Szupertitkos recept az Anyukám Mondta étteremből: Rákóczi túrós

2019.június.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Július 6-án valódi finomságokkal vár minden barackimádót a Gönci Barack Vigasság Boldogkőváralján. A rendezvény a térség gasztronómiai esszenciáját, családi programokat és vidámságot kínál az ideérkezőknek, ahol a híres Anyukám Mondta étterem barackos finomságait is meg lehet kóstolni.

Vidám hangulatú baráti, családi piknikre vár a BESTILLO-kertbe a Gönci Barack Vigasság, a barack, a nemes italok, a kiváló minőségű ételek és a szív fesztiválja. Az elmúlt hét sikeres rendezvényt követően elmondható, hogy a barack szeretete tényleg közösséget kovácsol, legyen szó akár a visszatérő látogatókról, akár az évről évre megjelenő újoncokról.
A fesztiválon - idén már második alkalommal, a többiekkel karöltve - a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) tagjai gondoskodnak a finom ételekről, így a vendéglátók kiváló minősége garantált.

A kajszibarack ihlette fogásait kóstolhatjuk olyan közkedvelt észak-kelet magyarországi éttermeknek, mint az encsi Anyukám Mondta, a debreceni IKON, a Nomád Hotel, az Első Mádi Borház, de a BESTILLO kiváló minőségű pálinkái mellett a Mohácsi Sörmanufaktúra kajszibarackos sörét és a Tokaji Y Generáció híres borászatainak (Dávid Rémusz, Homoky Dorka, Kvaszinger László, Zsirai Kata, Varkoly Ádám) különlegességeit is fogyaszthatják az ínyencek. A helyi ízek táborát erősítik idén is az abaúji őstermelők: a Mádi Sajt, krumplilángos, baracklekváros palacsinta és felkészül Erzsike néni parádés házi süteményeivel. Természetesen friss barack is kapható lesz a Vigasságon.

Íme a titkos recept: Rákóczi túrós

Tésztaalap (24 cm-es tortaformához): 170 gramm liszt, 100 gramm cukor, 80 gramm vaj, 15 ml hideg víz, 1 citrom héja, A krémhez: 500 gramm Philadelphia sajt, 450 gramm túró, 4 tojás, 100 gramm cukor, 1 citrom héja, reszelt tonkabab

Így készítsd el:
Morzsold össze a hozzávalókat a tésztához, majd süsd 180 fokon 30 percig. Törd az elkészült alapot morzsává, majd keverd össze 20 gramm vajjal, és
nyomkodd bele a tortaforma aljába. Süsd 180 fokon öt percig, majd
kend meg gönci baracklekvárral, és süsd további négy percig szintén 180
fokon. A krémhez dolgozd össze a hozzávalókat, majd kend rá a lekváros morzsás alapra, amihez kezdj el verni 150 gramm tojásfehérjét, közben készíts egy csésze cukorból és egy fél csésze vízből szirupot, és még forrón öntsd hozzá a felvert tojásfehérjéhez. Facsarj bele fél citrom levét és hűtsd ki verés közben. Tedd habzsákba, nyomj csúcsokat a tetejére. Ha van otthon, karamellizáld zsebsárkánnyal a meringet.



Mikor és hogyan kerültetek kapcsolatba a gasztronómiával?
Elég korán elkezdtünk gasztronómiával foglalkozni, lévén mindketten
vendéglátóipari iskolát végeztünk. Azon kevesek közé tartozunk, akik
megmaradtak a szakmában.


Dudás Szabolcs és Czakó Mónika a Gönci Barack Vigasság megálmodója

Hogyan született az étterem?
Olaszországi tanulmányutunk után hazatértünk szülővárosunkba, Encsre és
megvásároltuk a sarki kocsmát, amiből később pizza bárt, majd Anyukám
Mondta éttermet csináltunk. Amikor belépünk, egy olyan világba cseppenünk, ahol egyszerre van jelen a tradíció és az innováció, a manufaktúra és a modern technológia., a régi idők és az új világ hangulata.


Dudás Szabolcs az Anyukám Mondta Étterem egyik tulajdonosa

Mire vagytok a legbüszkébbek?
Jövőre május 1-jén lesz 25 éves az étterem, és arra vagyunk a
legbüszkébbek, hogy az első évtől Viktóriával, Barbarával és testvéremmel, Szilárddal együtt dolgozunk. A hölgyek a desszertek mesterei, a férfiak a főételekben jeleskednek.

A Gönci Barack Vigasságon számtalan barackos finomság többek között újragondolt Rákóczi túrós is készül. Milyen emlékek fűződnek ehhez a süteményhez?

Mivel a gönci barack termőhelyének a közepén élünk, ezért
gyerekkorunktól kapcsolatban vagyunk ezzel a gyümölccsel, amiből lekvár
és sütemény is sokszor készült, köztük a Rákóczi túrós is.
Ennek a süteménynek a titka az egyszerűségében rejlik, mint sok minden
másnak is. A kiváló minőségű alapanyag és a kiváló gönci barack a titka
a Rákóczi túrós süteményünknek. Na meg az, hogy szívünk-lelkünk benne van.




A Gönci Barack Vigasság család- és gyermekbarát rendezvény. A gyerekek a koncertek mellett játszóházban, szalmabála várban szórakozhatnak és kézműves foglalkozásokon: nemezelés, fazekas korongozás, henna festés, valamint sorversenyeken vehetnek részt. A kedvükért készítenek a váraljai nagymamák krumplilángost, palacsintát, baracklekvárt, házi szörpöket, sütiket a legkülönbözőbb verzióban. Ami a legfontosabb: egész nap mesebeli, csupazöld környezetben, friss levegőn tölthet együtt nyugalomban és jókedvben minden család, baráti társaság egy klassz nyári szombatot a pihenés, lazulás, feltöltődés jegyében.
Részletes program, szálláslehetőség, további információ: www.goncibarack.hu
A belépés a rendezvényre ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezen a linken már regisztrálhatsz is.
Ott a helyed neked is!


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője