Félelmetes teória terjed Katalin hercegné visszatéréséről és titokzatos hasonmásáról - lehet, hogy a királyi család mindenkinek hazudott?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Katalin hercegné visszatért, ez azonban felvet néhány kérdést. De ne siessünk ennyire előre: amikor II. Erzsébet királynő azt mondta: az alattvalóinak látniuk kell őt ahhoz, hogy higgyenek benne, nem tudhatta, hogy ez a megoldás nem működik majd 2024-ben. Vannak ugyanis olyanok, akik nem hiszik el, hogy - mintegy 6 hónapnyi távollét után – valóban Katalin hercegné jelent meg a Trooping the Colour rendezvényen múlt szombaton.

Katalin hercegné visszatért, ruhája pedig nagyon beszédes volt
Katalin hercegné visszatért, ruhája pedig nagyon beszédes volt
Fotó: Profimedia

A híres embereket illetően - mint például Katalin hercegné - persze nem ritkák az effajta elméletek, hiszen például Britney Spearsről vagy Kanye Westről is tömegek állítják, hogy évek óta hasonmás játssza a szerepüket. Minden ilyen esetben arról van szó, hogy az a koordinátarendszer, amelyen eddig el tudtuk helyezni az adott hírességet, valami miatt nem értelmezhető többé. Hasonló folyamatok könnyen lejátszódnak többek között fizikai vagy mentális betegség kapcsán.

Ezeknek a tünetei ugyanis kirántják az illetőt a nyilvánosságban eddig betöltött helyéről. Ha nem sikerül őt azonnal valamilyen egyéb, működőképes kontextusba helyezni, akkor az átmenetiség keltette kellemetlen érzések hamar átcsapnak vadabbnál vadabb elméletekbe. Katalin hercegné esetében az történt, hogy mind a betegsége, mind pedig a visszavonulása szétfeszítette annak a nyilvános személyiségnek a kereteit, amelyet a hercegné korábban megjelenített a világ közvéleménye előtt.

Sokak szerint nem Katalin hercegnét láttuk a 2024-es Trooping the Colouron, hanem egy hasonmását
Fotó: Karwai Tang/Getty Images

A monarchia folytonosságát eddig makulátlanul megtestesítő és biztosító, fiatal és fitt walesi hercegnéről senki sem feltételezte, hogy komolyan megbetegedhet. Ez a már önmagában is sokkoló probléma azonban szinte eltörpül a Katalin hercegné távolléte keltette spekulációk mellett. Most pedig már ennél is tovább mentünk. Sokan állítják azt, hogy a hercegné titkos üzeneteket küldött a közvéleménynek, hazudott vagy talán hasonmásra cserélték. Illetve természetesen a mesterséges intelligencia is felmerült mint lehetőség. Mondván, az a Katalin hercegné, akit szombaton láttunk, puszta illúzió.

Katalin hercegné haja a kételyek egyik forrása

Az egyik legfőbb oka az effajta találgatásoknak egyértelműen az, hogy a hintóban a gyermekeivel mosolyogva integető walesi hercegné többek szerint „túl jól néz ki.” Nem véletlenül készül most rengeteg tartalom a különböző kemoterápiák mellékhatásairól (vagy azok hiányról). Tömegek tették fel például azt a kérdést a Trooping the Colour nevű, évente megrendezett katonai seregszemle után, hogy miként lehetséges egyszerre ilyen típusú kezeléseket kapni, és mégis megőrizni egy olyan csodás hajkoronát, mint a Kataliné.

Ide menekülne Károly király egy katasztrófa idején, de Magyarországhoz közel is van búvóhelye

Ide menekülne Károly király egy katasztrófa idején, de Magyarországhoz közel is van búvóhelye

Ezekben a videókban és cikkekben szakemberek vagy érintettek magyarázzák el, hogy a kezelések és az egyéni reakciók eltérőek lehetnek. Emellett - bár természetesen kiválóan elkészített parókáról is lehet szó - manapság már rendelkezésre áll olyan módszer is, amely segít a haj megőrzésében. De valójában nem is ez a lényeg. Katalin hercegné kapcsán ugyanis idén azt láthattuk, hogy részben kulturális sémák vették át az irányítást.

Észreveszed a heget Katalin hercegné szeme felett? Egyesek gyanús jelként érzékelték
Fotó: Northfoto

Még a jelenség modernebb elemei közé tartozik, hogy a rákbetegek vizuális megjelenítésében rendkívül gyakori szimbólum a haj hiánya, amely az egészség elvesztését hivatott demonstrálni. Katalinnál ez nem történt meg, ami egyszerre lett megnyugtató és kibillentő eleme a helyzetnek a kommentek tanúsága szerint. Lassan másfél évtizede védjegye a walesi hercegnének a tökéletes megjelenés. Így aztán az, hogy múlt szombaton hozta a papírformát, sokakat lecsillapított. Ezzel szemben viszont mások nem tudják összehozni Katalin hercegné talán egy leheletnyivel fáradtabb és vékonyabb, ugyanakkor maximálisan ismerős külsejét azzal a képpel, amelyet általában a rákbetegekhez kötnek.

Károly király támogatja Katalin hercegnét a bajban

Mindezek mellett akár antiklimaxként is megélhető az, hogy a hercegnéről költött, már-már horrorba hajló médiaelbeszélések után tulajdonképpen ugyanazt láttuk, mint mindig. Az angol gótikus regényekből jól ismert, elrejtett, gyakran bomlott(nak mondott) elméjű nő alakja az elnyomás és azzal való szembenállás rejtelmes és félelmetes szimbóluma. Ezen kívül pedig sokszor valamilyen fontos és rettegett igazság megtestesítője is. A valószínűleg magától elrejtőző Katalin hercegné viszont - a pletykák ellenére - szemmel láthatóan nem őrült meg, nem kiabálta ki az erkélyről, hogy vége a házasságának és nem jelent meg hatalmas tetoválásokkal sem.

A Trooping the Colour üzenete ennyi volt: business as usual, vagyis a Cég zavartalanul üzemel tovább. Talán csak annyi eltérés volt a korábbiakhoz képest, hogy ezúttal nem a trónörökös, hanem annak a felesége állt közvetlenül az uralkodó jobbján. Ez a kettős gesztus egyrészt azt jelezhette, hogy Katalin kiemelten fontos tagja a brit uralkodóháznak. Másrészt pedig azt, hogy a király és a hercegné támogatják egymást a közös nehézségek közepette.

Nem véletlen, hogy Károly király jobbján Katalin hercegné állt
Fotó: Northfoto

Továbbá Katalin azt is egyértelművé tette, hogy minden értelemben Vilmos herceg és Károly király mellett áll, szó sincs válásról vagy leleplezésről. Ráadásul fontos részlet ennek kapcsán, hogy eközben azt a ruhát viselte, amelyet először közvetlenül III. Károly király koronázása előtt vett fel. És éppen ez az eleme a történetnek az, amely egyszersmind további kételyeket ébresztett. A hófehér ruhára ugyanis rákerült egy csíkos öv és egy nagy, csíkos masni, ami egyértelműen a My Fair Lady című, 1964-es filmmusical egyik jelenetét idézte meg.

Néhányan sokat láttak bele ebbe a döntésbe, és ez nem is feltétlenül tévedés. A királyi család számára ugyanis hagyományosan nem opció a nyílt véleménykifejezés, így gyakran szimbólumokkal kommunikálnak. Hogy ez most is így van-e, arra biztos választ nemigen fogunk kapni, ami persze rendkívül kedvező táptalaj a különféle elméletek kibontakozásának.

Alkalmazottak meséltek Károly király és Vilmos herceg igazi arcáról

Alkalmazottak meséltek Károly király és Vilmos herceg igazi arcáról

Néhányan robotnak tartják a hercegnét

Egyesek úgy gondolják, Katalin hercegné valamilyen módon a gyökereihez kapcsolódott vissza ezzel a választással. A közösségi médiában ugyanis terjed egy olyan videó, amelyen - állítólag - a kiskamasz Katalin énekli a My Fair Lady egyik betétdalát. Mások szerint a musicalnek az a jelenete, amikor Audrey Hepburn ezt a ruhát viselte, a walesi hercegné társadalmi hátterére utalt. Hiszen csakúgy, mint a filmbeli virágárus Eliza, akiből Higgins professzor - elsősorban a kiejtése megváltoztatásával - úrinőt szeretne faragni, Katalin alacsonyabb státuszú osztályok sarja.

Katalin hercegné gyermekei társaságában
Fotó: Profimedia

Érdekes csavar ezen a téren viszont, hogy míg Eliza hamar lelepleződik az ascoti lóversenyen, a hercegnét elsősorban nem a ruhája, hanem például éppen a Vilmos hercegénél is elegánsabb kiejtése öltözteti. Emellett vannak, akik egy sokkal egyszerűbb, ám drámai kódot vélnek felfedezni Katalin ruháját illetően. Méghozzá azt, hogy a hercegné III. Károly közelgő halálát szeretné jelezni az alattvalókkal. Az egyik legismertebb angol gyerekdal refrénje ugyanis az, hogy „London Bridge is falling down, my fair lady,” vagyis „a London híd leomlik, szívem hölgye.”

A dalocskának az a része pedig, amely a híd leomlásáról beszél, nagyon hasonlít arra mondatra, amellyel a brit uralkodó halálát közli annak magántitkára a miniszterelnökkel. Az ilyesfajta tragikus magyarázatok kedvelőivel szemben néhányan nem a ruhával foglalkoztak Katalin testén, hanem a bőrével. A hercegné bal szeme fölött ugyanis egy vékony heg látszik. Így aztán újra elkezdett terjedni az a hír, hogy valójában nem is beteg, hanem plasztikai műtéten esett át. Részben ennek az elméletnek az egyik vadhajtása az a feltételezés, hogy Katalin nem is Katalin, hanem valamiféle hasonmás, doppengänger, aki egyben a hercegné halálának hírhozója is.

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

Ezzel a folklórban és az irodalomban is népszerű motívummal pedig vissza is kapcsolódtunk a rejtélyek és a rettegés dimenziójához. Ebben a maga 21. századi eszközeivel további kapukat nyit meg az a feltételezés, hogy amit láttunk, az akár a mesterséges intelligencia műve is lehet – filter vagy akár robot. Pedig minden bizonnyal valami egészen más itt a félelem forrása. Ami igazán felkavarja a kedélyeket, az valószínűleg inkább az, hogy hónapok óta újra és újra tudatosodik bennünk Katalin emberi mivolta.

A monarchia rendszerét hatékonyan képviselő, szinte tökéletes külsejű és viselkedésű walesi hercegné ugyanis hiába jelent meg most is látszólag kiváló formában. Sérthetetlensége, mesei hercegnősége a valódi illúzió, hiszen tudjuk, hogy valójában az életéért küzd. Ez a tény pedig sokak gondolataiba talán pont olyan ritmusban tört be, mint a napfény és az eső meglehetősen angolos váltakozása a Trooping the Colour nevű rendezvény alatt.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bak szakmai előmenetelre számíthat, a Halak ma különösen szerencsés lesz a szerelemben - július 22.

Napi horoszkóp: A Bak szakmai előmenetelre számíthat, a Halak ma különösen szerencsés lesz a szerelemben - július 22.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)