Hoppá, nagyon menő Jennifer Aniston új munkája!

2020.november.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az egyik legnépszerűbb színésznő, mégsem egy új filmje kapcsán említjük most meg, hanem azért, mert új munkahelye van, nem is akármilyen!

Hoppá, nagyon menő Jennifer Aniston új munkája!
Fotó: Getty Images

Jennifer Aniston 2016 óta használja a Vital Proteins kollagént tartalmazó termékeit és több alkalommal nyilatkozott már róla, hogy csak ebben a módszerben hisz, ami a szépségápolást illeti. Úgy véli külső ragyogás belülről fakad, ezért is fogyaszt évek óta kollagént.

Tehát Jennifer a márka arcaként évek óta együtt működött a Vital Proteinssel, most pedig egy közleményben jelentették be, hogy mostantól új szerepben a márka kreatív igazgatójaként fog tevékenykedni! Elképesztő!

Amellett, hogy szerepel az új kampányokban a termékinnovációkra és márkastratégiára helyezi majd a hangsúlyt. Ez aztán a sikeres szakterületváltás!

De mi is pontosan a kollagén? A csodaszer, amire Jennifer Aniston esküszik? Szász Máté, a SCITEC NUTRITION biológusa és sporttáplálkozási szakértője válaszolt nekünk!

Fotó: giphy

Hány fajta kollagént különböztetünk meg? Mi a szerepük?

Több mint 28 féle kollagén létezik, az emberi szervezetben pedig ötféle típust különböztethetünk meg. A kollagénnek rendkívül erős a szakítószilárdsága, még az azonos vastagságú acélkötélnél is erősebb. Ami számunkra nagyon fontos: az 1-es típusú kollagén alapvetően bőrben, a csontokban és az inakban található meg. A 2-es típusú pedig a porcokban. A bőrünk három fő részből áll. A szendvics középső részében található meg a legtöbb kollagén, amely rugalmassá teszi a bőrt. Ahogy öregedik a bőrünk, a kollagén lebomlási sebessége nem lassul, ám az újratermelődése igen. Ennek tudható be, hogy a kollagén mennyisége csökken. A bőr, az inak, az ínszalag egyre rugalmatlanabbá válnak, és a csontok szilárdsága is csökken.

Hogyan segíthetjük a kollagénszint egyensúlyban tartását?
Amikor az ember kollagénpeptideket visz be a szervezetébe, azzal gátolja a saját kollagénszerkezetének lebomlását. Ezzel a bőr öregedését is lassítja. Huszonöt éves korunk körül kezd el csökkenni a kollagénszintünk, hiszen a kollagéntermelődés csökken, a lebomlás viszont nem. Ha nagyon előrelátók vagyunk, ekkor érdemes már ekkor elkezdeni a kollagénpótlást. Ha szeretnénk a bőrünket megóvni, vagy azt érezzük, hogy támogatásra van szüksége, akkor célszerű a napirendünk részévé tenni a szükséges napi 5-8 gramm kollagénpeptidet. Ez az egyik, amit tenni tudunk. A másik dolog a megfelelő táplálkozás, ami nélkülözhetetlen a kollagénszintézishez. Fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin- és az aminosav-bevitel. A Scitec Nutrition Collagen Powder éppen ezért a hatékonyság növelése érdekében C-vitamin hozzáadásával készült. Az aminosavat jó minőségű fehérjeforrásokban találhatjuk meg. A bőrünket nagyon jól tudjuk védeni azzal is, ha magasan tartjuk az antioxidáns (kizárólag étel, illetve táplálékkiegészítő formájában tudjuk ezt bevinni a szervezetünkbe) bevitelt is. Fogyasszunk minél több jó minőségű gyümölcsöt, például bogyós gyümölcsöket, kesudiót, mandulát, spenótot, sóskát, vagyis zöld leveles zöldséget és paradicsomot.

Fotó: giphy

Az egészségügyben és a szépségiparban más-más típusú kollagént használnak fel?
A 2-es típusú kollagén a porcokban található meg, éppen ezért ezt leginkább az egészségügyben és a sport területén alkalmazzák. Az 1-es típusú kollagént használják a szépségiparban és a sportban is, hiszen ahogy korábban említettem, ez a fajta található meg a bőrben, a csontokban és az inakban. Fontos elmondani, hogy csak a hidrolizált kollagénnek van hatása, hiszen csak az képes felszívódni. A Scitec Nutrition új, por alapú termékében található hidrolizált kollagén például gyorsan felszívódik, és jól hasznosul.

Milyen területeken használják a szépségiparban? Mit is csinál pontosan a bőrünkkel, szervezetünkkel?
Nagyon jó öregedésgátló hatása van. Jelen tudásunk szerint, amikor megesszük, vagyis bevisszük a szervezetünkbe a kollagént, akkor a szövetekbe nem épül be, hanem az ember kollagénstruktúrájának leépülését lassítja. Ha ezt a bomlást-újraépítés folyamatot egyensúlyban tudjuk tartani, akkor a kötőszöveteink épek, egészségesek és rugalmasak maradnak.

Avon Anew Skin Reset bőrfeszesítő ampullák 6000 Ft/7 db

Miért táplálék-kiegészítőként kell fogyasztanunk a kollagént?
Fontos elmondani, hogy kollagént minden nap viszünk be a szervezetünkbe. Például a legolcsóbb, leggyengébb minőségű hús (mócsingos hús) tele van vele! Csakhogy ez a kollagén nem hidrolizált, vagyis nem szívódik fel. A kollagén fonalak annyira erősek és stabil szerkezetűek, hogy azokat a mi emésztőrendszerünk képtelen megemészteni, az úgy megy át rajtunk, ahogyan bejött. Bevisszük, és gyakorlatilag ki is megy. Ám amikor hidrolizált kollagént használunk, ami a superfoodokban, vagyis a táplálékkiegészítőkben megtalálható, az már meg van emésztve. Ez az óriási különbség! Ezért is mondtam, hogy csak a hidrolizált kollagénnek van biológiai hatása, a simának nincs, azt a te szervezeted nem tudja hasznosítani.

Fotó: giphy

Kinek ajánlanád és kinek nem?
A kollagénfogyasztás alapvetően azoknak ajánlott, akik úgy érzik, hogy a bőrük extra igénybevételnek van kitéve. Vagy akik, ha belenéznek a tükörbe, azt látják, hogy bizony, elmúltam már 25 éves és szeretném megőrizni a bőröm eredeti állapotát minél hosszabb ideig. Ez az egyik célcsoport. A másik: a sportolók, akik az inaikat és az ízületeiket fokozottan igénybe veszik.

Vichy LIFTACTIV COLLAGEN SPECIALIST SPF25 12 999 Ft/50 m

Van valami egészségre gyakorolt pozitív vagy negatív hatása?
Negatív hatását egyáltalán nem ismerjük. Ráadásul azért is gondoljuk azt, hogy nincs, mivel a húsfogyasztással is folyamatosan visszük be a kollagént, az elmúlt százezer évben kiderült volna, hogyha van valamilyen negatív hatása.

Hogyan ismerhetjük fel, ha rossz minőségű kollagént próbálnak ránk sózni?

Az építőipar is felhasználja a kollagént, például (tapéta, faszerkezet) ragasztásra. Az építőipari kollagén nem más, mint az enyv, ami rendkívül tapadó állagú. Amikor nagyon gyenge minőségű kollagénkészítményt iszunk, akkor azt érezhetjük, hogy ráragad a fogsorunkra. Ez rendkívül ragadós, kellemetlen ízű és büdös is lehet. Ha ilyenbe futunk bele, akkor az javaslom, ne fogyasszunk többet ilyen terméket. A hidrolizált kollagénből van prémium minőségű és olyan is, ami az átlagos szintet sem üti meg. Sajnos, ha jól be van ízesítve, ezt nem vesszük észre.

Eucerin Elasticity + Filler Éjszakai arckrém, 8590 Ft/50 ml

Milyen adalékanyagokat kerüljünk a címkén felsoroltak közül?
Alapvetően mi azért szeretjük por formában alkalmazni a kollagént (amit te magad oldassz fel), hiszen ebben az esetben sokkal kevesebb adalékanyagra van szükséged, mintha eleve folyadék formában vásárolnád meg. Szilárd, száraz állapotban egy por a dobozban tárolva mindig sokkal stabilabb, ezért nincs szükség tartósítószerekre, állományjavítókra. Aromákra, meg oldékonyság fokozó anyagokra persze ilyenkor is szükség van. Ha oldott formában veszed meg a terméket, akkor ahhoz, hogy ez ne csapódjon ki, hanem oldott maradjon, kellenek adalékanyagok. Mi ezért is tértünk át alapvetően a porformájú forgalmazására, mert ezeknek lehet a legmagasabb a tényleges hatóanyag tartalmuk és ezekhez szükséges a legkevesebb adalékanyag.

Növényi- vagy állati eredetű kollagén a jobb? Melyiket és miért javaslod?

Növényi nem létezik. Hiszen a növények nem termelnek kollagént. Amit mi használunk, vagyis a tengeri kollagént, az halból származik, ugyanis a hal bőrében és csontjában található kollagén áll a legközelebb ahhoz a típushoz, ami a mi bőrünkben fellelhető, vagyis az 1-es típushoz.

Szász Máté válaszai eredetileg a GLAMOUR 2018-as decemberi számban jelentek meg.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője