#FreeBritney: Minden, amit tudnod kell Britney Spears gondnokság alá helyezéséről

2021.május.6.

Ha rajongója vagy évek óta és figyelemmel kísérted Britney Spears közösségi média aktivitását, akkor neked is feltűnhetett valami bizarr változás a posztjaival kapcsolatban. Britney feedjét félig-meddig inspiráló idézetek, spirituális, táncos, edzős videók és az LMBTQ közösség számára küldött kissé kaotikus biztató szavak öntötték el, és akkor ott vannak a random divatvideók, amikben Britney a gardróbja darabjait próbálgatja fel a kamerának. Sokáig ezek a videók egészen szórakoztatóak voltak az internet számára, azonban sokan úgy vélik, hogy a bejegyzések kódolt segítségkérést tartalmaznak, és így indult a #FreeBritney mozgalom.

#FreeBritney: Minden, amit tudnod kell Britney Spears gondnokság alá helyezéséről
Fotó: Getty Images

Nyilvános szakítás és gondnokság alá helyezés

Britney Spears nehézségei 2008-ban kezdődtek, miután gyermekei apjával és férjével, Kevin Federline-nal szakítottak, ezt nyilvános idegösszeroppanások, pszichiátriára való beutalások és egy hosszú felügyeleti tárgyalás és harc vette kezdetét a szülők között két fiuk tartásáról. Ezután a popsztárt édesapja, Jamie Spears gondnoksága alá helyezte ideiglenesen a bíróság, és ekkor vált a helyzet egészen kellemetlenné.

Hogy ez mit is jelent? A gondnokság (kiskorúak esetében gyámság) alapvetően az érintett személy jogvédelmét biztosító eljárás, melynek lényege, hogy mivel bizonyítottan csökkentek valamilyen oknál fogva (ez lehet pszichikai, fizikai vagy akár veleszületett is) az illető belátási képességei, e miatt egyfajta felügyeleti ellenőrzésre van szükség a cselekedetei felett, illetve csak a felügyelő – gondnok – adhat ki olyan jogi nyilatkozatokat, melyek a gondnokság alatt lévő személyre vonatkoznak. Ezt általában olyan felnőtt személyek esetében szokták alkalmazni, akik komoly mentális betegségben szenvednek, mint például a demencia, skizofrénia vagy olyan egyéb betegségek, ami miatt a gondokság alá helyezett személy nem tudja a napi teendőit ellátni. Ebben a felállásban a gondnokra tulajdonképpen teljes kontroll hárul a "beteg" élete felett, a feladatuk elméletileg csak annyi, hogy ügyeljenek a személyre és segítsenek neki, de a valóságban ez teljes rendelkezéssel jár a másik személye felett.

Britney esetében ki más láthatta volna el jobban ezt a feladatot, mint a saját édesapja? És ne felejtsük el, hogy a nyilvánosság felé tényleg azt a benyomást keltette az énekesnő ebben a periódusban, hogy nagyon komoly mentális problémái vannak. Így még a legelfogultabb rajongók sem kérdőjelezték meg a döntést, azonban az "ideiglenes" gondnokság alá helyezés óta eltelt 12 év, majd Spears apja kérvényezte ennek a véglegesítését a bíróságon, amit oda is ítéltek neki.

Ez jelenleg azt jelenti, hogy a 39 éves Spears nem hagyhatja el a lakhelyét, nem vezethet, nem költheti a saját pénzét (hetente kap "zsebpénzt" a legfontosabb életszükségletek fedezésére) és ami talán a legfontosabb, nem kérhet saját magának ügyvédet. Továbbá nem posztolhat a közösségi média oldalaira jóváhagyás nélkül, nem adhat interjút csak előre leszögezett formában és 30%-ban van felügyelete a fiai felett.

Britney Spears
Britney Spears
Fotó: Getty Images

Közben Britney Spears nem szűnt meg létezni, az évek során több lemezt kiadott, és világkörüli turnéra ment a 6. stúdióalbumával, a Circus-szal, ami 131,8 millió dollárt hozott a konyhára, zsűritag volt az X-Faktorban, saját Las Vegas-i show-ja volt, lenyomott még egy turnét, és ezek mind azt bizonyítják, hogy teljes tudatában van a cselekedeteinek és felelősségteljes döntéseket tud hozni. A közösségi média jelenléte is az utóbbi hónapokat leszámítva teljesen azt suggalta, hogy Britney remekül érzi magát és messze maga mögött hagyta a 2007-2008 körüli történteket.

2019 áprilisában, amikor hirtelen beutaltatta magát egy szanatóriumba, olyan pletykák kezdtek el terjengeni, miszerint ez nem saját döntés volt. A sajtóban eleinte úgy tálalták az esetet, mint aki édesapja romló egészségügyi állapota miatt feküdt be, a közösségi média azonban tele volt olyan vádakkal, miszerint Spears-t az apja utaltatta be Britney akarata ellenére, amit persze Jamie Spears vehemensen tagadott a sajtónak, még a sztár húga, Jamie Lynn Spears is a védelmére kelt családjának Twitteren, és kiborult, hogy ne terjesszenek álhíreket velük kapcsolatban. A popsztár maga is nem sokkal később biztosította a rajongóit, hogy jól van és minden rendben.

Egy hónappal később azonban a TMZ értesülései szerint Spears bírósághoz fordult, hogy enyhítsenek a korlátozások felett, ami az életét illeti, ott is azt vallotta, hogy akarat ellenére került intézetbe az apja által és gyógyszereket próbáltak beadni neki, amit nem fogadott el. A bíró nem fogadta el a kérését.

A #FreeBritney mozgalom és az új gondnok

Britney édesanyja, Lynne Spears olyan bejegyzéseket like-olt a közösségi médián, melyek arról szóltak, hogy Britney-t akarata ellenére tartják fogságban, amivel a nyilvánosságban megerősítette a feltételezéseket. Nemrég pedig kérvényezte, hogy több beleszólása legyen lánya pénzügyi életébe.

Britney Spears és édesanyja, Lynne Spears
Britney Spears és édesanyja, Lynne Spears
Fotó: Getty Images

2019 szeptembere óta Britney Spears régi menedzsere, Jodi Montgomery látja el a gondnoksági feladatokat, miután édesapja átadta a szerepet, és hogy lesz-e változás Spears életkörülményeiben az még ezután fog kiderülni, ugyanis hamarosan ismét tárgyalásra kerül sor, ahol maga Britney is fel fog szólalni. Ez az első alkalom lesz, főleg azután, hogy tavaly ismét elveszítette a pert a gondnokság alá helyezési döntés ellen. Fellebbezni azonban még mindig jogában áll a bíró szerint. Egy újabb elutasító döntés alkalmával azonban a bíró akár még ezt a jogot is megvonhatja tőle.

Britney soha nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, de sokan arra gondolnak, hogy a fura Instagramos bejegyzései titkos üzenetek lennének, és az Overprotected, a Piece of Me és a Circus dalszövegeiben is ilyen utalásokat vélnek felfedezni. Spears menedzsmentje kikapcsoltatta a #FreeBritney hashtaget Twitteren, miután túlságosan terjedni kezdett, és ez is arra utal, hogy próbálják elhallgattatni a popsztárt, amennyire csak lehet.

Lehet, hogy ezek a gyanúsítások egy konspirációs elmélettel érnek fel, azonban nagyon sokat lehet abból profitálni, hogy Britney döntéseit korlátozzák, főleg ami a pénzügyeit illeti. Egyes oldalak szerint a popsztár 672 millió dollárt keresett karrierje során, azonban 2018 óta a gondnoka bevallásai szerint a vagyona csupán 56 millió. Mindez annak ellenére, hogy Las Vegas-ban volt rezidenciája, rengeteg koncertje, reklámszereplése és a saját termékeinek az eladása is jól dübörög - fel kell tennünk a kérdést, hova lett a bejegyzett vagyonának a több mint 12-szerese? Több mint 110 millió dollár észrevétlen elköltéséhez igen nagy hozzáértés kell, hacsak nem eltulajdonították tőle akaratán kívül.

Nyilván az is érthetetlen, hogyha Britney Spears ki akar ebből a helyzetből törni, akkor hogy nem találta még meg a módját, hogy erről kommunikáljon és jobban bizonyítsa fittségét, viszont ilyen erős kontroll alatt, lehet erre sincsen semmilyen módja. Túl sok a kérdés és a spekuláció, de egy dolog biztos: ha Britney jól van és képes felelősségteljes döntéseket hozni, akkor hagyni is kéne élni ezzel az alapvető emberi joggal, és engedni neki, hogy rendelkezzen az élete, a pénzügyei és a gyermekeinek felügyelete felett.

Ez is érdekelhet

Vidám szettel készült a mai napra a GLAMOUR-nagykövet

Vidám szettel készült a mai napra a GLAMOUR-nagykövet

G-Food

Vegán napokkal tartja magát egészségesen Szilágyi Szilvi és családja

Vegán napokkal tartja magát egészségesen Szilágyi Szilvi és családja

G-Életstílus

Egyénként a fenntarthatóságért: Így gondolkodnak a kultúraépítő nők

Egyénként a fenntarthatóságért: Így gondolkodnak a kultúraépítő nők