Tök jó, ha egy sampon szulfátmentes, de mi is az a szulfát?

2021.június.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A szépségápolási termékeket már szerencsére egyre tudatosabban vásároljuk, sokan tényleg megnézik az összetevők listáját is. Törekszünk arra is, hogy szulfátmentes termékeket vegyünk, azonban sokan nem is tudják, hogy mi is az a szulfát.

Tök jó, ha egy sampon szulfátmentes, de mi is az a szulfát?
Fotó: Getty/Glamour

Mi az a szulfát

A szulfátok tisztítóhatással rendelkező vegyi anyagok. Megtalálhatók háztartási mosó- és tisztítószerekben, sőt még samponokban is. A samponban két fő típusú szulfátot találhatsz: nátrium-lauril-szulfát és nátrium-laureth-szulfát. A szulfátok habzást idéznek elő, hogy eltávolítsák az olajat és a szennyeződést a hajadról. Ha a samponod túlságosan könnyedén habzik a zuhany alatt, akkor nagy esély van rá, hogy szulfátokat tartalmaz. A sampon más tisztító összetevőivel összehasonlítva a szulfátok rendelkeznek állítólag a legmélyebb tisztítóhatással.

A szulfátok samponban történő alkalmazása vitatott volt az elmúlt évtizedekben. Egyesek szerint a szulfátok közvetlenül károsíthatják az egészséget. Mivel a sampont sok esetben naponta használjuk, így egyes kutatások szerint súlyos egészségügyi kockázatot okozhatnak. A szulfátokra már mondták, hogy a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát növelik, ám ez a kérdés máig vitatott.

Mikor NE használj szulfáttartalmú szereket?

A szulfáttartalmú szereket azonban egyes bőrtípusok esetén érdemes kerülni . Mivel szárító hatásáról is ismert, így ekcémás bőrre semmiképpen nem ajánljuk. Ráadásul irritálhatja a fejbőrt, ha nem megfelelően öblítjük ki a sampont a hajunkból. Az Amerikai Dermatológiai Akadémia (AAD) szulfátmentes sampont javasol rosacea-betegeknek is. Az összetevő irritálja a rosaceás bőrt, és tüneteket okozhat a fejbőrön, valamint az arcon, a vállakon és a háton is. Ha bármilyen irritáció lép fel, akkor azonnal válts szulfátmentes samponra. Érdemes elkerülni a szulfátokat, ha száraz a hajad. Ez a hajtípus törékenyebb, és a szulfát-sampon túl sok természetes olajat eltávolít.

Íme a mi kedvenc termékeink:

Glow ragyogásfokozó sampon AUTHENTIC BEAUTY CONCEPT 7499 Ft/300 ml (24,99 Ft/1 ml)

Regeneráló szilárd sampon avokádó olajjal NATURE BOX 1699 Ft

Fresh Grass sampon YOPE 2490 Ft/300 ml (8,3 Ft/1 ml)

OI Beautifying sampon roucou olajjal DAVINES 5590 Ft/280 ml (19,96 Ft/1 ml)

Levendulaolajos sampon YAMUNA 1500 Ft/200 ml (7,5 Ft/1 ml)

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Vigyázz velük, ezek a csillagjegyek teljesen kiszámíthatatlanok!

Vigyázz velük, ezek a csillagjegyek teljesen kiszámíthatatlanok!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője