Sajnos a hír nem igaz: továbbra is tesztelhetnek állatokon Kínában

2019.május.6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Még áprilisban érkezett a hír, és azonnal végigsöpört a világon, hogy 2020-tól kezdődően Kínában betiltják az állatokon végzett kísérleteket a kozmetikai iparban. Mindenki tisztában van az ország gazdasági súlyával, és éppen ezért a döntést egyöntetű lelkesedés fogadta. Nagy kár azonban, hogy az örömhír valójában sajnos csupán egy pozitív fake news volt.

Sajnos a hír nem igaz: továbbra is tesztelhetnek állatokon Kínában
Fotó: Shutterstock

A félreértésre az angol Glamour magazin által felkért szakértő hívta fel a figyelmet. Justine Jenkins először is elmondta, hogy az állatok és a kozmetikai ipar összefüggése korántsem olyan egyértelmű, ahogyan arról általánosságban beszélnek. Amerikában 1938-ban hoztak törvényt arra, hogy egyes típusú kozmetikai termékek piaci bevezetése előtt kötelező az adott produktumot állatokon tesztelni. Az elmúlt nyolcvan évben a technikai fejlődés meghaladta ezt a gyakorlatot. Ma már rengeteg alternatív tesztelési lehetőség áll a kozmetikai cégek rendelkezésére. Jenkins megemlíti például, hogy emberi szöveteken is lehet ma kísérleteket végezni, hiszen a kozmetikai műtétek pácienseitől kérhetnek "adományként" szövetet a cégek. De ez csak egy a lehetőségek közül.

Mindennek következtében egyre több országban helyezik hatályon kívül az állatokon végzett kísérletek szükségességét a kozmetikai ipar termékeinél. Hazánk egyébként az elsők között tiltotta be az állatokon végzett kísérleteket a kozmatikai-, a hadi- és egyéb élvezeti cikkekkel kapcsolatos iparágakban még 1998-ban. Az EU 2013. márciusában tiltotta be teljesen az állatkísérleteket. És itt nagyon fontos a hangsúly azon, hogy teljes mértékben. Az állatkísérleteknek ugyanis több vállfaját is megkülönböztethetjük.

Létezik egyfelől a késztermék kísérleteztetése (piacra való bevezetés előtt), az egyes összetevők kísérleteztetése, létezik a hosszú távú toxikológiai kockázattal járó összetevők tesztelése (ezt tiltották be legkésőbb az Unióban). Illetve létezhet még egy bevezetés utáni tesztelés is. Ez utóbbira például azért lehet szükség, hogy az esetleges szennyezett anyagokat kiszűrjék.

Csináld magad: teremts magadnak spa-élményt környezettudatosan

Csináld magad: teremts magadnak spa-élményt környezettudatosan

Mit is tiltottak be Kínában? Nos, ez valójában egyáltalán nem egyértelmű. Az például biztos, hogy 2014-től az általános felhasználású, Kínában gyártott kozmetikai termékeket nem kell állatokon tesztelniük a gyártóknak. A különleges felhasználásra szánt, illetve külföldön gyártott kozmetikumok bevezetéséhez azonban még mindig szükség van az állatkísérleti igazolásokra. Ez olyannyira nem szűnt meg, hogy az online termékek ellenőrizhetetlensége miatt szigorítást is terveznek. Az összetevők esetében sem igaz, hogy megszűnnének az állatkísérletek, hiszen a Kínában jegyzékbe vett összetevők alkalmazásához valóban nem szükséges állatkísérleti igazolás, azonban amint a jegyzékben nem szereplő összetevőt tartalmaz valami, a hatóságok azonnal kérvényezhetik az állatkísérleti igazolást, vagy elvégezhetik maguk azt. Valójában az áprilisban bejelentett törvényi szabályozás az utólagos tesztelésre vonatkozik, de ebben sem teljesen egyértelműen fogalmaz.

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy ma már minden, korábban állatokon végzett kísérlet kiváltható más, alternatív teszteléssel, és azzal, hogy az állatkísérletek egy szegmensét betiltják, még egyáltalán nem oldják meg a problémát. Jenkins rámutatott arra is, hogy a közelmúltban benyújtott új tesztelési eljárások között Kínában még most is volt állati alapú kísérlet. Sajnos, örömünnepre még egyáltalán nincs okunk, hiszen a cégek többsége szeretne a kínai piacon is sikereket elérni, a hatályos szabályozások azonban rákényszerítik őket az állatkísérletekre.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője