Dua Lipa őszintén beszélt a szorongásról: már nem ő kezeli a saját Instagram oldalát

2021.január.7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A közösségi média használata megterhelő lehet még azoknak is, akiknek csak néhány követőjük van. A hírességeken is hatalmas a nyomás - ezért Dua Lipa átadta a fiókjai kezelését a menedzsereinek.

Dua Lipa őszintén beszélt a szorongásról: már nem ő kezeli a saját Instagram oldalát
Fotó: Rexfeatures

Az angol Vogue-nak adott interjúban az énekesnő arról mesélt, hogy ezt tartotta a legjobb döntésnek, ugyanis egyes hozzászólások nagyon megsértették őt. Arról nem is beszélve, hogy a fotók feltöltése előtt mindig megfordult a fejében, hogy mit fognak szólni a rajongói.

Dua Lipától régebben többször megkérdezték, hogy hogyan kezeli a rosszindulatú kommenteket, azonban elmondása szerint a karrierje elején nem találkozott ilyen jellegű hozzászólásokkal. Később ezek azonban megjelentek az oldalán, ami szorongást váltott ki nála. Sokan megjegyezték, hogy a nem is érdemelte meg a Grammy-díjat, illetve, hogy nem mozog jól a színpadon.

Dua Lipa esete közel sem egyedi. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik gyakran használják a közösségi oldalakat, gyakrabban számolnak be szorongásról és más mentális problémákról.

<˘˘˘˘/>Hogyan küzdhetjük le a szorongást?˘˘˘˘

Tedd fel magadnak ezt az egyszerű kérdést: miben segít nekem az, ha aggodalmaskodok? Mikor volt hasznomra?

És ami még ennél is fontosabb, mikor változtatott a helyzet kimenetelén az, ha aggódtál? Soha. És nem is fog. Ha készen állsz arra, hogy ezt elfogadd, akkor vegyél a kezedbe egy tollat és egy papírt.

Végezzük el együtt a Kognitív Viselkedésterápiát (CBT), hogy visszaszerezzük az irányítást az érzelmeink felett.

1. Azonosítsd a helyzetet

Mi az a gondolat, amely az érzelmi és fizikai reakciót okozta? Itt egy tipp. Az egyik leggyakoribb aggodalommal teli gondolat a "Mi lenne, ha?". Mi van, ha az iskola nem kezdődik el szeptemberben? Mi van, ha beteg leszek? Mi van, ha a családomban valaki megbetegszik? Mi lenne, ha elveszíteném a munkámat? Mi van, ha pánikrohamom van? Mi van, ha kudarcot vallok?

2. Értékeld az aggodalmaid intenzitását

Most, hogy sikeresen azonosítottad a gondolatot, amely őrületbe kergette a központi idegrendszeredet, értékeld az érzelem intenzitását 1-től 100-ig. Például: szorongás, 85/100.

3. Írd le mik azok a gondolatok, amelyek aggodalmat eredményeznek

Gyakran van, hogy akik szorongással és félelmekkel küzdenek, kivételesen aktív képzelettel rendelkeznek. Azonnal elképzeljük a legrosszabb forgatókönyvet, amely közvetlenül a szemünk előtt játszódik le. Szánj egy percet arra, hogy leírd ezeket. Ide tartozhatnak a reakcióid, mások reakciói, mit mondanak, mit fognak csinálni stb.

Tudtad? 3 különböző kötődési típus létezik, és mindegyik más hatással van a kapcsolataidra

Tudtad? 3 különböző kötődési típus létezik, és mindegyik más hatással van a kapcsolataidra

4. Vizsgáld meg mik azok a gondolatok, amik alátámasztják az aggodalmaidat

Igen, jól olvastad. Próbáld megkeresni, mik azok az állítások, amelyek igazolják az érzéseidet. Ez elsőre nem tűnik túl produktívnak, de hidd el, hogy lehetőséget ad majd arra, hogy igazán elgondolkozz mekkora valóságtartalma van ezeknek a gondolatoknak.

5. Figyeld meg milyen bizonyítékok vannak ezzel kapcsolatban

Legyél olyan, mint egy nyomozó. Vedd elő a nagyítódat és kezdj el vizsgálódni!Ahogyan a nyomozók sem a véleményekre, hanem a tényekre alapoznak, nekünk is ezt kéne tennünk.

Milyen tények igazolják, hogy ez az aggodalom igaz? Kérdezd meg magadtól, vajon korábban valóra vált már ez a félelem? Hányszor? Lehet, hogy rájössz, hogy egész életed során csak egyszer történt meg valami, amitől a mai napig tartasz.

Sokszor segíthet, ha példákat hozol fel a múltadból. Például, lehet, hogy volt már olyan alkalom, amikor túltetted magadat egy ilyen félelmen.
Ugyancsak hasznos megbecsülni az aggodalom valószínűséget, egy 0-100 skálán.

6. Gondolkodj kiegyensúlyozottabban

Ahelyett, hogy elképzeled a legrosszabb forgatókönyvet, gondolkozz azon, mit mondanál egy barátodnak, akit ugyanez a probléma aggaszt. Itt alkalmazd az együttérzést a katasztrófa leküzdésére. Mennyire valószínű, hogy ehelyett valami pozitív történik? Van-e már a múltban szerzett pozitív tapasztalatom a helyzettel, személyekkel vagy eseményekkel kapcsolatban? Vagy akár: Mennyire fontos az életem szempontjából ez a helyzet? Arányos-e az energiamennyiség, amennyit a helyzet miatt aggódni akarok? Nem? Tervezz újra!

7. Értékeld újra a szorongás és aggodalom intenzitását

Mostanra a szorongásod jelentősen csökkent. Ez önmagában ösztönözhet bennünket arra, hogy felelősségre vonjuk a negatív gondolatokat ahelyett, hogy elhiggyük őket. Ne feledd, ha ez a gyakorlat nem jött be neked, ne ítélkezz, hiszen ez csak fokozza a szorongást. Néha annyira felemésztenek minket a félelmeink, hogy nehéz alternatív lehetőségeken gondolkodnunk.

Kérj meg egy számodra fontos embert, hogy segítsen ebben. Így más szemszögéből is láthatod a helyzetet.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője