Fény derült Erzsébet királynő titkos becenevére

III. Károly király felfedte, milyen szeretetteljes becenevet adott Nelson Mandela Erzsébet királynő számára.

Nelson Mandela szívmelengető becenevet adott Erzsébet királynőnek | Fotó: WPA Pool
Nelson Mandela szívmelengető becenevet adott Erzsébet királynőnek | Fotó: WPA Pool
Fotó: Gettyimages.com

III. Károly először tartott állami bankettet uralkodóként, amelyet Dél-Afrika elnöke, Cyril Ramaphosa és felesége, Dr. Tshepo Motsepe látogatásának tiszteletére rendeztek a Buckingham-palotában. Az eseményen Katalin hercegné és Kamilla királynő végre ismét megragyogtathatták tiaráikat. A király beszédében természetesen Erzsébet királynő figyelemreméltó uralkodásáról is említést tett.

III. Károly külön kiemelte édesanyja 75 évvel ezelőtt tartott megindító beszédét: „Dél-Afrika, akárcsak a Nemzetközösség, mindig is az életem része volt. Édesanyám gyakran felidézte 1947-es látogatását, amikor a 21. születésnapján – egy évvel a születésem előtt – Fokvárosban a Nemzetközösség népének szolgálatára ajánlotta fel az életét.” – hivatkozott arra a sokat idézett rádióadásra, amelyet a néhai Erzsébet királynő akkor készített, amikor még csak hercegnőként ismerte őt a világ.

Szeretetteljes becenév

III. Károly a korábbi dél-afrikai elnökök, köztük Nelson Mandela látogatását is felidézte, akinek Erzsébet királynőhöz fűződő kapcsolatáról egy kedves anekdotát is elmesélt az összegyűlteknek: „1997-ben az egyik dél-afrikai látogatásom alkalmával Mandela elnök elmondta, hogy különleges nevet adott édesanyámnak – Motlalepula, ami azt jelenti »esővel jönni«. Megnyugtattak, hogy ez Mandela elnök különleges szeretetének jele volt, amelyet a királynő iránt érzett, nem pedig egy arra a brit szokásra irányuló megjegyzés, hogy mindenhová magunkkal visszük az időjárásunkat!” – mondta a király, viccet sütve az Egyesült Királyság zord időjárásából.

III. Károly király már most átírja Erzsébet királynő hagyományait

Az uralkodó ezután arról az inspiráló és bátor munkáról beszélt, amelynek nyomán lerakták a modern, demokratikus Dél-Afrika alapjait, valamint kiemelte a Nemzetközösségben rejlő potenciált: „el kell ismernünk azokat a hibákat, amelyek a múltunkat formálták, ha fel akarjuk szabadítani a közös jövőnk erejét.

Tudj meg többet a királyi családról:

Ez is érdekelhet

Listáztuk a Grammy-gála legcsodásabb és legbátrabb szettjeit

Listáztuk a Grammy-gála legcsodásabb és legbátrabb szettjeit

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói