Lehet, hogy fogfehérítés címszó alatt pont most teszed tönkre a fogaidat!

Persze rengeteg olyan természetes praktikáról lehet olvasni az interneten, amivel házilag fehérebb fogakat tudunk varázsolni magunknak, csakhogy arról már kevésbé, mennyi veszély rejlik valójában bennük. Ha fehérebb fogakat szeretnél, válaszd inkább a professzionális megoldást - fogorvos segít, hogyan tartsd meg sokáig a ragyogó mosolyod!

Így ápold a fogaid a szakértő szerint, hogy fogfehérítés után sokáig szépek maradjanak
Így ápold a fogaid a szakértő szerint, hogy fogfehérítés után sokáig szépek maradjanak
Fotó: Getty images/Glamour

Igen, mi is nehezen tudjuk elképzelni a reggeleket egy finom kávé, vagy a téli estéket egy forró tea nélkül. Ám rajtuk kívül is vannak olyan italok és ételek, mi több, szokások, amik észrevétlenül azon munkálkodnak, hogy a fogaid árnyalata megváltozzon. Amikor belenézel a tükörbe és egyáltalán nem látod fehérnek őket, jön a kétségbeesés és már nem is annyira szívesen mosolyogsz az emberekre: azt gondolod magadban, mi van akkor, ha rajtad kívül más is látja, hogy mennyire sárgák a fogaid? Mielőtt nekiállnál az interneten házi praktikák után kutakodni, olvasd el, mit tanácsol egy szakértő! Dr. Bukna Ildikó fogorvos most elárulja, miért ne tedd ki a fogakat az otthoni megoldásoknak, miért bízd magad inkább egy szakemberre, és hogyan ápold a fogakat a professzionális fogfehérítés után.

Fogorvos dolga

Minket is meglepett, hogy az olyan természetes anyagok, mint a citrom vagy a szódabikarbóna ugyan világosítják valamennyivel a fogak árnyalatát, azonban nincsenek túl jó hatással rájuk, sőt. Ildikó szerint „ezek a házi megoldások nagyon veszélyesek. Ha valaki például szódabikarbónával sikálja a fogait, fehérebbek nem lesznek: leszedi ugyan az elszíneződéseket, ugyanakkor a fogzománcot is károsítja. Ha állandóan dörzsöljük vele, egy idő után elkoptatjuk a fogzománcot" - teszi hozzá. A citrom sem túl jó választás, ugyanis ha valakinek kicsit feljebb van kúszva az ínye, és egy-két milliméter szabaddá válik a gyökér felszínből, a citromsav könnyen megmarja. Tehát ha fehérebb fogakat szeretnél, mindenképpen fordulj szakértőhöz, aki biztonságos, professzionális megoldást kínál!

Fehérebb fogakért mindenképpen fordulj fogorvoshoz, aki segít biztonságosan világosabbá varázsolni a mosolyod!
Fotó: Getty

Maradj a biztonságos mellett

A szakértő elmondása alapján „kétféle fogfehérítés létezik, amit fogorvosok biztonságos körülmények között végeznek. Az egyik az úgynevezett otthoni fogfehérítés, amihez lenyomatot vesznek és egy, a páciens fogaira pontosan rápasszoló sín készül belőle. A fogorvos megmutatja, hogyan kell beletenni a fogfehérítő anyagot, majd otthon egy általában tíz napon át tartó kúra keretein belül lehet alkalmazni. Így napról napra látható az eredmény, és sokan már három-négy nap elteltével nagyon elégedettek a hatással" - mondja a fogorvos. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a megmaradt anyagot el lehet tenni későbbre, így biztos, hogy például az esküvőd előtti pár napban sem kell aggódnod, a fogaid ragyogni fognak a fényképeken!

Tudtad, hogy itthon is készülnek kimagasló minőségű kozmetikumok? Az Alveola termékfejlesztőjével beszélgettünk

„A másik eljárás a rendelői körülmények között történő fogfehérítés, ami egy egyszeri alkalmat jelent" - magyarázza a szakértő. „Ez egy azonnali megoldás, körülbelül másfél két órát vesz igénybe, ez idő alatt háromszor kerül fel a fogakra a fogfehérítő. Természetesen ebben az esetben egy erősebb anyagról van szó, hiszen a rendelői körülmények garantálják a folyamat biztonságosságát" - fűzi hozzá Ildikó. Míg az előző módszer napi négy-hat óra sínviselést követel meg, valamint kissé körülményes is, ezért ha valaki a kényelemre utazik, jobb választás a rendelői fogfehérítés. A két eljárás nem zárja ki egymást, amennyiben az adott személy elégedetlen az elért intenzitással, az otthonra készült fogfehérítéssel megtoldhatja a folyamatot.

Meddig marad így?

Az, hogy az elért változás mennyire átütő, és meddig tartja meg a fog a fehér színt, rengeteg mindentől függ. „Nagyon változó, hogy mennyire lesznek fehérek a fogak és meddig maradnak azok. Érdekes tény, hogy például a természetes vörös hajúak esetében a fogak jellemzően sárgásabbak, valahogy más a csont alapszíne: az ő esetükben a kombinált megoldás javasolt. Vannak természetesen foltosabb, sötétebb vagy szürkésebb zománcok, amelyeknél szintén kérdéses, hogy mennyire lesz látványos a végeredmény" - mondja a szakértő. „Amikor valaki életében először jön fogfehérítésre, el szoktuk mondani, hogy nem tudjuk pontosan, milyen lesz a végkifejlet. Általában mindenkinek világosodik, valakinek a ragyogó hófehér lesz, valakinek nem. Ez a zománc vastagságától is függ" - teszi hozzá.

Így őrizd meg a fogaid állapotát fehérítés után

Miután túl vagy egy professzionális fogfehérítésen, nem árt, ha bizonyos dolgokat megfogadsz, hogy sokáig szép fehér maradjon a fogsorod. Ildikó szerint „a zománc prizmák a fogfehérítés után két hétig nyitva vannak, tehát a nagyon színes italokat és ételeket érdemes elkerülni. Ilyen például a spenót, áfonya, cékla, tea, kávé vagy a vörösbor is." A dohányzás szintén erőteljesen befolyásolja a fogak színét, aki dohányzik, lehet, hogy csak egy hétig élvezheti a ragyogó színt. „Ami a fogkrémet illeti, a cégek adnak közvetlenül fogfehérítés után használható termékeket, amik valamelyest fokozzák a fehérséget, de nyugodtan lehet a megszokott fogkrémet használni" - javasolja a fogorvos.

Vigyázz a fehérítő fogkrémekkel!

A legtöbb fogfehérítést ígérő fogkrémet fenntartásokkal kell kezelni, a szakértő elmondja, miért. „Vigyázni kell a fogfehérítő fogkrémmel, mert legtöbbször ezek a termékek szemcséket tartalmaznak, amik csakúgy, mint a szódabikarbóna, lesúrolják a zománc felületét" - figyelmeztet Ildikó. Ha már valaki mindenképpen fogfehérítős fogkrémet használna, fontos, hogy olyan terméket válasszon, amiben nincsenek szemcsék. Ilyen például a Perl Weiss terméke, ami aktív szénnel segít eltávolítani a szennyeződéseket és a lerakódásokat a fogak felületéről, ráadásul véd a fogszuvasodással szemben is.

White&Charcoal fogkrém PERLWEISS 2499 Ft/75 ml (33,32 Ft/1 ml) - rossmann.hu
Fotó: Perlweiss

Ildikó azt tanácsolja, hogy „ne minden vásárlás alkalmával a fogfehérítő fogkrém után nyúljunk, érdemes a klasszikus fogkrémmel váltogatni." Legjobb, ha mindkettő van otthon, és általában a sima fogkrémmel mosol fogat, ha valamilyen alkalomra készülsz, vagy úgy érzed, most egy kicsit fehérítenél az árnyalaton, akkor nyúlj a fogfehérítős változathoz!

Szakértők válaszolnak azokra a kérdésekre, amikben eddig nem voltál biztos:

Ez is érdekelhet

Kukkants be Csupor Olívia, a Miss Balaton 2022 szépségkirálynőjének Gardróbnaplójába

Kukkants be Csupor Olívia, a Miss Balaton 2022 szépségkirálynőjének Gardróbnaplójába

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói