soron a zsíros, sárga korpákat okozzák. Emellett fontos tényező még a faggyúk és egyéb elhalt hámsejtek korpa-képző tevékenysége is – ami szintén a rendszertelen hajmosásból fakad.

Vigyázni kell azonban azzal is, hogy nehogy túlzásba essünk. A túl sok hajmosás eltávolítja a természetes olajokat a fejbőrről, ami száraz fejbőrhöz vezethet.

Nem mindegy, milyen hajápolási szereket használsz

Fokozottan figyelj arra, mit is tartalmaz egy-egy termék – különösen a spray-k. Mraz Robinson szerint ugyanis az alkoholt tartalmazó szerek kiszáradást okoznak, amelyek – a faggyú által – fokozzák a korpatermelést. Prather emellett azt javasolja, hogy néhány terméket érdemes a fejbőr helyett a hajvégeken használni. A kondicionálók és az olajakat tartalmazó hajápolási szerek használatával könnyen túlzásba eshetünk, amelyek szintén súlyosbíthatják a korpásodást.

De mindezek a tényezők mellékesek, ha a fent említett rendszeres hajmosás hiányzik – a hajápolási szerek meggondolatlan használata csak még tovább erősíti a folyamatot.

Mraz Robinson szerint érdemes felhagynunk átmenetileg ilyen szerek használatával amíg nem érzünk kontrollt a korpásodás irányítása felett – ha ebben biztosak vagyunk csak ezután, fokozatosan integráljuk őket vissza hajápolási rutinunkba.

A meleg, nyirkos környezet

Ha nem is törvényszerű, de Prather szerint nyáron a környezeti változások magukkal hozzák a korpásodás fokozódását is. Ez többek között a magas hőmérséklet, a megnövekedett izzadás és olajtermelődés eredménye. A nyirkos, meleg környezet felgyorsíthatja a korpa termelődését – különösen, ha alapból hajlamosabb a hajad a korpásodásra. Különböző edzésfajták is előidézhetik ezt a hatást.

Stressz

A pszichés akut/krónikus distressz és a hormonális változások is hozzájárulhatnak a korpásodáshoz – Mraz Robinson a kortizoltermelődés (az ún. ’stresszhormon’) és a faggyútermelődés közt is vél összefüggéseket felfedezni.

Szerencsére függetlenül a korpásodás okától, számos termék használható ezen probléma kezelésére. "A korpásodás elleni vény nélkül kapható termékek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek csökkentik a gyulladást és segítik a fejbőr regenerálódását" - mondja Prather.

Mraz Robinson azt javasolja, hogy kezdj egy cink-pyrithionet tartalmazó samponkészítménnyel - mint például a jó öreg Head & Shoulders. Hagyd a sampont néhány percig a fejbőrödön, mielőtt leöblítenéd.”

„Ha erősebb korpásodásról beszélünk, akkor szalicilsav-alapú termékeket ajánlok, mint például az Aveda Scalp Remedy vagy a Neutrogena T / Sal terápiás sampon "- mondja Prather.

„Ha természetesebb termékeket keresel, akkor keress olyanokat, amelyek teafaolajat tartalmaznak. Ilyen például az Avalon Organics korpásodás elleni sampon is.”

Ez is érdekelhet

Ezek az öngyilkosság jelei - így segíthetsz, ha ezt tapasztalod a környezetedben

Ezek az öngyilkosság jelei - így segíthetsz, ha ezt tapasztalod a környezetedben

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

G-Életstílus

Így leszel csinos és vonzó 38-as méret felett!

Így leszel csinos és vonzó 38-as méret felett!