"Szeretettel igyekszem fordulni mindenki felé, így magam felé is" - Szabó Doris szépségmentorral legújabb könyvéről és a szépségszakmáról beszélgettünk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Valljuk be, a beauty szakmák manapság eszméletlen népszerűségnek örvendenek, legyen szó kozmetikusról, sminkesről, körmösről vagy fodrászról. És bár a technikai fogásokat szinte bárki elsajátíthatja, a szépérzékkel, az alázattal és a fejlődni akarással már egészen más a helyzet. Ezeknek belülről kell jönnie.

Szabó Doris nem csak egy remek kozmetikus és egy tehetséges sminkes. Ő egy olyan szakember, aki amellett, hogy az elmúlt másfél évtizedet önmaga fejlesztésével és szépségimádók mentorálásával töltötte, hihetetlen szakmai sikereket tudhat magáénak. És a legjobb, hogy mindezt töretlen lelkesedéssel, emberséggel és odaadással teszi. Interjúnkban új, Lélekkontúr című könyvéről beszélgettünk vele.

Ha jól tudom már nem kevesebb, mint 15 éve tevékenykedsz a szépség-szakmában. Tudatosan erre a pályára készültél? Mindig is vonzott a szépség világa?

Nem voltam kiemelkedően szép lány a gimnáziumban. A fiúk mindig inkább a barátot keresték bennem. Tipikus sztori. Fekete, hosszú flanelingben jártam, takargattam magam, amennyire csak tudtam. Persze szerettem sminkelni már akkor is, azonban többnyire otthon. Ha elmentem valahová, lemostam. Féltem, mit szólnak majd mások. Hát nem mondhatnám, hogy mindig is erre a pályára készültem. Sokkal inkább ötlet híján, az utolsó pillanatban választottam a kozmetikus képzést a főiskolák helyett. Később persze kételyeim támadtak, úgy gondoltam jó, ha több irányba is elkezdek kibontakozni. Így végül folytattam a tanulmányaimat más területen is.

Rendkívül nagy szakmai tudással rendelkezel: a sminkes szakmán felül okleveles kozmetikus végzettséged is van és kommunikáció szakon egyetemet is végeztél. Legutóbb, amikor az alapozásról készítettünk egy anyagot, kifejezetten kérted, hogy ha mindenképpen valamilyen jelzőt keresünk, akkor szépségmentorként említsünk téged. Mit takar ez pontosan?

Nem kedvelem a köztudatban elterjedt sminkmester titulust. A mester kifejezés nekem arról szól, hogy valaki valamit mesterien végez, de az nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy azt képes maradéktalanul továbbadni is. Az szerintem másfajta képességet, másfajta szemléletet igényel. Én legfőbb feladatomnak a támogatást érzem. Szeretem megmutatni, megtanítani a nőknek, hogyan hívhatják elő legszebb énjüket. Egy mentor mindig támogat. Így született meg ez a megnevezés: szépségmentor.

A napokban jelent meg első könyved, Lélekkontúr címmel, amihez ezúttal is nagyon gratulálok! Mesélsz nekünk arról, hogy miért éppen egy könyv kiadása mellett döntöttél?

Régóta érzem, hogy közölni szeretnék. Szeretek hatást kiváltani az emberekből, és szeretem látni, mikor elmerülnek abban, amit és ahogyan mesélek a szépségről, szépségápolásról. Az írás egyfajta örökségem is, hiszen a dédnagyapám is regényeket írt. Szép lassan kialakult bennem, hogy talán nekem is ez lehet a leghatékonyabb közlési formám. De meg kellett érnem hozzá, és rengeteget kellett tanulnom. Magamról. Az írásról. Irodalomról. Szerintem a könyv ma újra szexi. Az emberek egyre többször nyúlnak újra az irodalomhoz és az offline kiadványokhoz.

A "lélekkontúr" szó egy igencsak mély, jelentőségteljes kifejezés. Összekapcsolja a külső és a belső szépséget. Miről szól ez a különleges kiadvány?

A mindenkori nőnek szól. A mindenkori nő önazonos, természetes szépségéről. Ez az album tökéletes példája annak, hogy a valódi szépség több oldalról is megfogalmazható, mégis oly megfoghatatlan. Egy biztos, a tiéd, az enyém, mindenkié. Bennünk él, tőlünk, velünk szép. Fontos, hogy felismerjük azt, hogy mennyire fontos a harmónia. Amikor a külső és a belső halkan összecseng. Egyszerre tereli a külső hozzáállást, miközben a gondolatiság simogatja a lelket. Ezért is szeretem ezt az albumot. Az eleje a hogyanokat, alaptermékeket, technikákat taglalja, a második fele pedig egy inspiráló utazás. A versek, a sminkek, a közreműködő karakterek továbbgondolásra érdemes sorai tökéletes kikapcsolódást nyújtanak az olvasó számára.

A könyvedben a saját tapasztalataidon/gondolataidon túl számos ismert karaktert is megszólaltatsz. Elárulsz egy-két nevet?

Leírhatatlanul hálás vagyok ennek a 21 csodálatos nőnek, és a 4 különleges férfi karakternek, akik a gondolataikkal emelik a publikáció értékét. Mindenkit felsorolnék:

Mádai Vivien, Kemény Zsófia, Dárdai Blanka, Borbély Alexandra, Epres Panni, Epres Judit, Sztarenki Dóra, Nagy Anna, Liptai Lívia, Ónodi Eszter, Schoblocher Barbara, Hegyi Barbara, Sydney van den Bosch, Babos Tímea, Nagy Adri, Fodor Annamária, Szabados Ágnes, Szabó-Kulcsár Edina, Nagy Boglárka, Kovács Zsófia, Czippán Anett. Dr. Bánki György, Kozma Norbert, Fehérvári Gábor Alfréd, Grecsó Krisztián.

Kinek ajánlanád leginkább a Lélekkontúr című könyved?

Ezt a könyvet alapvetően nőknek írtam, de nem titkolt szándékom, hogy eljusson a fiatal lányokhoz is. Szerintem fontos volna, hogy a következő generáció hasonlóan tiszta, önazonosságra sarkalló gondolatokkal, is találkozzon. És persze a férfiak is egyfajta célközönség. Még akkor is, ha csak egy lopott pillanatban, véletlenül lapoznak bele ebbe az albumba, amíg a kedvesük vesz egy forró fürdőt például.

Úgy gondolom a mai világban (meg persze mindig), nagyon fontos, hogy a nők támogassák egymást. A GLAMOUR-nál ezért szervezzük minden évben a Women of the Year gálát, és ezért készítjük a novemberi és decemberi lapszámunkat kizárólag nők közreműködésével. Te hogy látod, mennyire támogatók a nők egymással szemben? Sajnos a social media korában, nagyon gyakori az egymással való extrém versengés.

Nehéz ma tiszta fejjel ítélni másokat és talán még nehezebb saját magunkat. A versengés nem jó, de néha az irigység szülhet akár jó dolgokat is. Ha szív párosul mellé. Én sokszor voltam irigy életem során. Sokszor gondoltam azt, hogy más szebb, jobb, szerencsésebb vagy ügyesebb. De ezt az irigységet nem arra használtam, hogy mérgelődjek. Igyekeztem pozitív energiává átformálni. Tudtam, ha kevesebbet foglalkozom mások lépteivel, akkor gyorsabb és pontosabb lehet az én iramom. Egyetlen recept működött. Szeretettel igyekszem fordulni mindenki felé, így magamfelé is. (Ezutóbbi nem könnyű, tudom.) Mindannyian küzdelmeket vívunk akkor is, ha az nem látszik a feedünkben.

A #TutoReal című Youtube videó sorozatodban elképesztően inspiráló nőkkel beszélgetsz az élet dolgairól, sminkről és csak úgy általánosságban egy nagyon kellemes, baráti hangulatot tudsz kialakítani velük és az egész rendkívül profi. Mindig is ilyen magabiztosan mozogtál a kamera előtt? Vagy ez a 15 év alatt alakult ki?

A kamerabiztonságot egyértelműen a televíziós munkámnak köszönhetem. Ahogy sminkeltem a műsorvezetőket, megismertem ezt a közeget, onnan csupán egy lépés volt a kamera másik oldala. Ráadásul én szerencsés vagyok, hiszen nem kell megfelelnem senkinek. A TutoReal olyan lehet, amilyen én vagyok. Nincsenek elvárások. Minden beszélgetés őszinte, tervezetlen és spontán. Szinte vágatlan. Amikor önazonos lehetek, a félelem is kevésbé tör rám.

Milyen szerinted a jó szakember, legyen szó sminkesről, kozmetikusról, bármilyen szakmáról? Te milyen elveket tartasz fontosnak a saját munkád során?

Az évek során megszerzett tapasztalat talán a legfontosabb. Ezt persze kezdőként nem jó hallani. A pályám elején zavart is ez a szemlélet. Ha nem dolgozom már évek óta, akkor nem lehetek jó? Érdemes ezt így esélytelenül elkezdeni? – Tettem fel a kérdéseket magamban. Persze, hogy lehet jó az ember már az elején is. Hiszen mindenki elkezdi valahol. De az valóban igaz, hogy az évek nem csupán a szakmai rutint hozzák, hanem egyfajta megérést is. Szépen lassan kialakulhat egy saját stílus. Egy jellemző stílus. Ez az én szakmámban különösen fontos.

Mit tanácsolnál azoknak, akik hozzád hasonlóan a szépségszakmában szeretnének tevékenykedni? Szerinted hogyan érdemes tudatosan felépíteni egy sminkes karriert?

Én az érzelmek embere vagyok. Nem építettem maximális tudatossággal a karrieremet. Többször is volt olyan pont, amikor elbizonytalanodtam, sőt olyan is előfordult, hogy abba akartam hagyni. De ahhoz, hogy az ember az Óperenciáig jusson, át kell kelnie az erdőn. És még az is lehet, hogy olykor küzdenie is kell. Engem mindig a szívem vitt és a töretlen lelkesedésem. Szerintem a magamfajta kreatív emberek kicsit "őrültek". Mert ha meseszerű is, de hisznek abban, hogy megváltoztathatják a világot. Enélkül a zsigeri "igen" érzés nélkül talán nem érdemes. Ez a szívből érkező válaszom.

Ha szakmailag gondolkodom, akkor is a kitartás, a gyakorlás, a szakma iránti alázat, és a simulékonyság, amit kiemelnék.

Milyen terveid vannak a jövőt illetően?

Boldogságtervem van. Nem csupán a magánéletemben, hanem a szakmai életemben is. Szeretnék még többet adni a nőknek. Segíteni, inspirálni őket. Hiszen ezzel magamat is ebben a felemelkedett állapotban tarthatom. Mikor írtam a könyvet és engedhettem időt a gondolataimnak, például egy tavaszi napfelkelte pontos megírásakor. Mindenképp írni fogok. Már fejben készen van a folytatás. Persze emellett továbbra is aktívan dolgozom. Hiszen az oktatások, a forgatások is eszméletlenül inspirálóak.

Ha imádod a szépség világát vagy szívesen lepnél meg valaki mást ezzel a csodás albummal, csapj le rá a www.beautywithdoris.com oldalon vagy látogass el a személyes átvételi pontok egyikére: Yogasecrets Stúdió, Home of Fashion üzlet, Chillhome Stúdió.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője